Type and press Enter.

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hägerstensvägen 163A
Område
Aspudden
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
73 m²
Avgift
4 179 kr ink värme, vatten (bredband obligatoriskt tillägg om 125kr/mån)
Pris
4 495 000 kr/pris

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: CURT STREHLENERT & ERIK HAGWALL 1946

Brf Korsriddarens hus uppfördes mellan 1946 och 1950 efter ritningar signerade i september 1945 av arkitekterna Curt Strehlenert och Erik Hagwall på HSB:s arkitektkontor. Föreningen består av sju huskroppar med välplanerade lägenheter försedda med balkong. Bebyggelsen är ett fint exempel på 1940-talsarkitekturen när den är som bäst, och de slätputsade fasaderna pryds av många fina detaljer. De markerade listerna under takfoten är ett ovanligt inslag för tiden och för snarare tankarna till 1920-talets klassicism. Balkongerna har sinuskorrugerade fronter som är genombrutna för att släppa in ljus. Entréerna har nätta skärmtak och de eleganta ekportarna är infattade i tegel. Mellan varje hus på gården finns en uteplats med trädgårdsmöbler och grill. Brf Korsriddaren är en trygg HSB-förening som har många faciliteter såsom gästlägenhet, samlingslokal, gratis gym och en hobbylokal med hyvelbänk. Det finns även cykel- och barnvagnsrum, soprum och sju tvättstugor, varav en ligger på nummer 163.

FÖRENINGEN

HSB Brf Korsriddaren

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen HSB:s BRF Korsriddaren i Stockholm (org. nr 702001-1891) innehar fastigheterna i kvarteret Främlingen 1-7. Husen byggdes 1945 och är belägna i Aspudden i Hägersten. Föreningen upplåter 173 st lägenheter med bostadsrätt och 30 st lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme. Föreningen har innehaft fastigheterna sedan de stod färdigbyggda, då man äger marken påverkas man således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renoveringar

Utfört underhåll i korta drag.

2019: Renovering av fasad och portar

2017: Underhåll av gårdarna.

2016: Brandöversyn, entréer, tvättstugor, OVK.

2012: Visst underhåll av tak/fasad.

2011: Nya tvättmaskiner.

2005: Fönsterrenovering.

1999: Gemensamhetslokaler.

1996: Renovering av tak.

1991: Nya större balkonger, stambyte, byte av elledningar.

Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan. Inget större planerat underhåll nu är fasader och portar är färdiga.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 30 mkr och man har goda intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 2.700 kr, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr. Detta betyder att föreningen har en låg belåning. Inga avgiftsändringar finns planerade.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tillämpar Hyresnämndens praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Folksam med styrelseansvar. Varje medlem tecknar sitt eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensamma träffpunkter förekommer två gånger per år, vilket blir en slags mötesplats för trädgårdsintresserade och styrelsen.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 7 st tvättstugor, varav en grovtvättstuga. I källaren till nr 167 finns det två tvättstugor, båda har två tvättmaskiner, en torktumlare, ett stort torkskåp samt en mangel var.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor, övernattningslägenhet (H 167), festlokal och hobbylokal. Föreningen har också ett nyrenoverat gym med redskap. I varje källare finns cykel- och barnvagnsrum.

Sophantering

Hushållssopor och tidningar läggs i behållare som finns på gårdarna. Föreningens källsorteringsrum finns i källaren på Hägerstensvägen 159.

Bredband och TV

Föreningen har ett gruppanslutningsavtal med Bredbandsbolaget och Com Hem. Kostnaden för Bredbandsbolaget debiteras separat som ett tillägg på avgiften med 125 kr/mån. I detta avtal ingår även fast telefoni (IP-telefoni). Samtalskostnaden debiteras separat direkt till bostadsrättshavaren.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett vindsförråd om cirka 5 kvadratmeter samt ett mindre matkällarförråd om cirka 1,5 kvadrat.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Aspudden är en grön stadsdel med flera små parker, och den äldre bebyggelsen ger känslan av en mysig småstad utanför staden. Aspuddens centrala kärna har många trevliga restauranger, caféer och butiker, och stadsdelen kan även stoltsera med en oberoende bokhandel. Här anordnas bland annat studiecirklar, författaraftnar och filmvisningar. Du bor också nära populära Aspuddsparken med 4H-verksamhet, ponnyridning och korvgrillning, och du har även nära till Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Från lägenheten tar det bara ett par minuter att gå till tunnelbanan som snabbt tar dig till Söder och city.