Type and press Enter.

Slätbaksvägen 37

FUNKISTVÅA MED BALKONG - HÖGT OCH FRITT LÄGE NÄRA NATUREN

TEXT: BERTHELS STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Slätbaksvägen 37
Område
Årsta
Areakälla
föreningens information
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
42,5 m²
Avgift
3 489 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
6 400 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Thure Blomqvist 1943

Brf Årstaterrassen består av hela 33 punkthus i tre till fyra våningar. De uppfördes 1943–1944 efter ritningar av Thure Blomqvist på Svenska Riksbyggens Byggnadstekniska kontor (nr 1-19) och Dag Ribbing på Kooperativa Förbundets arkitektkontor (högre nummer). Här inreddes välplanerade och yteffektiva lägenheter i olika storlekar, och vissa av husen fick skyddsrum med tillhörande gassluss i källaren på grund av det rådande världskriget. 1988–1991 genomfördes en totalrenovering inklusive nya el-, vatten-, och avloppsledningar, gasspisar byttes till elspisar, nya fönster, nya balkonger, fasaderna tilläggsisolerades, taken lades om och ventilationssystemet byttes ut. 2014 renoverades taken i förebyggande syfte.

FÖRENINGEN

BRF Årstaterrassen

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Årstaterrassen (org. nr 702002-1775) äger ett flertal fastigheter med 33 st byggnader. Husen är uppförda 1944 och är belägna i Årsta. Föreningen upplåter 423 st lägenheter med bostadsrätt och har även hyresrättslokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Fastigheterna har alltid varit i en bostadsrättsförenings ägo.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoVera Konsult AB. Den tekniska förvaltningen sker via Driftia.

Renoveringar

En omfattande renovering av husen skedde mellan 1988 till 1991 med stambyte och elstambyte, nya fönster och balkonger samt tilläggsisolering av fasader och omläggning av taken. Ventilationssystemet byttes även ut. Takrenovering skedde senast 2014 i ett förebyggande syfte. Föreningen har försett entréportarna med kodlås under året. Underhållsplan följs annars.

Kommande renoveringar:

Inga stora renoveringar ligger i planen. Underhållsplan följs.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 107 mkr och årliga intäkter uppgår till ca 20 mkr, i kassan finns ca 6,7 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till ca 5.300 kr, snittet i Årsta uppgår till omkring 6.000 kr.

Avgifter

Föreningens avgifter för bostadsrätterna har varit oförändrade en längre tid och man uppger att inga höjningar planeras för de närmaste åren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Föreningen tar ut en avgift för detta. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Trygg Hansa. Föreningen bekostar bostadsrättstillägget till medlemmarnas egen hemförsäkring.

Städning och städdagar

Trappstädning och utemiljö sköts av anlitade firmor. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningens åtta tvättstugor återfinns i portarna nr 7, 13, 25, 26, 31 och 39. Tvättstugorna har förutom tvättmaskiner även torkskåp och manglar.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor, cykelrum, barnvagnsförråd och en föreningslokal som går att hyra, samt två övernattningslägenheter.

Sophantering

Du slänger dina hushållssopor i de gråa sopkärlen ute vid gatan, i tvättstugorna finns även kärl där du kan slänga glödlampor och batterier. Föreningen har inga grovsoprum, däremot erbjuds möjlighet att slänga grovsopor i container i samband med städdagarna. Miljöfarligt avfall kan du lämna på Östberga återvinningscentral.

Parkering

Föreningen har 132 parkeringsplatser för uthyrning, de flesta med elstolpe. Kötiden för att få hyra en parkeringsplats varierar över tid. Väntetiden i dagsläget är lång. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

I alla hus finns nät för bredband och kabel-tv indraget. Grundutbudet av kabel-tv och ett 100/100 Mbit/s bredbandsalternativ ingår i avgiften. Bredband levereras av Bredbandsbolaget, kabel-tv från Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida i september 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Fördjupa dig gärna på www.arstaterrassen.se vilket är föreningens hemsida.

OMRÅDET

Årsta är en mycket trevlig stadsdel, som präglas av lummig grönska och äldre, charmiga hus. I Årsta centrum, som stod klart 1953 som det första förortscentrumet i Sverige, hittar du allt från små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och restauranger. Från din nya adress har du även nära till trevliga grönområden och promenadstråk runt Årstaviken. Promenerar du åt andra hållet kommer du till Enskede Gård och Enskedeparken, med populärt café och bageri. Tvärbanan går bara någon minut bort och tar dig snabbt till knutpunkten Årstaberg, där du även hittar pendeltåg och ett flertal bussar. Bussen till Gullmarsplan/Årstaberg går strax nedanför huset, men en frisk promenad på 10 minuter tar dig också till Gullmarsplans t-bana.