Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Skälderviksplan 11, 2 tr
  [Område] => ÅRSTA
  [Våning] => 2 av 7, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 20 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 949 kr/mån inkl. vatten, värme, basutbud av tv. Det tillkommer ett obl. tillägg för bredband på 186 kr/mån. )

Skälderviksplan 11

VÄLBEVARAD 50-TALSETTA MED PARKVY

TEXT: BERTHELS FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skälderviksplan 11, 2 tr
Område
ÅRSTA
Våning
2 av 7, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
20 kvm
föreningens information
Avgift
1 949 kr/mån inkl. vatten, värme, basutbud av tv. Det tillkommer ett obl. tillägg för bredband på 186 kr/mån.

Driftskostnader

El
3 492 kr/år
Försäkring
1 716 kr/år
Total driftskostnad
5 208 kr/år
Drift räknat på
1 person

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Orlando 1951

Runt Skälderviksplan i västra Årsta uppfördes 1951-1952 ett högt punkthus samt fem låghus, som idag utgör BrF Vombsjön 1. Byggnaderna ritades av arkitekt Henning Orlando och bjuder på många tidstypiska detaljer, både exteriört och interiört. Särskilt utmärkande är och de stora vardagsrumsfönstren med en undre luft samt låghusens originellt utformade portaler med svängda sidor.

Det sex våningar höga punkthuset på Skälderviksplan 11 är putsat i rödrosa och vitbeige med vita och blå balkonger. Den strama portalen i granit har en generöst glasad port med stora sidoljus och ett fribärande skärmtak. Ytterligare en fin detalj är fasadens burspråk som upptill avslutas med två spetsiga prydnadsgavlar. Huset är i mångt och mycket sig likt sedan byggåret, trots en fasadrenovering i mitten av 1990-talet då balkongerna byttes ut och fönstrens utsida kläddes in med vit plåt. På senare år har även de ursprungliga portarna bytts ut mot kopior.

FÖRENINGEN

Brf Våmbsjön

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Våmbsjön 1. Föreningen består av 119 lägenheter, varav 115 är upplåtna med bostadsrätt och 4 är upplåtna med hyresrätt (198 kvm hyresrätt). Föreningen har även 9 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1950 av arkitekt Henning Orlando.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2001.

Mark

Tomträttsavgälden omförhandlades senast årsskiftet 2020/2021.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen.

Garage och parkering

Det finns 11 garage och 26 parkeringsplatser i föreningen. Det är för närvarande kö till samtliga platser. I övrigt gäller boendeparkering på gatorna runtomkring för 500 kr/månad via Stockholm Stad.

Urval av renovering

Stambyte, 1996. Byte av entrépartier, 2015. Byte av elstigare, 2017. Renovering av trapphus, 2020. Renovering av hiss, 2021.

Kommande renoveringar

Fasad- och fönsterrenovering planeras under 2023.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 28 milj kr, vilket ger cirka 4 100 kr/kvm boyta. Det finns ca 6,8 milj kr i kassa & bank. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor på Malgomajvägen 6 som båda har tvättmaskiner, mangel, och torkskåp. Den ena har även grovtvättmaskin. Föreningen har två uteplatser och en härlig takterrass. Bord för picknick finns på gården och föreningen har två grillar som är fri att använda av medlemmarna. På planen mellan Skälderviksplan 11 och 5-9 finns en murad grillplats med bord och stolar samt en boulebana. I källaren på Malgomajvägen 6 ligger föreningens gemensamma föreningslokal/övernattningslägenhet. Det finns bord, stolar och porslin för 40 personer, kaffebryggare, mikrovågsugn, ett mindre kylskåp samt en mindre diskmaskin. I lokalen finns även ett pingisbord, pingisracket och två bäddsoffor för övernattning.

Bredband och tv:

Föreningen har ett avtal med bredbandsbolaget. Gruppavtal för bredband finns via Ownit, obligatoriskt tillägg om 186kr/månad debiteras medlemmarna.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida (www.vambsjon.se), senaste årsredovisning samt stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta är en mycket trevlig stadsdel, som präglas av lummig grönska och äldre, charmiga hus. Din nya adress är belägen invid Skälderviksplan, en liten oas med planteringar, stora träd, sittbänkar och fontän, samt närbutik, pizzeria och delikatessaffär. Några minuters promenad bort ligger knutpunkten Årstaberg, med pendeltåg, tvärbana och bussar och du har även nära till trevliga grönområden och promenadstråk runt Årstaviken. I Årsta centrum, som stod klart 1953 som det första förortscentrumet i Sverige, hittar du allt från små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och restauranger.