Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Pålsundsgatan 7
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 64 kvm
SS 21054:2009 [Tomtareal] => [Avgift] => 3 045 kr/mån Inkl. värme, v/a, bredband och kabel-tv. Avgiften betalas kvartalsvis. )

Pålsundsgatan 7

LJUS OCH LUFTIG SEKELSKIFTESTVÅA MED VARM ATMOSFÄR INTILL HÖGALIDSPARKEN.

STYLING: RYDMAN TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Pålsundsgatan 7
Område
Södermalm - Högalid
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
64 kvm
SS 21054:2009
Avgift
3 045 kr/mån Inkl. värme, v/a, bredband och kabel-tv. Avgiften betalas kvartalsvis.

Driftskostnader

El
6 500 kr/år
Försäkring
3 200 kr/år
Övrigt
3 200 kr/år
Total driftskostnad
12 900 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Summan övrigt avser kostnaden för gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen
strandbad och promenadstråk.
Reimersholme Hotel
restaurang och bar med härlig atmosfär, konserter och kulturevent.
Café Dello Sport
italienskt café med eget bageri.
Tjoget
populär kvarterskrog.
Lasse i parken
restaurang med 1700-talsanor som har uteservering och konserter på sommaren.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Östlihn & Stark 1912

Fastigheten Mutter 18 uppfördes under åren 1912-1914 och ritades av arkitekterna Josef Östlihn och Albin Stark, som drev arkitektkontor tillsammans. Tillsammans ritade de ett 30-tal hus i staden för att sedan gå skilda vägar. Fastigheten är enligt många en av de vackraste i Högalid med dess fina stensockel och portar i ek med slipade glas liksom representativa entréer och trapphus med vädringsbalkonger. De två hissarna och tre trapphusen i fastigheten är förbundna med en passage på översta våningen. Föreningen bildades redan år 1916. Här är en familjär stämning där många grannar känner varandra och hjälps åt med småsaker. Styrelsen är aktiv och tar väl hand om fastigheten. Föreningen anordna gemensam höst- och vårstädning med korvgrillning, kaffe, m.m. och en trädgårdsgrupp organiserar blomsterplanteringar sommartid. På gården finns en gemensam uteplats med utemöbler och grill (bokningsschema) och cykel-/barnvagnsparkering under tak samt kran och slang för att tvätta av cykel/vattna blommor. Föreningen erbjuder också gemensamma faciliteter såsom bastu, dusch, WC, hobbyrum likväl som gemensam förvaring för cyklar m.m. på vinden.

FÖRENINGEN

Bf Högalid

Föreningen

Bf Högalid u.p.a (org.702000-9556) är en äkta bostadsrättsförening och består av ett hörnhus beläget på Pålsundsgatan 7 samt Högalidsgatan 44 A-B, och omfattar 48 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt. Huset uppfördes år 1912 och ritades av arkitekterna Östlihn & Stark.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2020 ligger på ca 2 105 kr per kvm boarea. Det finns en planerad avgiftshöjning om några procent då föreningen ska uppta nya lån under 2022. Någon exakt procentsats är för närvarande inte beslutad (2022-02-25). Föreningen besitter dolda tillgångar i form av oexploaterat vindsutrymme.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningen själv samt ÖBB (Östermalms bokföringsbyrå AB) och den tekniska förvaltningen sköts av ADB Fastighetsservice AB.

Bredband och kabel-tv

Leverantör avseende bredband och Kabel-tv är Tele2.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en minsta ägarandel om 10 %.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 208 kr samt en pantsättningsavgift på 483 kr som bekostas av köparen.

Gemensamma utrymmen

För medlemmarna finns en innergård, cykelställ, bastu och en liten verkstad att disponera.

Hiss

Hiss finns.

Förråd

Lägenheten disponerar två förråd, ett förråd på vinden om ca 3,5 kvm och ett i källaren om ca 5,5 kvm.

Renoveringar i urval

2021 Fasadtvätt, byte av elcentraler vid undercentralen, 2020 fönsterrenovering, byte fjärrvärmecentral, 2019 hissrenovering, stamspolning, 2017 trapphusrenovering, 2015 fönstermålning mot gård ytterbågen, värmesystemet injustera, nya radiatorventiler, 2010 renovering av portarna, fönster och balkongdörrar i trapphus, 2007 fasadrenovering, 2005 stambyte i badrum, tvättstuga, 2003 takrenovering, 1995 elstambyte, 1977-1978 stambyte i kök.

Planerade renoveringar

2022 Omläggning av tak, renovering av mur mot granngård, 2022-2023 OVK, 2023-2024 spolning av samtliga avloppsstammar, 2024-2025 renovering av fönster mot gård och upprustning av vädringsbalkonger.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 2 gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i Februari 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna rofyllda gata nära grönska och vatten bor du intill Hornstull, liksom lummiga Långholmen och Reimersholme som ligger som små kvartersöar för promenader och kvällsdopp, och på vägen hem via Pålsundet känns doften från de tjärade båtarna i kanalen. Bostaden är fint belägen med Högalidsparken precis utanför dörren. Naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet; ett eget centrum rakt nedanför gatan bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. I grannkvarteren finns även Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Här finns ypperliga förbindelser såsom Hornstulls tunnelbana, buss 4, 54, 66 och 77, flygbussar samt nära utfartslederna E20/E4 liksom tvärbanan i Liljeholmen.