Type and press Enter.

Sparbanksvägen 81

LJUS, GENOMGÅENDE OCH GENOMTÄNKT TREA MED BALKONG I SYDVÄST

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sparbanksvägen 81
Område
Hägerstensåsen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum
Area
65 m²
föreningens information
Avgift
4 262 kr/mån inkl. vatten och värme. Ett obligatoriskt tillägg för bredband tillkommer om 249 kr/mån.

Allmänt om fastigheten

El
3 120 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Övrigt
3 200 kr/år
Total driftskostnad
7 820 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
posten "övrigt" står för gas.

Arkitekturen

Arkitekt: 1945 Albin Stark

Sparbanksboken 4 med adress Sparbanksvägen 77-85 är ett smalhus i tre våningar samt med en delvis inredd suterrängvåning som ursprungligen rymde butiker och en hantverkslokal, till exempel Korrekt Kemisk tvätt och Alvars fotografiska. Husets fasad är klädd i rött tegel. Trapphusen vetter mot gatan och är utbyggda som burspråk. Här sitter eleganta ekportar med murad omfattning och en svängd överdel. Huset uppfördes 1945 efter ritningar av Albin Stark, en produktiv och ofta anlitad arkitekt som ritat åtskilliga byggnader i såväl Stockholm som Solna under flera decennier och i olika byggnadsstilar. Sparbanksboken 4 är en tidstypisk byggnad som också är mycket välbevarad, endast balkongerna har bytts ut från originalutförande. Brf Sparboken 4 är en trevlig förening som både är social och lugn. Man har en gemensam gård på baksidan av huset med gräsmatta, träd, buskar och utemöbler. Även på framsidan av huset finns grönska och på våren blommar olika lökväxter. I föreningen finns 31 lägenheter, 5 lokaler och 3 parkeringsplatser (med kölista).

FÖRENINGEN

Brf Sparboken 4

Antal lägenheter och lokaler

Brf Sparboken 4 består av 31 bostadsrätter och fem lokaler som hyrs ut. Även 3 parkeringsplatser finns. Föreningen beskattas som en äkta sådan. Huset ritades 1945 av Albin Stark.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen övertog fastigheten 2008.

Mark

Marken upplåts med tomträtt från Stockholms stad och omförhandlas nästa gång 2025.

Renovering

2019 renoverades rör i bottenplattan. 2018 renoverades fönstren. 2017 stamspolning och anslutning till fibernätverk. 2011 stambyte.

Kommande renoveringar

Inga beslutade renoveringar finns.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv. En obligatorisk avgift för bredband tillkommer om 249 kr. Det finns inga beslutade förändringar av avgiften.

Vid försäljning utgår 2,5 % av ett prisbasbelopp, dvs 1163 kr, till köparen och vid pantsättning tas 1 % av pbb, dvs 465 kr, ut.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på 16 mkr och de amorteras löpande.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum och tvättstuga finns för de boende. På baksidan finns utemöbler bland träden.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras via fiber från Bredbandsbolaget.

Medlemskap

Delat ägande godkänns mellan t ex makar eller sambos. Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson i augusti 2019 samt årsredovisning för 2017/18. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hägerstensåsen är ett mycket bra exempel på förort från 1940-talet som består av många välbyggda hus med högklassiga kompakta bostäder, och området är väl bevarat till sin ursprungliga karaktär. Riksdalertorget, med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt, är en särskilt fin arkitektonisk pärla från tiden. Idag är området en trevlig och dynamisk blandning av förortslugn och urban puls. Området bjuder på flera lokala begivenheter med både nya caféer och klassiska kvarterskrogar. Klustret Telefonplan, Midsommarkransen, Aspudden och Västertorp som alla ligger nära ger ett stort utbud av matställen, butiker och kulturinstutioner. Vill du ha än mer puls ligger Hornstull endast fyra tunnelbanestopp bort. Hägerstensåsens station ligger på fem minuters gångavstånd och buss 147 mot Liljeholmen stannar utanför huset. Dessutom tar du dig på snabbt och smidigt till stan med cykel då det finns cykelväg skild från bilvägen ända in till Hornstull. Man når även enkelt Mälaren till fots eller med cykel. För barnfamiljer finns flera bra förskolor, skolor, lekparker och fritidsområden i närheten.