Type and press Enter.

Skånegatan 59B

Mysigt boende i hjärtat av Sofo

TEXT: NYSTED FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skånegatan 59B
Område
Södermalm - Sofia
Våning
0 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
56 m²
föreningens information
Avgift
2 384 kr/mån inkl värme & va.

Allmänt om fastigheten

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
6 500 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1905 Dorph & Höög

En hemtrevlig lägenhet med stort portion charm och fina originaldetaljer som även löser det praktiska med god förvaring i samtliga rum. Här finns alltså möjligheten att ta ned väggen mellan hall och kök, då den inte är bärande, för den som vill maxa de 56 kvadraten. Köket är stort och modernt med vackert plankgolv, kakel och skåpinteriör i vitt och arbetsbänk i massivt trä. Trivsamt vardagsrum med gott om utrymme för matplats och soffgrupp. Det ljusa sovrummet bjuder på det där lilla extra med vackra fönsternischer, radiatorer i original och välbevarade dörrposter. Här finns även en hel garderobsvägg som löser det mesta i klädväg samt en inbyggd arbetsplats för den som vill arbeta hemma. Det är också från sovrummet du når den lugna gården med träveranda, utemöbel och grill för härliga middagsbjudningar och ljumma sommarkvällar. Här hittar du även föreningens övriga allmänutrymmen, såsom tvättstuga, cykelparkering och barnvagnsskydd. Till lägenheten hör också ett normalstort vindsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Bonden Större 28

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 23 lägenheter fördelade på 21 bostadsrätter och 2 hyresrätter samt 2 lokaler. Föreningen är äkta. Huset ritades 1905 av arkitekt Dorph & Höög.

År föreningen övertog fastigheterna

Huset köptes 2003.

Mark

Föreningen innehar tomträtt.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Conzignus Hem och fastigheter AB.

Renovering

År 1936 drogs WC och centralvärme in och 1939 byggdes bad i källaren under gårdshuset. Samma år byggdes hissen och under trappan i gathuset byggdes ett ”sportrum”. 1944 sattes en ny pannskorsten in och 1959 byggdes badrum i gathusets plan 2. Gården var under 1970-talet dekormålad med växter och djur. Fastigheten totalrenoverades i början av 1980-talet och stod klart för återinflyttning igen 1983. Vid renoveringen genomfördes stora förändringar i gathuset där mindre lägenheter slogs ihop, man satte in hiss och man bytte stammar i bägge husen.

Aktuella åtgärder

Föreningen planerar att renovera trapphusen kommande år.

Ekonomi

Långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2017 till cirka 12.125 mnkr, vilket ger ca 8 248kr/kvm. Hyresrätterna kan ses som en dold tillgång hos föreningen. När hyresrätterna säljs tillfaller köpeskillingen föreningen. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning sker med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Stockholms Stad Brandförsäkring.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Uteplats med middagsbord, stolar, grill och parasoll. På innergården finns också cykelparkering och barnvagnsskydd.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd på vinden.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Sthlms Stadsnät. Kostnad 185 kr/mån.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du händelsernas centrum, i kärnan av SoFo, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda, mittemellan Götgatans puls och Nytorgets charm. Sommartid är Skånegatan numer en gågata kantad av uteserveringar och med härligt folkliv. Lika nära ligger Katarina Bangata med Bondens marknad under sommarhalvåret. Samtidigt som det händer mycket i området med barer och gatufester är det lugnt och mysigt med en fin småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Dessutom or du nära Vitabergsparken och Årstaviken med fina motionsstråk. Mer citypuls kan du få när du vill då du inte heller har långt till Götgatan, Skrapan, Ringen och Medborgarplatsen.