Type and press Enter.

Lorensbergsgatan 5 B

HÖRNLÄGENHET MED FRANSK BALKONG - FRI VY MOT LÅNGHOLMEN

TEXT: PETTERSSON FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lorensbergsgatan 5 B
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1.5 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
71 m²
föreningens information
Avgift
2 710 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
2 500 kr/år
Försäkring
3 172 kr/år
Total driftskostnad
5 672 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: Rolf Bohlin 1926

Lorensbergsgatan 5 i fastigheten Huggjärnet 20 uppfördes 1926 och ritades av arkitekten Rolf Bohlin. Det är en vacker och pampig sexvåningsbyggnad med rosa puts, klassiska spröjsade fönster och franska balkonger med dekorativa smidesräcken. Bostadsrättsföreningen Huggjärnet 20 har en välskött innergård med utemöbler och grill, dessutom finns planteringar på husets framsida. I huset finns bland annat cykelförråd, återvinningsrum och en gemensamhetslokal/övernattningslägenhet som de boende kan hyra. Föreningen är hemtrevlig, välskött och lågt belånad.

FÖRENINGEN

Brf Huggjärnet 20

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Huggjärnet 20. Man upplåter totalt 46 lägenheter med bostadsrätt och 5 lägenheter med hyresrätt (total yta för kvarvarande hyresrättslägenheter är 292 kvm). Till detta har man garage med 10 bilplatser (1 323 kr/mån) samt 3 mc-platser (386 kr/mån).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1997.

Delat ägande

Delat ägande godkänns i föreningen.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter såväl den ekonomiska som tekniska förvaltningen.

Renovering

I årsredovisningen för 2017 finns en mycket detaljerad lista över genomförda renoveringar. Bland annat har samtliga fönster målats (2015), spolning av köks- och avloppstammar (2013), Stambyte och elbyte samt takbyte och fasadrenoving (2000), 1990 renoverades fasaderna, 2003/2004 renoverades taket och 2010 renoverades tvättstugan. Se årsredovisningen sid 4 för en detaljerad lista över utförda renoveringar.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar bortsett vanligt underhåll.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött. De långfristiga skulderna ligger på ca 8 mkr, dvs 2 834 kr/kvm/bostadsyta. Trots de mycket stora renoveringarna som genomförts den senaste tiden ligger man alltså betydligt lägre än snittföreningen på Södermalm. Till detta har man fem stycken hyresrätter som kommer minska belåningen den dagen dessa säljs.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning kräver inte godkännande av styrelsen. Däremot så ska uthyrningen anmälas till styrelsen och en mindre avgift uppgående till max 10 % av prisbasbeloppet får tas ut årligen.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga med två bokningsbara maskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Det finns även en tvättmaskin (den närmast torktumlaren) som inte är bokningsbar utan fungerar som akutmaskin.

Gemensamma utrymmen

Innergård med fina planteringar, sittplatser och grill. Man har som boende tillgång till ett övernattningsrum (150 kr/natt). Det finns även både barnvagnsförråd och cykelrum. Föreningen har 10 bilplatser och 3 motorcykelplatser i garaget. Kön administreras av styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem gällande bredband och kabel-tv. Både bredband och basututbud kabel-tv ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2017 och kontakt med föreningens kontaktperson 2019-03-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Högalid har du en perfekt mix av stad och grönska. Här finns många grönytor och parkmiljöer och dessutom närhet till Mälaren - ett dopp är aldrig långt borta. På ett par minuters promenad når du både Långholmens lugn och badplatser. Grannbebyggelsen består till mesta del av fastigheter från tiden kring förra sekelskiftet och 1920-talet. Här ligger även Heleneborgs malmgård där Alfred Nobels bror Emil förolyckades i en berömd explosion år 1864. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss.