Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Nygatan 38
  [Område] => Gamla stan
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 75 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 976 kr/mån Inkl. värme, v/a, bredband samt försäkringens bostadsrättstillägg )

Stora Nygatan 38

MED RÖTTER I 1700-TALET - LJUS OCH RYMLIG MÖJLIG 3:A MED VACKER KAKELUGN

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Nygatan 38
Område
Gamla stan
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
75 kvm
föreningens information
Avgift
2 976 kr/mån Inkl. värme, v/a, bredband samt försäkringens bostadsrättstillägg

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
2 770 kr/år
Total driftskostnad
8 770 kr/år
Drift räknat på
3 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Kessler & Dimling 1758-1762

Fastigheten Pyramus 2 är en byggnad vars historia sträcker sig flera sekel bort. Här fanns i mitten av 1600-talet en byggnad som ägdes av sidenhandlare Henrik Meurman. År 1762 revs dock denna byggnad och ersattes av en ny, signerad J W Dimling på uppdrag av spannmålshandlare Erik Brannius. Huset fick namnet Erik Brannius hus. Det nya huset var fyra våningar högt och inrett med förhållandevis stora lägenheter om sex rum och kök. Under åren har huset såklart byggts om men har en än idag välbevarad 1700-talsfasad. Fasaden är ovan bottenvåningen putsad i en beige nyans. J W Dimling stod även bakom ombyggnationen av grannfastigheten Pyramus 1 som idag ligger i samma bostadsrättsförening. Han var en för tiden ofta anlitad arkitekt vars flesta verk tyvärr är rivna idag. Men bevarade är till exempel Tyska kyrkans hus i Gamla stan, vars ombyggnad är signerad Dimling, och kvarteret Tegen på Södermalm. Vid en arkeologisk förundersökning 1993 i samband med arbete intill Pyramus 1 hittades delar av det så kallade Bockhornet som ingått i Stockholms andra, yttre, stadsmur som uppfördes under 1300-talets andra hälft och 1400-talet. I Brf Pyramus 1 & 2 finns 31 lägenheter. Hyreslokaler ger goda inkomster till föreningen och man har även två hyreslägenheter varav en kommer att säljas av. God gemenskap råder och man planerar för en gemensam festlokal i vackra källarvalv med gamla murstockar och välvt tak som ligger under byggnaden.

FÖRENINGEN

Brf Pyramus 1 & 2

Föreningen

Brf Pyramus 1 & 2 (org. nr 769612-3905) förvärvade fastigheten Pyramus 2 år 2009. Föreningen äger en hörnfastighet bestående av två gathus belägna på Stora Nygatan 38 och Tyska Brinken 34, och omfattar 18 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Föreningen är oäkta. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 24 366 kr/kvm bostadsrättsarea (13 624 kr/kvm totalarea), och man har årliga intäkter på drygt 4 mkr. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar, utan föreningen bedömer att ekonomin är så god att man kan underhålla fastigheten under en lång tid framöver. Utöver månadsavgiften tillkommer en obligatorisk varmvattenavgift på ca 284 kr/månad. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Bredband

Föreningen är ansluten till fibernät via Stockholms stadsnät och bredband ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har fn inga gemensamma utrymmen. I källaren finns dock vackra valv som just nu används av de hantverkare som arbetar i huset med grundarbeten. Inom ett par år planerar man att ha föreningslokal och cykelförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 6 kvm.

Renoveringar, i urval

2018 renoverat en ljusgård till Stora Nygatan, 2017 utbyte av restaurang- och köksfläkt samt ventilationsarbeten i lokaler, mindre takarbeten, byte av stuprännor, installation av fiber, 2016 stambyte på Stora Nygatan, renovering av hissen på Tyska Brinken, renovering av avlopp, 2015 utbyte av huvudcentral för el, sanering av eldragningar i källaren, löpande arbeten med mindre underhåll, 2014 renovering av tak avseende Tyska Brinken, renovering av källare och ljusgård, 2013 renovering av hyresrätt, mindre arbeten med fasad och tak, 2012 anslutning till fjärrvärme, 2009 och 2011 renovering av värmesystem i lokaler, stambyte på Stora Nygatan och Tyska Brinken.

Kommande renoveringar

Källarvalven kommer att renoveras inom ett par år när pågående markarbeten är klara. Fasader, fönster och trapphus kommer att ses över efter detta.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Skillnaden mellan äkta och oäkta förening

Skillnaden är skattemässig: vid försäljningen beskattas ev vinst med 25 % mot 22 % för äkta förening, uppskovsreglerna vid köp av dyrare bostad gäller inte, och du kan bli förmånsbeskattad för ev skillnad mellan månadsavgiften och bostadens bedömda bruksvärde. Skatten på bostadsförmånen är beroende av vilka kapitalinkomster du har, och för denna säljare hamnar det på ca 800 kr/månad.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Du gör snabbt ön till din egen och får dina favoritställen bland det stora utbud stadsdelen har att erbjuda. Unika företeelser som lucköppningen i december och att bada på Storkyrkobadet är exempel på saker som ger det lilla extra till livet i Gamla stan. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. På Stora Nygatan bor du endast ett kvarter från tunnelbanans röda och gröna linje, liksom flera busslinjer. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Att köra bil till Gamla stan är inte alls krångligt som man kanske kan tro. Här brukar inte vara svårt att finna parkeringsplats. Skeppsbron har inga städdagar och boendeparkering gäller dessutom i hela innerstaden. Båtar till Skeppsholmen och Djurgården tar dig på tio minuter till natur, kultur och nöjen på andra öar. Stora Nygatan har körförbud efter lunch, vilket gör att det är sällsynt lite trafik för att vara i Stockholms innerstad. De närmaste kvarteren är mycket trevliga och har gott om mysiga uteserveringar.