Type and press Enter.

Sveavägen 97

STOR OCH MYSIG 1920-TALSETTA MED ALKOV

STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sveavägen 97, 3 tr
Område
Vasastan
Våning
3, hiss finns
Rum
1 rum
Area
43,5 m²
Avgift
1 959 kr/mån Det ingår värme, vatten och kabel-tv grundutbud.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1925-26 Sven Wallander

På tomterna Nejlikan 31 och Nejlikan 33 uppförde HSB under åren 1925 till 1926 två större bostadshus. De ritades av Sven Wallander som också var arkitektkontorets chef och ritade det mesta som organisationen uppförde vid denna tid. I Nejlikan skapade han ett för tiden toppmodernt boende med små lägenheter med varmvatten, maskintvättstugor och sopnedkast, något som Sven Wallander dessutom sökte och fick patent på. Husen ligger en bit indragna från Sveavägen och har fem våningar och vackra tidstypiska fasader som är slammade i en gulröd kulör. Sveavägen 97 ligger i Nejlikan 33. Brf Nejlikan 31 & 33 består av 169 bostadsrättslägenheter, tre hyreslokaler och ett garage med drygt 20 platser som då det stod nytt var ett av Stockholms första garage. Trapphuset renoverades och återställdes i 1920-talstil under 2014. Föreningen äger tomten med parkliknande gårdar på båda fram- och baksida som alla ligger skyddade och omgivna av hus. Här finns uteplatser, rabatter, cykelparkering, soprum med mera. Tre tvättstugor finns i föreningen, som även har ett övernattningsrum som kan bokas via hemsida.

FÖRENINGEN

Brf Nejlikan 31 & 33

Antal lägenheter och lokaler

Brf Nejlikan 31 & 33 i Stockholm består av 169 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta förening och äger marken. Föreningen har ägt fastigheten sedan byggåret.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter ekonomisk förvaltning och Fojo AB sköter teknisk förvaltning.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar och är lågt belånad med långfristiga skulder på endast 14,436 mkr, dvs 1 693 kr/kvm (enligt årsredovisning 2018). En mycket låg belåning då en solid äldre förening i Vasastan brukar ligga på ca 5 000 kr/kvm. Under senaste året amorterades lånen med 800 tkr. Föreningen har dessutom lokalintäkter på ca 900 tkr och övriga intäkter på ca 155 tkr årligen. Föreningen har dessutom ca 1,6 mkr i kassan på ett avräkningskonto hos HSB (årsredovisning 2018).

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Trygg Hansa inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen samt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Medlemskap i HSB

Medlemskap i HSB är frivilligt.

Garage/parkeringsplatser

Föreningen har ca 22 garage- och parkeringsplatser. Majoriteten av dem verkar vara garageplatser med separat kö. Pris är 1300kr/mån och det är 20 personer i kö.

Renoveringar

Stambyte gjordes tidigt 1980-tal. 1991 slutfördes renovering av tak, fasad, trapphus, tvättstugor, 3-fas el till alla lägenheter, hissar installerades i alla trappuppgångar.

Föreningen har under hösten 2011 totalrenoverat tvättstugorna, såväl ytskikt som maskiner. Under första halvåret 2014 har föreningen genomfört byte till säkerhetsdörrar i samtliga lägenheter samt renoverat trapphusen. Under 2018 borrades för bergvärme och installationen färdigställdes under januari 2019.

Kommande renoveringar

Bl.a. ska under 2020 fönster målas.

Bredband och kabel-tv

De flesta lägenheter har bredbandsanslutning via Telenor. Beställning av en ny bredbandsanslutning bekostas av bostadsrättshavaren, men beställs genom föreningen. Det finns även möjlighet att få bredband via Comhem. Basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tre tvättstugor varav den närmaste ligger i 87:an där även gästlägenhet finns. Därutöver finns soprum för grovsopor. Cykelförvaring sker på föreningens gård.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan, lugnt och avskilt men med Odenplan bara två kvarter bort. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och Citybanan. Du behöver heller inte sakna något gällande restauranger och caféer. Till exempel ligger trevliga Greasy Spoon i samma kvarter. Du bor även nära Stockholms stadsbibliotek och Studentpalatset. För studerande vid till exempel Stockholms universitet, KTH eller Handels är detta läge perfekt. Vanadislunden och -badet, Observatorielunden och Vasaparken är gröna lungor i närheten och de ligger alla på kort promenadavstånd och du har heller inte långt till Bellevue och Hagaparken.