Type and press Enter.

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 8
Område
Södermalm - Mariatorget
Rum
1 rum och kök
Area
32 m²
Avgift
2 032 kr inkl. värme, vatten, bredband, basutbud kabel-tv och ip-telefoni

Allmänt om fastigheten

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 000 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: Sam Kjellberg 1929

Småland 10 är ett mycket vackert bostadshus som ligger i en sluttning och är uppfört i fyra till sex våningar. Entrén från Maria Prästgårdsgata ligger nästan två våningar högre upp än den från Björngårdsgatan. Byggnaden vilar på en grund av natursten och bottenvåningen pryds till stor del av pilastrar i samma material. Fönstren är småspröjsade precis som på 1910-talet, och vitmålade. De småspröjsade fönstren gjorde en comeback i slutet av 1920-talet och är mycket dekorativa. Känslan är snarare att vi befinner oss i hus från 1910-talet än ett byggår som ligger på gränsen till funktionalismen. Arkitekten Sam Kjellberg låg bland annat bakom de ståtliga fastigheterna på Strandvägen 49-53 samt husen där de klassiska Södermalmskrogarna Pelikan och Kvarnen ligger. Brf Småländska Björnen som idag huserar i fastigheten är en vänlig och välskött förening med tre kvarvarande hyresrätter och goda lokalintäkter från tre lokaler.

FÖRENINGEN

Brf Småländska Björnen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Småländska Björnen består 36 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (runt 30 kvm vardera) och 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen förvärvade fastigheten 2010. Föreningen är en s.k. äkta förening och äger marken.

Förvaltning

Teknisk förvaltning och fastighetsskötsel utförs av FT Drift. Ekonomisk förvaltning via Riksbyggen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa. I avtalet ingår styrelseförsäkring samt bostadsrättstillägg för samtliga lägenheter.

Ekonomi

Föreningen har lokalintäkter på strax under 300 tkr årligen. De långfristiga skulderna ligger på ca 17,2 mkr, dvs ca 11 042 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Renoveringar

2012/13 nytt tak samt nya avluftningsventiler på taket. 2013/14 stambyte av ca 80 % av fastigheten. 80 % av badrummen renoverades, bl a det för aktuell lägenhet. 2014/15 ny tvättmaskin. 2015/16 byte entrédörrar, byte expansionskärl och målning trapphus. 2016/17 hissrenovering och postfack. 2019 fönsterrenovering.

Bredband och kabel-tv

Via Comhem, 100 mbit/s-uppkoppling samt basutbud kabel-tv ingår i månadsavgiften.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 4 kvm.

Kommande renovering

Fasadrenovering under sommar/höst 2019.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, gemensam innergård med grillplats och cykelställ samt soprum med miljösortering.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Morfar Ginko, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna här är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer. Läget ungefär mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till det mesta i stadsdelen.