Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Skånegatan 59B
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 0 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 56 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 384 kr/mån inkl värme & va. )

Skånegatan 59B

Mysigt boende i hjärtat av Sofo

TEXT: NYSTED FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skånegatan 59B
Område
Södermalm - Sofia
Våning
0 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
56 kvm
föreningens information
Avgift
2 384 kr/mån inkl värme & va.

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
6 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1905 Dorph & Höög

En hemtrevlig lägenhet med stort portion charm och fina originaldetaljer som även löser det praktiska med god förvaring i samtliga rum. Här finns alltså möjligheten att ta ned väggen mellan hall och kök, då den inte är bärande, för den som vill maxa de 56 kvadraten. Köket är stort och modernt med vackert plankgolv, kakel och skåpinteriör i vitt och arbetsbänk i massivt trä. Trivsamt vardagsrum med gott om utrymme för matplats och soffgrupp. Det ljusa sovrummet bjuder på det där lilla extra med vackra fönsternischer, radiatorer i original och välbevarade dörrposter. Här finns även en hel garderobsvägg som löser det mesta i klädväg samt en inbyggd arbetsplats för den som vill arbeta hemma. Det är också från sovrummet du når den lugna gården med träveranda, utemöbel och grill för härliga middagsbjudningar och ljumma sommarkvällar. Här hittar du även föreningens övriga allmänutrymmen, såsom tvättstuga, cykelparkering och barnvagnsskydd. Till lägenheten hör också ett normalstort vindsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Bonden Större 28

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 23 lägenheter fördelade på 21 bostadsrätter och 2 hyresrätter samt 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är äkta. Huset ritades 1905 av arkitekt Dorph & Höög.

År föreningen bildades

Föreningen bildades och registrerades 2001.

Mark

Föreningen äger marken genom tomträtt. Tomträttsavtalet omförhandlades 2019-01-01 med löptid om 10 år. Avgälden uppgick per 2020 till 301.000 kr/år.

Renovering

År 1936 drogs WC och centralvärme in och 1939 byggdes bad i källaren under gårdshuset. Samma år byggdes hissen och under trappan i gathuset byggdes ett ”sportrum”. 1944 sattes en ny pannskorsten in och 1959 byggdes badrum i gathusets plan 2. Gården var under 1970-talet dekormålad med växter och djur. Fastigheten totalrenoverades i början av 1980-talet och stod klart för återinflyttning igen 1983. Vid renoveringen genomfördes stora förändringar i gathuset där mindre lägenheter slogs ihop, man satte in hiss och man bytte stammar i bägge husen. Under 2021 så har föreningens renoverat trapphuset.

Aktuella åtgärder

Inga planerade större renoveringar.

Ekonomi

Långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2020 till cirka 12 mkr, vilket ger ca 8200kr/kvm. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Uteplats med middagsbord, stolar, grill och parasoll. På innergården finns också cykelparkering och barnvagnsskydd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett förråd på vinden.

Bredband och Kabel-TV

Den boende tecknar ett eget avtal separat.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning från 2020, samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen själv.

OMRÅDET

Här bor du händelsernas centrum, i kärnan av SoFo, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda, mittemellan Götgatans puls och Nytorgets charm. Sommartid är Skånegatan numer en gågata kantad av uteserveringar och med härligt folkliv. Lika nära ligger Katarina Bangata med Bondens marknad under sommarhalvåret. Samtidigt som det händer mycket i området med barer och gatufester är det lugnt och mysigt med en fin småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Dessutom or du nära Vitabergsparken och Årstaviken med fina motionsstråk. Mer citypuls kan du få när du vill då du inte heller har långt till Götgatan, Skrapan, Ringen och Medborgarplatsen.