Type and press Enter.

Heleneborgsgatan 25A

LJUS, SOCIAL OCH MYSIG LÄGENHET VID GRÖN GÅRDSOAS

TEXT:MURÉN STYLING:RYDMAN FOTO:BOUKARI

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Heleneborgsgatan 25A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
0, ej hiss
Rum
2,5 rum
Area
61 m²
Avgift
3 270 kr/mån Inkl, värme, vatten, bredband, håshållsel, kabel-tv och ip-telefoni.

Allmänt om fastigheten

Försäkring
3 552 kr/år
Övrigt
3 024 kr/år
Total driftskostnad
6 576 kr/år
Kommentar
Gas: 3024kr/år = Övrigt

Arkitekturen

Arkitekt: Ivar Engström 1912

Fastigheten Skruven 3 har en lång tillkomsthistoria. Den första ritningen till nybebyggelse på denna tomt signerades 1912, då som en jugendbyggnad. Denna ändringsritades sedan i omgångar. Arkitekt Ivar Engström engagerades 1913 och han ritade ny fasad och nya planritningar. Projektet avstannade i och med första världskriget och efter detta ritade Engström en ny fasad i klassicistisk stil. Fastigheten stod klar någon gång 1919-1920. Den är uppförd i sex våningar med tillhörande gårdsflygel i fem våningar. Ovan bottenvåningen är fasaden slammad i en ockragul nyans som däremellan dekoreras av grå slätputsade lisener. De nuvarande fönstren sattes in 1959, vilket gör att de andas funkis medan byggnaden är ett exempel på tidig nordisk klassicism. Byggherre till huset var Bf Söderbo som än idag äger fastigheten. Föreningen firar i år 100 år vilket kommer att firas med stor fest på gården med band, uppträdanden, mat och dryck. I och med den obrutna ägarlängden finns dess långa och brokiga historia samlad, partier av den kan du ta del av på föreningens hemsida – www.soderbo.nu. Det är en härlig förening med god sammanhållning och boende i alla åldrar. Flera i huset har bott där sedan 1970-talet. För de boende finns flera gemensamma faciliteter som får brukas utan kostnad, som en övernattningslägenhet/föreningslokal, hobby-/snickeri-/målarrum med arbetsbänkar, bastu med dusch, soprum med grovsophämtning, cykelförvaring och tvättstuga med fyra tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Utomhus finns två fina innergårdar. På den större finns fruktträd, bärbuskar, gräsmatta, stenläggningar, växthus, pergola, utemöbler, lekstuga, sandlåda och grillplats. På den mindre gården har föreningen bland annat en fin magnolia.

FÖRENINGEN

BF Söderbo u.p.a

Föreningen

BF Söderbo UPA (org nr: 702002-2757) består av 47 medlemslägenheter. Föreningen upplåter med hyresrätt 1 st telemast samt en mindre lokal. Föreningen är äkta och eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Föreningen förvärvade fastigheten Skruven 3 redan 1917 och är en bostadsförening.

Renoveringar, i urval

Helt ny elinstallation gjordes 2003, vilket gav lägenheterna nybyggnadsstandard vad gäller el med gemensamt el-abonnemang, d.v.s. hushållsel ingår numera i avgiften.

Alla toalettstammar är bytta successivt från 1980 - 1990. Inga genomgripande stambyten är planerade, utan byte sker i första hand i samband med köks- och/eller badrumsrenovering i varje enskild lägenhet. Nedre delarna med vindskupor reparerades och målades runt 1995. Fasad gjordes 1995. Fönster mot gårdarna (syd, öst, väst) målades om 2005. Övre takfallet reparerades och målades 2005. Fönster mot gårdarna och gatan målas om 2016. Takomläggning skedde 2010-2011. Trapphusrenovering 2014. Taksäkerhetsanordning i anslutning till skorstenarna 2015. Fönsterrenovering + installation av fösterventiler 2016. Översyn av taksäkerhet, snöskottning, sotning 2017.

Föreningen planerar att byta ut fjärrvärmecentralen de närmaste åren. En offert har tagits in på ca 200 000 kr.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2018 till ca 5,283 MSEK (dvs ca 2 041 kr/kvm och lån) Vilket är mycket lågt. Senaste avgiftshöjningen skedde i april 2017 i samband med fönstermålning och installation av fösterventiler. Avgiftsnivån kan varje år komma att prövas på föreningsstämman, i dagsläget finns inga beslut om avgiftsändringar. Föreningen tar ut en pantsättningsavgift om 450 kronor per pant samt en överlåtelseavgift om 1150 kr som betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Vid andrahandsuthyrning tas en extra avgift ut av medlemmen om 20% på avgiften.

Bredband/Tv

Föreningen har installerat fiber via Ownit (ingår i avgiften), annars finns även bredband via ComHem som också levererar kabel-TV.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Två gånger om året anordnas arbetshelger, vanligtvis i april och oktober. Då utförs mindre reparationer, trädgårdsskötsel, grovstädning av gårdar, vind och källare samt mycket annat. Det är obligatoriskt att hjälpa till.

Gemensamma utrymmen

Denna välmående förening har mycket att erbjuda och i huset finns bastu, ett växthus där man själv kan odla, ett fotolabb för framkallning och kopiering av bilder samt ett omtyckt hobbyrum med snickar- och målarbänkar. Föreningen har även en mysig gemensam innergård med utemöbler och växter. På entréplan finns en föreningslokal som kan användas för tillställning eller övernattning.

Medlemskap

Föreningen godkänner delat ägande, minsta ägarandel 10%. Juridisk person godkänns ej.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida www.soderbo.nu

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här bor du med omedelbar närhet till både Hornstulls butiker, restauranger, service och kommunikationer, och lugna gröna områden som till exempel Långholmen, Reimersholme, Skinnarviksberget och Tantolunden.