Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgalunden 9
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 59 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 208 kr/mån Inkl. värme, V/A, kabel-tv och bredband )

Helgalunden 9

ETT EGET HÖRN AV HELGALUNDEN – MYSIG OCH SOCIAL GAVELTREA

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgalunden 9
Område
Södermalm
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
59 kvm
föreningens information
Avgift
4 208 kr/mån Inkl. värme, V/A, kabel-tv och bredband

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
5 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Erik Lallerstedt 1922

Helgalunden 1–9 i kvarteret Vågskivan 38 uppfördes 1922 av Generalpoststyrelsen som bostadshus för anställda inom posten. Arkitekt var Erik Lallerstedt som ritade många av postens byggnader. Det är en trevåningsfastighet med delvis inredd källare och på senare år inredd vind. Det är en lång huskropp som är uppdelad i olika färger och olika arkitektoniska detaljer, vilket gör att den kan uppfattas som flera olika fastigheter. Fasaden på nummer nio är putsad i en beige kulör. Entrén är förlagd till husets innergård. Fastigheten är grönklassad enligt Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Brf Helgalunden 1–9 bildades 1978 och består av 36 lägenheter varav hela nio stycken fortfarande är hyresrätter – en stor tillgång. Föreningen har en lummig och nyrenoverad innergård med bänkar, lågbord, olika nischer, grillytor och cykelparkering. Inomhus finns gemensam tvättstuga, bastu, ett litet gym och en föreningslokal med pingisbord.

FÖRENINGEN

BRF Helgalunden 1-9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Brf Helgalunden 1-9 äger fastigheten Vågskivan 38 på adresserna Helgalunden 1-9. Föreningen består 34 lägenheter varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekten Erik Lallerstedt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1978 och föreningen förvärvade fastigheten den 2:a januari 2019.

Mark

Eftersom föreningen nu äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Föreningen köpte marken eftersom tomträttsavgälden skulle höjas från cirka 300 000 kr/år till 1 mkr/år. Kostnaden för att ta lån blev väsentligt mycket lägre än tomträttsavgälden skulle ha blivit. Detta är positivt för föreningens ekonomi både på kort och lång sikt!

Förvaltare

Teknisk förvaltning samt fastighetsskötsel utförs av ADB Fastighetsservice AB. Ekonomisk förvaltning utförts av Nabo Uppsala.

Urval renoveringar

Under 1980-talet renoverades fastighetens rörstammar och elstigar. Tvättstugan renoverades 2008. I samband med vindsbyggnation 2012 lades taket om, ventilationen drogs om, trapphusen renoverades och entrédörrar byttes. 2015 renoverades gården. Stammarna har bytts ut genom åren i samband med renoveringar av badrum och kök. Föreningen har renoverat en lokal den sk Mjölkbutken och upplåtit den som en bostadsrätt. Föreningen undersöker och arbetar nu källaren och planerar för att det skall bli 4 nya bostadsrätter. Planer finns att det skall säljas under 2001. Under 2019 spolades förenings stammar.

Kommande renoveringar

Föreningen har fått bygglov på att bygga 4 nya lägenheter av gemensamhetsutrymmen på suterrängplanet mot gården under 2021, dessa kommer upplåtas med bostadsrätt.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet sedan de köpte marken är på ca 36,6 Mkr, vilket ger cirka 15 961kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftshöjningar. När föreningen sålt de nya lägenheterna kommer de amortera på sina lån.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Tvättstuga:

Tvättstugan ligger i huset på Helgalunden 1. Den är utrustad med 2 tvättmaskiner, torktumlare, mangel- och torkrum.

Gemensamma utrymmen

Sommartid blomstrar gårdens grönskande träd och planteringar upp till en mysig oas. Gården erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även bastu och relaxrum, motionsrum, tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Parkering

Gatuparkering på stadens mark, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt

stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas

hos Stockholms stad - www.stockholm.se.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A och bredband 100 mbit/s samt TV basutbud ingår i avgiften.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp (ca. 450 kr).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-01-18, stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger lugna Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika nyanser. Här, mitt på Södermalm, råder ett fridfullt lugn. Många gröna parkområden finns på kort avstånd. Via en kort promenad når du knutpunkter och centra som Skanstull, Södra station, Mariatorget, Götgatsbacken och SoFo, med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Dessutom har du nära till vattnet vid Årstaviken, promenad- och motionsvägar och utegym.