Type and press Enter.

Maria Prästgårdsgata 10

SUPERBT SEKELSKIFTE MED FYRA KAKELUGNAR OCH UTGÅNG TILL GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 10
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 6, ej hiss
Rum
4 rum
Area
108 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
4 831 kr/mån Inklusive värme och vatten

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
4 000 kr/år
Försäkring
3 500 kr/år
Total driftskostnad
7 500 kr/år

Arkitekturen

Arkitekt: 1904 Lundegård D. & Danielsson C. A.

Fastigheten Sankt Göran 3 uppfördes under åren 1904-1905 och ritades av David Lundegårdh och Alfred Johansson-Bååk. Dessa drev vid tiden ett gemensamt arkitektkontor och har ritat ett flertal hus i Stockholm med omnejd, tillsammans eller var för sig. Sankt Göran 3 är ett hörnhus beläget i korsningen av Maria Prästgårdsgata och Björngårdsgatan. Det är ett mycket fint jugendhus som hör till de mest välbevarade på Söder. Fasaden är putsad i en ljusgul nyans och pryds bland annat av två burspråk och sirliga smidesbalkonger. Fönstren är ursprungliga, mycket vackra och dessutom av en ovanlig typ, där både inner- och ytterbågar öppnas inåt. Fasaden ser i princip ut som den gjorde då huset stod nytt i början av 1900-talet. Fastigheten är grönklassad i Stockholmsstads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Interiört finns eleganta trapphus och stora lägenheter med bevarade kakelugnar i många olika utföranden. I Brf Sankt Göran 3 finns 24 lägenheter. Man har en mycket fin och trivsam innergård med utemöbler och grillmöjlighet omgivna av träd och rabatter. Gemensam tvättstuga finns i husets källare. Barnvagns- och cykelförvaring finns också i föreningen.

FÖRENINGEN

Brf Sankt Göran 3

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 24 lägenheter, varav 22 är upplåtna med bostadsrätt och 2 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1904 av arkitekter Lundegård D. & Danielsson C. A.

År föreningen övertog fastigheten: Föreningen ombildades december.

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas man inte av eventuella höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Förv Östersund AB som ingår i Riksbyggen.

Garage och parkering: Boendeparkering på gatan, inget garage eller parkering innehas av föreningen

Renovering

2010 Nya maskiner i tvättstuga. 2016 Balkongbygge för lägenheter mot gården, säkerhetsdörrar, fasadrenovering, fönsterrenovering. 2017 Stambyte kök och badrum. 2018 Nya trädgårdsmöbler, ventilation, soprum

Kommande renoveringar

2020 Fönster mot gatan. 2023 Innergården, föreningen inväntar teknisk besktning för beslut under 2019. 2025 Fasadrenovering mot gården och gatan.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 25 865 172 milj kr, vilket ge cirka 11 640 kr/kvm boyta.

Lån

Föreningen har inte tagit nya lån efter bildandet 2014.

Avgifter: 4 809,92kr per månad + obligatoriskt tillägg om 20,93kr/mån tillkommer för franska fönster. I avgiften ingår värme och vatten. Styrelsen kommer inte att föreslå avgiftsförändringar för 2020.

Förråd

Källarförråd om cirka 4 kvm.

Gemensamma utrymmen

Källarförråd, grovsop rum och innergård

Bredband och tv

Via Comhem

Överlåtelseavgift

fn 1 163

Pantsättningsavgift

465

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och föreningens kontaktperson 2019-03-13. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Morfar Ginko, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna här är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer. Läget ungefär mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till det mesta i stadsdelen. För barnfamiljer finns många parker att hänga och barnen råkar på lekkompisar direkt i kvarteret.