Type and press Enter.

Roslagsgatan 58 B

LJUSA LUFTIGA RUM OCH BALKONG MOT LUGN GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Roslagsgatan 58 B
Område
Vasastan
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
57 m²
Avgift
3 108 kr/mån inkl. värme, v/a, balkongavgift.

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
2 976 kr/år
Total driftskostnad
7 776 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Övrigt: gas

Arkitekturen

Arkitekt: M Bocander , A Cronvall 1927

Staren 7 är ett stilfullt och välbevarat nyklassicistiskt bostadshus som uppfördes under 1925-1927. Det ritades av arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall. Bocander och Cronvall ritade många fastigheter i centrala Stockholm under 1920- och 1930-talen och drev egen firma som de övertagit av ett annat mycket anlitat arkitektpar, Hagström & Ekman. Staren 7 har en stram vitputsad fasad med tidstypiskt spröjsade fönster som även de är vitmålade. Fastigheten består av ett gatuhus och ett gårdshus. I Brf Staren 7 finns 33 lägenheter (inkluderat två kvarvarande hyresrätter) och man hyr ut lokaler till en resebyrå och en pilatesstudio. Dessutom finns ett garage. Föreningen har en trevlig innergård med en trädäckad pergola med markistak där det finns utemöbler och grill. Här finns även cykelparkering under tak. En trädgårdsgrupp jobbar med miljön på gården, här kan den odlingsintresserade engagera sig. Till sommaren varje år hyr föreningen en container som alla kan slänga skräp i. Föreningen tillåter uthyrning via airbnb, för detta tar man ut en liten avgift. Gemensam tvättstugan finns i källaren.

FÖRENINGEN

Brf Staren 7

Föreningen

Brf Staren 7 (org. nr 769618-8429) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Staren 7 år 2008. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus belägna på Roslagsgatan 58 A och B och omfattar 32 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt och 2 lokaler med hyresrätt samt ett garage med 11 p-platser med intern kö och en månadskostnad på 1850 kr/ månad. Husen förenas av en stor gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på ca 8 100 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen. Teknisk förvaltning sköts av RB Fastighetsförvaltning AB.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv levereras via ComHem, varje lägenhet har ett eget fibernät via www.openuniverse.se där man sedan själv väljer operatör.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 164 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i källarlokal, utrustad med 2 maskiner, 1 torktumlare och 1 torkskåp, cykelställ under tak på den gemensamma innergården där det även finns utemöbler och grill.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar i urval

2017 uppfräschning av innergård, renovering av hiss, 2016 renovering av garage, 2015 OVK, 2014 byte av el-stigare, installation av fiber, fasadrenovering, 2012 byggnation av balkonger, renovering av yttre fönsterbågar samt installation av energiglas, 2011 ny fjärrvärmecentral samt återvinningskärl för glas, papper och kartong, 2010 installation av säkerhetsdörrar samt postboxar i entréplan, 2008 renovering av tvättstugan samt byte av el i lägenheterna, stambyte, i samband med detta renoverades även badrummen, 2005 nya tvättmaskiner i tvättstugan, 2002 målning av tak, 1990 målning av trappuppgång. I gathuset är det ursprungliga målningar som man har tagit fram, 1980 fasadrenovering.

Kommande renoveringar

Underhåll sker löpande. Fasadrenovering på gatuhuset från innergård planerad under 2019. Omfattning och planerad start är ej satt.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren. Gemensamma städdagar förekommer en gång per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Roslagsgatan är en cirka 900 meter långa gata som går från Jarlaplan till Roslagstull. Det är lite av en huvudgata i Sibirien som kantas av en mängd trevliga butiker och den brukar hamna på topplistan då Stockholms populäraste gator rankas. Gatan är bland annat känd för att vara hemvist åt många antikaffärer. Här bor du bara ett par minuter från Brunnsviken och kan enkelt ta picknickfilten till vågornas skvalp, och promenera eller ta en löprunda i till exempel Bellevueparken eller Hagaparken. Du bor även nästgårds med Vanadislunden och Vanadisbadet. I området finns flera bra restauranger, bland annat Agrikultur i kvarteret mittemot som 2018 fick en stjärna i Guide Michelin.