Type and press Enter.

Upplandsgatan 54 D

DRÖMMEN RUNT HÖRNET VID ODENPLAN - STOR LJUS TVÅA I VASASLOTTET

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Upplandsgatan 54 D, 3 tr ö.g.
Område
Vasastan / Odenplan
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
66 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
3 196 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1905

Kejsarkronan 7 är en storslagen byggnad som uppfördes 1904-1905 efter ritningar arkitektduon Georg Hagström och Frithiof Ekman. De ritade runt 144 byggnader inom Stockholm och Kejsarkronan 7 är ett av de stilfulla hus de är upphovsmän till. Det består av ett gathus i fem våningar som har flyglar in mot gården som är sammanbyggda med gårdshuset som också det har hem våningar. Mellan dem finns en stor innergård med en monumental uppfart från gatuhusets körport. Fasaden mot Upplandsgatan är putsad i en beige kulör och förhållandevis enkel medan gårdsfasaderna är häpnande vackra i vit puts med ornament och kontrasterande grönmålade och småspröjsade originalfönster. På gårdsfasaden som möter finns ett slingrande ornament med bland annat en maskaron och initialerna HB som står för Håkan Bergkvist som var husets byggmästare. Gården är terrasserad och en liten backe leder mellan nivåerna. Gårdsytan är mestadels asfalterad men smyckas av vackra lyktstolpar, smidesstaket, träd och rabatter. På våren växer tulpaner och, såklart, kejsarkronor i rabatt. Husen är blåklassade i Stockholms stads kulturklassificering, vilket innebär att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Författarinnan Elin Wägner bodde i fastigheten under en tid 1907 vilket fått avtryck i hennes genombrottsroman Norrtullsligan där Kejsarkronan 7 är med. Brf Kejsarkronan 7 köpte fastigheten 1982 och är idag en skuldfri förening. Här finns 56 lägenheter fördelade på sex uppgångar, en av dem är fortfarande en hyresrätt. Föreningen har även sju lokaler där en är bostadsrätt och sex hyresrätter.

FÖRENINGEN

Brf Kejsarkronan 7

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kejsarkronan 7 inklusive marken. Föreningen består av 55 lägenheter och 1 lokal med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 6 lokaler med hyresrätt.

Förvaltare

Fastighetsägarna är ekonomisk förvaltning. Fastighetsskötsel sköts av Loudden AB.

Större renoveringar

2010 balkonger i uppgång E och F. 2011 ommålning tak. 2015-2016 stamrenovering, relining. 2015 fasadrenovering uppgång A och E. 2017 renovering hiss i uppgång A. 2017 byte undercentral.

Kommande renoveringar.

Inga större kommande renoveringar. Diskussion pågår om installation av säkerhetsdörrar och trapphusrenovering inom de närmaste åren.

Ekonomi

Föreningen har gått med rejält positivt resultat de senaste två åren, plus 634 tkr år 2018. Föreningen är därutöver helt skuldfri samt har hyresintäkter årligen på strax under en halv miljon kronor. Föreningen har inga beslutade avgiftshöjningar.

Förråd

Till aktuell lägenhet hör ett vindsförråd, placerat på två trappor ovanför lägenheten, på ca 5-7 kvm.

Andrahandsuthyrning

Får ske med tillstånd från styrelsen.

Gemensamma lokaler

Otroligt vacker innergård, föreningslokal, tvättstuga, sopprum med miljösortering, cykelställ och cykelrum (under uppgång D).

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Bredband och kabel-tv

Via Comhem.

Städdagar

Föreningen genomför normalt höst- och vårstädning. Trappstädning sköts dock av extern leverantör.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan. Odenplan ligger precis runt hörnet. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och nya Citybanan. Du behöver heller inte sakna något då det gäller restauranger och caféer. Du bor i samma hus som Café Blåbär. Klassiska hak som Tranan och Tennstopet ligger ett par minuter bort. Vasaparken och Observatorielunden är två gröna lungor i närheten och ligger båda på kort promenadavstånd och det tar heller inte lång tid att gå till Hagaparken och Brunnsviken.