Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 74B
  [Område] => Södermalm - Sofo
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 91 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 852 kr/mån inkl värme, VA och bredband )

Bondegatan 74B

Magisk 4:a i östra Sofo med härlig balkong

TEXT: NYSTED STYLING: RYDMAN FOTO: SPINELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 74B
Område
Södermalm - Sofo
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
4 rum
Area
91 kvm
föreningens information
Avgift
4 852 kr/mån inkl värme, VA och bredband

Driftskostnader

El
7 200 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
8 700 kr/år
Drift räknat på
5 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Axel Bergman 1915

Bondegatan 74 B minner om en tid då äldre byggnadstraditioner och nationalromantik stod högt i kurs. Och visst har fastigheten åldrats mycket väl, med vackra burspråk och fina originaldetaljer intakt, både in och utvändigt. Här är lugnet konstant, även om pulsen och nöjena aldrig är långt borta. De stora sociala ytorna i lägenheten är helt fria från insyn, med ett luftigt vardagsrum och en underbar balkong i direkt anslutning till ett lyxigt och modernt kök. Fräscht badrum därtill, liksom tre härliga sovrum med fönster ut mot Bondegatan. Vackra trägolv och välbevarade dörrposter genomgående, liksom tidstypiska fönster med djupa fönsternischer. Den stora, gröna innergården utanför vardagsrumsfönstret gränsar till ytterligare två, där barnen i familjen tryggt kan springa fritt, gunga eller leka i sandlådan. Här finns också flera grillplatser, för mysiga kvällar bland goda grannar och nära vänner. I den familjära föreningen finns även tvättstuga och en gästlägenhet, liksom generöst utrymme för cyklar och mopeder. Till lägenheten hör också ett litet förråd, beläget två trappor ner.

FÖRENINGEN

Brf Kopparn 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kopparn 9. Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 2 lokaler (140 kvm) med hyresrätt. Den totala boytan är 3 661,5 kvm. Husen ritades av arkitekten Axel Bergman och uppfördes 1914.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000 samt tog över tomträtten.

Tomträtt

Föreningen innehar tomträtt. Tomträttsavtalet löper till 2026-12-31 och tomträttsavgälden uppgår till 375 000kr/år.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service Stockholm AB.

Urval renovering

1978 Stambyte, omfattande ombyggnad sker, med sammanslagning till större lägenheter. 2000 Bostadsrättsföreningen bildas och köper in byggnaden och övertar tomträtten. 2002 Vinden byggs om till 6 st lägenheter samt en ny lägenhet i suterrängplan. Utökning av förrådsutrymmen sker i samtidigt. Förnyelsearbete sker samtidigt med en ny takbeklädnad över långskeppet, målning av övriga takplåtar, nya varvtalsstyrda från fläktar samt nytt hissmaskineri inkl styrsystem. 2003-04 Installering av ny undercentral för fjärrvärme och montering av ny tryckstegringspump för tappvatten. 2005 Balkonger byggs till de flesta av lägenheterna. Omputsning och ny färgsättning på fasaderna samt målning av fönsterna utvändigt och renovering och målning av portarna. Hisskorgarna rustas upp och gården designas m med nya planteringar och nytt markarbete. 2012 Trapphusen renoveras och målas om. 2016 Cykel och barnvagnsrum renoveras och förses med cykelliftar (D-porten) och avsats för barnvagnar (a-porten). 2016-17 Föreningslokalen renoveras och byggs om till övernattningslägenhet. 2018 Delar av taket byts ut samt räcken till vindslägenheternas terrasser installeras, 2019 byte av två takfläktar, OVK-besiktning och energideklaration, partiellt stambyte av en stam i A-porten samt justerat avrinningen på en av altanerna i A-porten. Soprum samt port mot gatan har renoverat.

Kommande renoveringar

2021 Fönsterrenovering.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7 579 444kr och föreningens totala boyta är 3661,5kvm vilket ger en ca 2070kr/kvm boyta. Föreningens totala lokal yta är 140kvm. Föreningens kassa enligt årsredovisningen 2019 är 2 458 485 kr. Inga avgiftsförändringar är beslutade. Överlåtelseavgiften får uppgå till högst 2,5 % och pantsättningsavgiften till högst 1 % av gällande prisbasbelopp. Överlåtaren av bostadsrätten svarar tillsammans med förvärvaren för att överlåtelseavgiften betalas. Pantsättningsavgift betalas av pantsättaren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Parkering

Föreningen innehar inga parkerings- eller garageplatser. Boendeparkering längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Städdagar och trappstädning

Föreningen har vår och höststädning gemensamt. Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

En tvättstuga utrustad med fyra tvättmaskiner (varav en för grovtvätt), två torktumlare, två torkskåp och ett torkrum samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Gården är helt underbar med mkt yta att vistas på. Uteplats med möbler och grill. Sandlåda för de små. Cykelrum och barnvagnsrum finns. Föreningen har även en övernattningslägenhet som finns i källaren.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 5-6 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV via Comhem. Föreningen äger ett nät som vi har avtal med Ownit (www.ownit.se). Bredbands­uppkoppling ingår i månadsavgiften. Genom Ownit finns även möjlighet att köpa IP-telefoni och/eller IP-TV.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande bedöms från fall till fall. Föreningen har idag ett sådant ägande med fördelningen 90/10.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen 2019, stadgar, föreningens hemsida samt föreningens ordförande 2020-11-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Här bor du på en lugn och skön gata, i lika sköna Söderkvarter, med bara ett par minuters gångavstånd till Slussen, Medborgarplatsen och Nytorget - tillika Sofos pulserande kärna. Brett nöjesutbud för alla smaker och åldrar inklusive allehanda service, kvalitativt parkhäng, mysiga småbutiker och utmärkta kommunikationer, med flertalet innerstadsbussar i närområdet. Den här krog- och cafétäta delen av Södermalm har länge varit en av Stockholms mest naturliga och omtyckta mötesplatser, som dessutom blommar upp lite extra sommartid då Skånegatan blir gågata, med kulturevenemang, uteserveringar och loppisar. Gott om potentiella stammishak är det förstås också, med restauranger som Nook och Café Nizza på Åsögatan, thailändska tapaskrogen Pat´s Place på Folkungagatan, liksom en av Stockholms bästa vinbarer tvärs över gatan. Vad mer kan man önska sig?