Type and press Enter.

Kallforsvägen 5

HELRENOVERAD 1950-TALSFYRA MED BALKONG HÖGST UPP I HUSET

TEXT: BERTHELS STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kallforsvägen 5
Område
Bandhagen
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
74 m²
föreningens information
Avgift
4 283 kr/mån inkl. värme, vatten & bas-tv

Allmänt om fastigheten

El
2 300 kr/år
Försäkring
2 568 kr/år
Total driftskostnad
4 868 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
Driften varierar beroende på levnadsvanor och avtal.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Karlsson & Strehlenert 1952

Under 1950-talet uppfördes en mängd fina hus i Stockholms förorter, ofta med hög kvalitet på både utförande och material. Smalhusen i kvarteren Kryssvalvet och Stjärnvalvet är utmärkta exempel på tidens byggande, med sina välbevarade fasader i gult tegel, originalportar samt trivsamma, välplanerade lägenheter med vackra snickerier. Byggnaderna uppfördes för HSB:s räkning under åren 1952-1953 och ritades av Bengt Karlsson och Curt Strehlenert på HSB:s arkitektkontor. Bortsett från en balkongrenovering i slutet av 90-talet samt inplåtning av fönstrens utsida, har fastigheterna inte genomgått några större ombyggnader.

FÖRENINGEN

HSB:s BRF Bandhagen

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s BRF Bandhagen i Stockholm (org. nr 702000-1140) innehar tomträtt till samt äger och förvaltar byggnaderna på fastigheterna kv. Bandlisten 1, Glasteglet 2, Stjärnvalvet 1, Kryssvalvet 5, Löpskiftet 1, Rullskiftet 2, Murbruket 1 samt Pettringen 2 i Bandhagen. Föreningen upplåter 554 st lägenheter med bostadsrätt och har 1 st hyresrätt samt 101 st lokaler och 150 p-platser och garageplatser. Observera att du behöver ett medlemskap i HSB Stockholm.

Föreningens bildande

Föreningen bildades i mitten av 1950-talet i samband med att Bandhagen anlades. Föreningen äger och förvaltar centrum, som byggdes under 1950-talet. Föreningen arbetar aktivt med att förvalta den planeringstanke och estetik som präglade den tiden, bl.a. genom ett enhetligt skyltprogram i retrostil.

Mark

Föreningen innehar fastigheter genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, tilläggsavtalas 2024.

Förvaltare

Föreningen har ekonomisk och administrativ förvaltning via HSB Stockholm, samtidigt som föreningen har egna anställda fastighetsskötare för mark och hus.

Renoveringar

Stambyte och renoveringar av husen utfördes under åren 2002-2005. I föreningens lägenheter uppdaterades elen i samband med stambytet där även jordfelsbrytare installerades och 3-fas drogs fram. Från 2016 och framåt genomförs upphandling och installation av nya fönster. 2017 besiktigades de horisontella stammarna. 2015 renoverades tvättstugorna. 2008 gjordes en radonmätning med godkända värden. 2017 såldes lägenheter som tidigare varit lokaler för ett välkommet kapitaltillskott till föreningen. Under 2018-2019 skedde en översyn av utemiljön, man planerar även för fler p-platser.

Kommande renoveringar

Fönsterbytet i föreningen startade hösten 2019 och beräknas pågå t.o.m. 2020.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 105 mkr per bokslutet 2018 medan de årliga intäkterna uppgår till nästan 30 mkr . Skuldkvoten är cirka 3,300 kr/kvm boyta, snittet i kommunen uppgår till 6.000 kr/kvm. Föreningen äger runt 100 st lokaler av olika slag inklusive Bandhagens centrum/Bandhagsplan med affärer, lokaler m.m. Ca 25% av föreningens årliga driftsintäkter kommer från hyresgästerna till dessa lokaler.

Avgifter

Inför 2020 finns beslut om avgiftshöjning på 2%. Vilket motsvarar cirka 100 kronor mer i månaden.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkring AB inkl. styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Föreningen har anställd personal som sköter fastighetsservicen under ledning av föreningens styrelse. Föreningen hämtar grovsopor en gång i månaden utan kostnad.

Gemensamma utrymmen

I de flesta fastigheter finns barnvagnsrum. Cykelrum finns också i de flesta av husen. Det finns möjlighet att hyra extra förrådsutrymmen eller lokaler via HSB. På Kallforsvägen 11 och Fågelstavägen 16 finns små enkla hobbylokaler utrustad med snickarbänk. Föreningen har även en festlokal i Bandhagens centrum (Bandhagsplan 3) och en övernattningslägenhet med 4 st bäddar (Kallforsvägen 27). Här och var finns även renoverade lekplatser.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i huset på Kallforsvägen 5, utrustade vardera med 3 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare och 1 st torkskåp. Mangelrum och torkrum finns också.

Parkering

94 st p-platser utomhus samt inomhusgarage med 48 st platser. Till platserna är det separat kö. I och omkring området finns också ett antal 7-dygnsparkeringar med avgiftsfria platser. I övrigt gäller gratis datumparkering.

Bredband och tv

Föreningen har avtal med tre leverantörer. Com Hem erbjuder bredband och TV via kabel. Com Hems grundutbud levereras med analog signal via det traditionella antennjacket och ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument oktober 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bandhagen bebyggdes till stora delar under åren 1952–1955 enligt den så kallade ABC-modellen (Arbete, Bostad, Centrum). Idag bor ca 6500 personer i stadsdelen, som bland annat bjuder på flera trevliga grönområden, populära skolor och förskolor samt parklek och 4H-gård. Bara några minuters promenad från din nya adress ligger Bandhagens centrum och tunnelbanestation, som båda invigdes 1954. I centrum hittar du allt du behöver; matbutik, caféer, restauranger, frisör, kemtvätt och skräddare. På gångavstånd finns även Högdalens centrum, med ett 50-tal butiker, systembolag, simhall och vårdcentral.