Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Petrejusvägen 32
  [Område] => HAMMARBYHÖJDEN
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 69 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 692 kr/mån inkl. värme & vatten )

Petrejusvägen 32

I DEN VITA STADEN - LJUS OCH YTSMART FUNKISFYRA VID GRÖN GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Petrejusvägen 32
Område
HAMMARBYHÖJDEN
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
69 kvm
föreningens information
Avgift
3 692 kr/mån inkl. värme & vatten

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 821 kr/år
Total driftskostnad
4 821 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Hushållsel exklusive nätavgift.

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Melin 1937

Blåvingen 3 är en fastighet som hör till de tidigast bebyggda i Hammarbyhöjden och består av ett långt bostadshus på Petrejusvägen 24-32 och en kortare byggnad på Johan Printz väg 22-24 med en grön gård emellan. Husen har tre våningar samt källare och är två klassiska funkishus med helt i sitt ursprung bevarade fasader. Så är de också blåklassade i Stockholms stads kulturklassificering, vilket innebär att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Husen hörde till de första barnrikehus som byggdes av Stockholmshem i Hammarbyhöjden och stod klara för inflyttning 1937 eller 1938. De ritades av arkitekt Carl Melin som ritat många byggnader åt Stockholmshem, förutom i Hammarbyhöjden även i bland annat Traneberg, Hökmossen och på Krukmakargatan på Söder. Brf Blåvingen 3 består av 42 lägenheter, varav hela 10 stycken är kvarvarande hyresrätter. Man har även en hyreslokal, samt flera lokaler och förråd som hyrs ut till medlemmar. På den gemensamma gården mellan husen finns gräsmattor, rabatter och blomstrande buskar, grillplats, sandlåda, gungor och en liten skogsdunge. I husets källare finns en gemensam och välutrustad tvättstuga med fem tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp, torkrum, mangel och centrifug. I källaren finns även lägenhetens förråd som är cirka 5 kvm stort.

FÖRENINGEN

BRF Blåvingen 3

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Blåvingen 3 (org. nr 769615-8083) innehar fastigheten Stockholm Blåvingen 3. Bostadshuset är beläget i Hammarbyhöjden (Johanneshov). Föreningen upplåter 32 st lägenheter med bostadsrätt, 10 st med hyresrätt och har även 2 st hyreslokaler (en är större och hyrs ut externt). Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 2008.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Restate Bjurfors Isaksson Partners AB, teknisk förvaltning via BK Fastighetsservice.

Renoveringar

(1990) Stambyte, elstigar. (2009) Renovering av tvättstuga. (2010) Ny utrustning tvättstuga. (2016-17) Fönsterrenovering, OVK, underhåll markytor och belysning i trapphus. (2018-19) Fasad- och takrenovering.

Kommande renoveringar:

Takomläggning och fasadrenovering pågår, gällande Petrejusvägen 32 så är detta klart.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 17,5 mkr och årliga intäkter uppgår till drygt 2 mkr. I kassan finns ca 6 mkr. Skuldkvoten per kvm bostadsyta uppgår till cirka 7.000 kr, snittet i Stockholm uppgår till ca 6.000 kr. Förra året amorterades 2 mkr, vilket innebär att den nya skuldkvoten är ca 6.250 kr/kvm. Föreningens kvarvarande hyresrätter utgör en betydande tillgång vid framtida upplåtelse.

Avgifter

I och med att en hyresrätt avyttrats så finns diskussioner på att höja avgiften till 2020, för att kompensera för hyresbortfallet. Men detta är inte bestämt ännu.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa Försäkring filial.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga finns i källaren, utrustad med 5 st tvättmaskiner, 2 st torktumlare, 2 st torkskåp, mangel, centrifug och ett separat torkrum.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin gård med lekplats, sandlåda och utrymme för grilltillfällen. I husets källare finns cykel- och barnvagnsrum (finns ramp) samt ett hobbyrum.

Parkering

Inga egna bilplatser i föreningen. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på gatorna till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Kabel-tv och bredband via Com Hem. Fiber finns till huset men inte till lägenheterna, i framtiden kommer det nog komma till bostäderna också enl. styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officella information i maj 2019 samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hammarbyhöjden, som bebyggdes till största delen under 1930-talets senare hälft, fick smeknamnet ´Den vita staden´ på grund av den ljusa färgsättningen på husen. Det är ett kuperat och grönt område med många vackra fastigheter från tiden, byggda enligt tidens koncept ´hus i park´,d.v.s. friliggande byggnader med grönska emellan. Många av husen byggdes som barnrikehus, dit det fanns krav på att endast familjer med minst tre barn fick flytta. Då var Hammarbyhöjden ett mycket tätbefolkat bostadsområde, något som sedan blev precis tvärt om cirka femtio år senare då alla barn flyttat hemifrån och endast de åldrade föräldrarna bodde kvar. Idag har en generationsväxling blåst nytt liv i stadsdelen. Här har du alla förutsättningar för ett aktivt liv, med till exempel Hammarbybacken och Nackareservatet som närmaste grannar. Tillgången för rekreation är stor med fina promenadstråk, löparspår, mountainbikestigar, golfbana, badplatser med mera. Du har även cykelavstånd till Södermalm och promenadavstånd till Hammarby Sjöstads caféer och restauranger.