Type and press Enter.

Sparbanksvägen 82

LJUS OCH VÄLPLANERAD GAVELTREA MED SOLIG BALKONG

FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sparbanksvägen 82
Område
Hägerstensåsen
Våning
1 av 2, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
74 m²
föreningens information
Avgift
5 218 kr/mån inkl. värme, V/A, kabel-tv bas och bredband.

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 650 kr/år
Total driftskostnad
4 650 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: BJÖRN HEDVALL 1945

Huslängan Obligationen 5 på Sparbanksvägen 74-82 ritades av Björn Hedvall som är en av Stockholms mest anlitade och produktiva arkitekter genom tiderna. Han var aktiv till långt efter pensionsålder och under sex decennier, från början av 1920-talet och ända in på 1970-talet. Han hade en enastående förmåga att skapa både smått och flott, och ritade såväl mindre lägenheter som stora våningar, privatvillor och offentliga byggnader, i klassicistisk och funktionalistisk stil. Obligationen 5 består av fem byggnadskroppar som fogats samman och har fem trapphus med portar mot husets gård. Trapphusen skjuter ut från fasaden och är vinklade, vilket ger ett speciellt utseende. På framsidan av huset finns butikslokaler som numer är ombyggda till bostäder. Huset är klätt i rött tegel och med portar, fönster och balkonger bevarade sedan byggåret, vilket inte tillför vanligheterna, och gör detta hus till ett toppnummer i området. I Brf Obligationen 5 finns 30 lägenheter och det råder en god sammanhållning med gemensamma gårdsfester och arbetsdagar. Efter en omfattande dränering håller nu föreningen på att bygga upp gården igen och det finns planer på till exempel trädäck och cykel- och barnvagnsförråd. Man har flera grupper av utomhusmöbler och möjlighet att duka upp till stora kalas. Här finns även ett grönområde med stor potential. På gaveln av huset, precis utanför denna lägenhet, finns vinbärs- och krusbärsbuskar, ett äppelträd och odlingar i pallkrage. Den odlingsintresserade har goda möjligheter att engagera sig i trädgårdsarbete. Trädgårdsgruppen håller i trådarna för planer i form av bland annat blomsterplanteringar, en örtagård och äppelträd. I huset finns en gemensam tvättstuga som nås från alla trapphus.

FÖRENINGEN

Brf Obligationen 5

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Obligationen 5 består av 30 stycken bostadsrätter. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1944 av arkitekten Björn Hedvall. År 2007 bildades föreningen och då skedde en omfattande renovering och ombyggnation av fastigheten.

Mark

Föreningens mark disponeras som tomträtt. Tomträttsavtalet omförhandlas år 2025.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoVera Konsult AB. Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna.

Urval renoveringar

I samband med att föreningen förvärvade fastigheten 2007 påbörjades en omfattande renovering och ombyggnation av fastigheten (med slutbesiktning 2008). Renoveringen inkluderade stammar, kök, badrum och ytskikt. 2007 byggdes även lokalerna i huset om till tio lägenheter. Dränering, 2018-2019.

Kommande renoveringar

Föreningen håller på att återställa utemiljön efter dräneringsarbetet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 20 Mkr, vilket ger cirka 11 000 kr per kvm boyta. Föreningen amorterar på lånen. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två städdagar per år där medlemmarna deltar.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i källaren med åtkomst från samtliga trappnedgångar. Tvättstugan har två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare, mangel samt strykjärn. Nya maskiner 2017.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett gemensamma grönområden med möbler på kortsidan samt långsidan av byggnaden. Föreningens trädgårdsgrupp har sedan dräneringen börjat ordna med planteringar i form av en örtträdgård, bärbuskar, äppelträd och blommor. Det finns även en gemensam tvättstuga samt cykel-/barnvagnsförråd i källaren.

Parkering

Föreningen har 14 parkeringsplatser, samtliga uthyrda och det är kö till platserna. Kostnad för parkering är 400 kr/månad. Gatuparkering gäller annars längst gatorna, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt

stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas

hos Stockholms stad.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, kabel-tv bas, bredband samt balkongavgift ingår i avgiften. Fiber (1000/1000 mb) är installerat i samtliga lägenheter och tv-paketet består av nio kanaler från Viasat.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av köparen. Pantsättningsavgift 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-05-29, föreningens hemsida, stadgar samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hägerstensåsen är ett mycket bra exempel på förort från 1940-talet som består av många välbyggda hus med högklassiga kompakta bostäder, och området är väl bevarat till sin ursprungliga karaktär. Riksdalertorget, med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt, är en särskilt fin arkitektonisk pärla från tiden. Idag är området en trevlig och dynamisk blandning av förortslugn och urban puls. Området bjuder på flera lokala begivenheter med både hippa caféer och klassiska kvarterskrogar. Klustret Telefonplan, Midsommarkransen, Aspudden och Västertorp som alla ligger nära ger ett stort utbud av matställen, butiker och kulturinstutioner. Vill du ha än mer puls ligger Hornstull endast fyra tunnelbanestopp bort. Hägerstensåsens station ligger på fem minuters gångavstånd och buss 147 mot Liljeholmen stannar utanför huset. Man når enkelt Mälaren till fots eller med cykel. För barnfamiljer finns flera bra förskolor, skolor, lekparker och fritidsområden i närheten.