Type and press Enter.

Bäckaskiftsvägen 27

VÄLBEVARAD FAMILJEDRÖM MED BALKONG HÖGST UPP I HUSET

TEXT: BERTHELS FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bäckaskiftsvägen 27
Område
Stureby
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
87 m²
föreningens information
Avgift
4 336 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 225 kr/mån för bredband/tv/telefoni)

Allmänt om fastigheten

El
4 500 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Total driftskostnad
5 700 kr/år
Beräknat antal pers
5
Kommentar
Driften varierar beroende på levnadsvanor och avtal.

Arkitekturen

Arkitekt: Zetterberg & Berglund 1950

Brf Skogskarlen 1 består av fyra så kallade smalhus om tre våningar, grupperade kring en lekplats. Byggnaderna, som ritades av Olle Zetterberg och Gustaf Berglund och uppfördes för Familjebostäders räkning 1950-1953, är fina exempel på tidens arkitektur med spritputsade fasader, slätputsade hörn, ljusa fönsteromfattningar och originella ateljéfönster. Utseendet är i stort sett bevarat, bortsett från vissa förenklingar av fönster och balkonger i samband med renoveringar i slutet av 90-talet samt 2018. Interiört hittar vi välplanerade lägenheter, ofta med många vackra originaldetaljer bevarade. Fanérade innerdörrar, inbyggda garderober och snedställda överskåp med skjutluckor, som var en del av den nya köksstandarden som anslogs 1950, håller måttet än idag.

FÖRENINGEN

BRF Skogskarlen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Skogskarlen (org. nr 769607-8653) innehar fastigheten Skogskarlen 1. De fyra bostadshusen bebyggdes 1950 och är belägna i Stureby. Föreningen upplåter 86 st lägenheter med bostadsrätt, 14 st lägenheter med hyresrätt samt 4 st lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2008.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt, avtalet gäller t.o.m. 2020.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts via RB Ekonomi Förvaltning i Östersund AB. Teknisk förvaltning via Spetsudden AB.

Renoveringar

2019 – Nytt portlåssystem med taggläsare. Bokningssystem till tvättstugorna. Färdigställande av cykelförråd på gården. Omorganisering av sop- och återvinningsstationer på gården.

2018 - Takbesiktning, lagning av vissa fasadskador. Översyn av rabatter.

2017 – Lokalförädling, 74 kvm blev två bostadsrätter i port 25 för kapitaltillskott och extra avgiftsunderlag. Förbättring av värmesystemet, underhållsarbeten på gården och i källaren. Arborist togs in avseende vissa träd. OVK under hösten. Stamspolning.

2016 - Nya balkonger.

2015 - Underhåll av hyresrätter. Fönsterrenovering.

2013 – Injustering av fjärrvärmen.

2012 – Tilläggsisolering av vindarna.

2011 – Renovering av trapphus. Byte av värmeväxlare och undercentral.

2009 – Stambyte etapp två, översyn av elen.

2006 – Stambyte etapp ett.

Kommande renoveringar:

Ytterligare lokalförädling i port 9-17 i syfte att göra bostadsrätter och på sikt halvera föreningens låneskuld. 7 st lägenheter står troligen färdiga om någon månad. Tvättstugorna ska byggas om och förbättras. Sista etappen av förädling till bostadsrätter består av ytterligare 5 st lägenheter, dessa byggs när tvättstugan är flyttad och beräknas vara klara under hösten 2019.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår per sista dec 2018 till cirka 9,6 mkr och årliga intäkter uppgick 2017 till cirka 5,1 mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår i dagsläget till cirka 1,400 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr. Under 2019 beräknas kapitaltillskott om ca 3 Mkr tack vare förädling av lokaler till bostadsrätter som sedan avyttras. Avgiftsunderlaget ökar samtidigt också.

Avgifter

Det finns inga planerade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Airbnb tillåts ej. En helårsuthyrning kostar 1,500 kr.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa. Styrelseansvarsförsäkring finns.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugorna finns i port nr 17 och nr 25 (närmaste är denna i huset bredvid). Utrustningen per tvättstuga består av 2 st tvättmaskiner, en torktumlare, två torkrum, en mangel och en grovtvättmaskin.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig gårdsmiljö med lekplatser och grillmöjligheter under sommarhalvåret. En föreningslokal finns vid port 21 för evenemang med upp till 40 personer. En övernattningsdel med 4 st bäddar finns intill köket. Hyra av enbart lokal kostar 300 kr/dygnet. Cykelförvaring och barnvagnsrum finns i källaren.

Parkering

Föreningen har 25 st p-platser med ett kösystem (350 kr/mån). I övrigt gäller gratis datumparkering i Stureby.

Bredband och TV

Gruppavtal med Ownit som avser fiberbredband (700-1000/700-1000 Mbit/s) och tv-abonnemang (16 st kanaler + 16 HD-kanaler). Ett obligatoriskt tillägg finns ovanpå månadsavgiften om 225 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella informationssidor i mars 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se skogskarlen.se, föreningens informativa hemsida.

OMRÅDET

Stureby började bebyggas i början av 1920-talet och bevarar än idag sin ursprungliga karaktär, med en härlig mix av villor, flerfamiljshus och smalhus. Området är mycket populärt bland barnfamiljer, med många skolor, förskolor, idrottsanläggningar och naturområden inpå knuten. Från er nya adress är det bara ett stenkast till välrenommerade Sturebyskolan, artrika Majroskogen och omtyckta ICA BEA, som erbjuder mycket mer än bara mat. Tunnelbanestationen Stureby, på gröna linjen, ligger bara 400 meter från porten och med bussen tar du dig även enkelt till röda linjen och pendeltåget.