Type and press Enter.

Surbrunnsgatan 8 B

LJUST SEKELSKIFTE MED SOLIG BALKONG, MÖJLIG FYRA

FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Surbrunnsgatan 8 B
Område
Vasastan
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
93 m²
föreningens information
Avgift
4 330 kr/mån Inkl. värme, v/a.

Allmänt om fastigheten

El
4 000 kr/år
Försäkring
3 314 kr/år
Total driftskostnad
7 314 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: Viktor Dorph 1897

Morkullan 24 på Surbrunnsgatan 8 uppfördes år 1897-1898 och ritades av Victor Dorph. Dorph är mest känd för de många byggnader som han ritade med kollegan Anders Höög, men Morkullan 24 är ett av de få hus han ritade på egen hand innan samarbetet med Höög startade. Grannhuset på Surbrunnsgatan 6, som ritades några år senare gjorde de båda tillsammans. Morkulllan 24 består av ett gatuhus och ett gårdshus, där denna lägenhet ligger, båda med fyra våningar. Här inreddes från början ganska små och enkla lägenheter. Huset har genom åren moderniserats och byggts om, och i slutet av 1970-talet genomfördes en genomgripande ombyggnad då bland annat alla lägenheter fick badrum och nya kök och lägenhetsfördelningen förändrades, till fler större bostäder. Brf Morkullan 24 är en trevlig förening med engagerade medlemmar och mycket gemenskap. Här finns 22 bostadsrätter och en lokal som hyrs ut externt. Föreningen har två nyrenoverade innergårdar där stor vikt lagts vid val av växter för att skapa en trivsam oas, och gårdarna har både stenläggningar och trädäck. På den bakre gården finns en ny gasolgrill och trädgårdsmöbler för stora sällskap. Gården är en dröm för barn då en del av den är inredd med en ljuvlig lekstuga, sandlåda, barnmöbler och barnvänliga odlingar som de yngre får sköta om. I husets källare finns en gemensam tvättstuga, cykelförråd och barnvagnsrum. Även på gården finns ett cykelhus.

FÖRENINGEN

Brf Morkullan 24

Föreningen

Brf Morkullan 24 (org. nr 716418-7721) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Morkullan 24 år 1985. Föreningen består av ett gathus samt ett gårdshus med adress Surbrunnsgatan 8 och omfattar 22 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Husen förenas av en vacker grönskande gård, samt har ytterligare en fin gård med trädäck. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 4 164 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Fastighetsskötsel sker till största del av medlemmarna själva enligt en ansvarsfördelning. Avtal med externa aktörer finns för trappstädning, service av hiss, drift av värmecentral och trädgårdsskötsel.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber genom IP Only eller Com Hem, och medlemmarna tecknar själva sina avtal.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, fin planterad innegård med cykelförråd, utemöbler, planteringar och lekstuga, samt ytterligare en innergård med trädäck.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Förråd

Lägenheten disponerar tre vindsförråd om sammanlagt drygt 15 kvm.

Renoveringar, i urval

2018 innergård, 2014 stamspolning, 2012 renovering av trapphusen samt gathusets entré, 2010 - 2011 renovering av fönster, fasad och tak, rensning av dagvattensystem, 2009-2010 genomgång och förbättring av värmeanläggning, 2006 värmekablar i stuprör, 2005 byte av värmecentral, målning av tak, 2004 stamspolning, 1977 stambyte i kök och badrum.

Kommande renoveringar

De närmaste åren är det inget stort som planeras.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av extern aktör. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i genuin stadsmiljö i gränslandet mellan Vasastan och Östermalm, med direkt närhet till natur och rekreation i Lill-Jansskogen, på Norra Djurgården och kring Brunnsviken och Hagaparken. Det nyrenoverade Vanadisbadet ligger också endast ett par kvarter bort och för den sportintresserade är det även nära till bland annat Swartlings Ridskola, Kungliga Tennishallen, Östermalms IP och Balettakademin. Kvarteren ger dig flera pärlor som anrika Lindquists konditori, och skrattfesterna på Norra Brunn. Kommunikationerna i området är mycket goda, du bor nära både Östra station och Odenplan med Citybanan samt t-banans röda och gröna linje och många olika bussar.