Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Radhus
    [Adress] => Måbärsstigen 38
    [Område] => Hässelby Södra Villastad
    [Våning] => 
    [Rum] => 6 rum
    [Area] => 123 kvm
    [Beskrivning uteplats] => 
    [Tomtareal] => 
    [Avgift] => 5 080 kr/mån
    [Andelstal] => 3,3121 %
    [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas
    [Lägenhetsnummer] => 13
)

Måbärsstigen 38

VÄLSKÖTT GAVELRADHUS I RADIOHUSEN MED NYANLAGD TOMT

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMANS HEM FOTO: JOHANSSON

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Måbärsstigen 38
Område
Hässelby Södra Villastad
Rum
6 rum
Area
123 kvm
Avgift
5 080 kr/mån
Andelstal
3,3121 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
13

Arkitekturen

Arkitekt: Karlén & Stäck 1957

De s k Radiohusen ritades 1957 av arkitekterna Bertil Karlén och Josef Stäck. Det är ett radhusområde bestående av fem radhuslängor med totalt 32 bostäder. Husen stod klara 1958. Namnet Radiohusen kommer sig av att det till området flyttade många personer med anknytning till Sveriges Radio. Det var journalisten och tv-producenten Allan Schulman som var drivande kraft i den bostadsrättsförening med namnet Surkullan som bildats i området, och han kom att locka en mängd stora namn att flytta till radhusen. Här bodde till exempel Pekka och Bibi Langer, regissören Olle Hellbom och jazzmusikern Putte Wikman med fru skådespelerskan Catrin Westerlund. Förste ägare till nummer 38 var redaktör Bo Isaksson. Radiohusen ritades med radhusområdet Atlantis i Vällingby som inspirationskälla och de är idag i ett mycket fint ursprungligt skick. De hör till de mest intressanta radhusen från 1950-talet i Stockholm. Exteriört är husen putsade i ljusa nyanser och har entrédörrar i ek med sidoljus intill. Utemiljön ritades av trädgårdsarkitekt Erik Anjou. Han valde att spara de i området växande tallarna, med den estetiska tanken att de höga tallkronorna skulle kunna beskådas från husens lanterninfönster. Grundtanken om en parkmark i skogsmiljö är välbevarad, och på föreningens mark finns än idag en centralt placerad lekplats. Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder – ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster. I bostadsrättsföreningen finns utrustning för trädgårdsredskap, skottkärror, gräsklippare med mera som de boende kan låna. Här finns även ett gemensamt cykelförråd och ett förråd för husens originaldetaljer som bevarats från tidigare renoveringar. Garageplats upplåts av garageföreningen och en separat överlåtelse av medlemskap i garageföreningen sker i samband med överlåtelse av bostaden. Medlemskapet kostar f n 200 kr/månad. Då har du även fri tillgång till den gemensamma tvätthallen där bilen enkelt kan tvättas. Fri parkering gäller på gatan och tillgången till parkeringsplatser brukar vara god. I föreningen finns också en gemensam bastu, tillkommen genom finlandssvenske Allan Schulmans försorg, och än idag i bruk. Idag har utrymmet utvecklats till ett bokningsbart bastuspa och relaxavdelning med 1950-talskänsla. En gemensam tvättstuga finns också, här kan du till exempel tvätta mattor. Brf Surkullan är en aktiv och engagerad förening som även anordnar olika aktiviteter som loppis, midsommarfirande och kräftskiva.

FÖRENINGEN

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Brf Surkullan äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 radhus med bostadsrätt. Bostadsytan är cirka 3 800 kvm. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi

Ekonomin i föreningen är god. Belåningen ligger per bokslutet 2021 på cirka 8,1 mkr, vilket ger en skuldkvot per boarea om cirka 2 100 kr/kvm. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc. Från 1 januari 2023 höjdes avgiften med ledning av ökade kostnader. 200 tkr amorterades i januari 2023.

Radonmätning

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bunden till och med 2028 med en årlig avgäld på ca 184 tkr.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Genomförda renoveringar

2021 relining och renovering av stammar där man bytte alla synliga järnrör, medan en huvudavloppsstam i källargolven renoverades med en teknik så att den kan hålla i uppåt 50 år (relining, nylonfodring insida rör). 2021 garageportarna bytta. 2019 energideklaration utförd. 2015 renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna. (Originalkarmar och handtag är bevarade på fönstrens insidor.) 2014 renovering av trappor, gruppavtal för internet tecknat hos Comhem till samtliga lägenheter. 2012 byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater. 2011 utförd radonmätning. 2010 ny takpapp, infästning av nya takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2007 ny nedgrävd sopanläggning, spolning av dagvattenledning. 2006 relining av avloppsstammar, byte av takfönster. 2004 byte av all utrustning i undercentralen. 1986 installation av undertrycksventilation. 1980 ombyggnad, uppregling och tilläggsisolering av alla tak. Utrensning av gammalt byggspill och inplastning av grunden under vardagsrumsgolvet. 1958 byggnadsår.

Kommande renoveringar

Eventuell grundförstärkning för ett läckage i hus 3 ner till källare och cykelförråd. Pengar finns i kassan för det (ca 250 tkr). Om denna åtgärd inte behövs kan beloppet komma att gå till amortering istället.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga/bastu

Det finns en gemensam tvättstuga och bastu i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl.a. mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Parkering/garage

Föreningen Fresiagarage tillhandahåller garage- och parkeringsplatser till sina medlemmar. Medlemskap beviljas endast de som är medlemmar i BRF Surkullan eller BRF Solbacken. Till radhuset ingår medlemskap i denna förening med en garageplats (200 kr/mån) inkl. tillgång till tvätthall.

Bredband och kabel-tv

Kabel-TV och bredband 150 Mbit/s via Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från insamling av officiella uppgifter från föreningen i januari 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du endast fem minuters promenad från Hässelby strandbad, men har även Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad inom 20 minuter. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. På Ridderviks Gård finns också ett trevligt café. Hesselby Slott med Hesselby Krukmakeri i slottskällaren är alltid värt ett besök. Grimsta naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Hässelbyloppet som går av stapeln varje höst sedan över 30 år tillbaka startar precis nedanför Radiohusen. Till tunnelbanan vid Hässelby Strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119.