Type and press Enter.

Etsarvägen 1

RYMLIG FUNKISTVÅA MED ELDSTAD, BALKONG & KLASSISKT 40-TALSKÖK

TEXT: BERTHELS STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Etsarvägen 1
Område
Johanneshov / Gullmarsplan
Våning
3 av 7, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
64 m²
föreningens information
Avgift
2 315 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud (+ tillägg 125 kr/mån för bredband)

Allmänt om fastigheten

El
6 800 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
9 600 kr/år
Beräknat antal pers
3

Arkitekturen

Arkitekt: Björn Hedvall 1946

Kopparsticket 4 är ett av de många punkthus som uppfödes kring Gullmarsplan under 1940-talet. Huset stod klart för inflyttning 1946, byggmästare var G A Boberg och för ritningarna stod Björn Hedvall. Sedan byggåret har ett antal ombyggnationer genomförts, men fina originaldetaljer som den magnifika portalen, de grönmålade fönstren om en till två lufter och de panelklädda väggarna i entrén finns lyckligtvis bevarade. Även i de välplanerade lägenheterna kan man hitta många fina detaljer, som öppna spisar och ursprungliga kökssnickerier. Fasaden är tidstypiskt putsad i en bruten vit nyans och pryds av balkonger med grönlackerade fronter, som tillkom under en renovering på 90-talet.

FÖRENINGEN

Brf Eken nr 19 (702000-4482)

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Eken nr 19 (org. nr 702000-4482) innehar fastigheten Kopparsticket 4, med ett flerbostadshus uppfört 1945 i Johanneshov. Föreningen upplåter 50 st lägenheter med bostadsrätt, samt 5 st hyresrättslokaler (bl.a. bilskola, arkitekt, IT).

Föreningens bildande

Föreningen registrerades i samband med att huset byggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom äganderätt.

Förvaltare

Teknisk och ekonomisk förvaltning via SBC.

Renoveringar

1990 – Fasad och balkonger renoverades. 2001 – Tak lades med avskrivning på femtio år. 2005 – Stamrenovering (relining) med uppskattad livslängd på ca 25 år. 2010 – Elstigar byttes, nya mätartavlor för 3-fas med jordfelsbrytare i alla lägenheter. 2014 – Sopsuganläggning ansluten till sopnedkasten. Balkongdörrar våning 1-6 renoverades. 2017 – Lokalrenovering inför att en arkitektbyrå flyttade in. 2018 – Lokalrenovering inför Bilskola som hyresgäst.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som idag löper till 2029. Framöver ska energideklaration göras, samt OVK. Det omnämns i årsredovisningen att fasad och balkonger behöver underhåll, men styrelsen menar att de är i ett ganska bra skick, kontroll ska göras. Annars småsaker framöver.

Ekonomi

Föreningens lån per kvm bostadsyta uppgår till cirka 1,300 kronor, vilket är att betrakta som mycket lågt i jämförelse med andra föreningar i Stockholm. Intäkter per år uppgår till ca 1,7 mkr, varav nästan 500 tkr kommer från hyreslokaler. Föreningen har 1 mkr i klientmedel hos förvaltaren.

Avgifter

Inga planerade ändringar av avgiften. Föreningen har goda lokalintäkter som gör att behovet minskar för detta, senaste höjningen var 2014.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Protector, inkl. styrelseansvarsförsäkring och kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år och om man deltar på dessa får man lite rabatt på nästföljande månadsavgiftsavi. Ett anlitat företag ombesörjer trappstädningen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan finns i källaren med tre maskiner, två torktumlare, ett torkrum samt mangel. Föreningen har en gemensamhetslokal och en bastu som kan bokas av medlemmarna. På vinden finns en träningslokal med en del redskap (f.d. piskbalkong). Cykelrum finns i källaren.

Parkering

Föreningen har inga egna p-platser. Du kan parkera på omgivande gator i stadsdelen (se upp för städdagar) till en kostnad av 500 kr/mån (boendeparkering taxa 4).

Bredband och TV

Bredband och ip-tv från Telenor (250/250 mbit/s) via ett obl. tillägg på månadsavgiften om 125 kr. Ca 16 kanaler ingår i tv-paketet (basutbud). Föreningen har en ”egen” kanal för att se om vindsfläktarna är igång när man eldar i öppna spisen, se faktabladet från föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell information från föreningen insamlad i augusti 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Din nya adress är lugnt och lummigt belägen, med Årstavikens blänkande vatten och mysiga promenadstråk kring kolonistugor och grönytor runt knuten. Med tunnelbana, tvärbana och ett stort antal busslinjer på kort promenadavstånd tar du dig lätt runt i stan och det går dessutom på ett kick att cykla över till Södermalm via Skanstullsbron. I närbelägna Globenområdet finns ett brett utbud av shopping och service och här kan du förstås även njuta av underhållning som idrottsevenemang och konserter året runt.