Type and press Enter.

Samaritgränd 9

MÖJLIG 2:A MED SOLKYSST BALKONG I HJÄRTAT AV SÖDER

STYLING:RYDMAN FOTO:BOUKARI TEXT:NYSTEDT

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare
Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 9, 3 tr
Område
Södermalm
Våning
3 av 4, ej hiss, Hiss saknas
Rum
1 rum och kök
Area
43 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 573 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Här har du ett fint 20-talshus som alltjämt minner om sitt ursprungliga skick, exteriört såväl som interiört, med spröjsade fönster och profilerade snickerier. Och visst dröjer man sig mer än gärna kvar i det hemtrevliga och välbevarade köket, som lockar till matlagning och sköna middagar. Mittemellan kök och vardagsrum ligger den stora hallen, som idag även tjänar som mysig sovalkov. I det luftiga vardagsrummet finns det gott om utrymme för såväl en sittgrupp som mindre matsalsmöbel. Det är också här du hittar ut till balkongen, som med sitt soliga söderläge vetter ut mot en lummig innergård, med välplanerade sociala ytor. I huset finns också en gemensam föreningslokal som går att hyra när det är fest, liksom tvättstuga och ett övernattningsrum. Till lägenheten hör även ett vindsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta och äger marken där fastigheten står.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Storholmen. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Storholmen fastighetsförvaltning.

Renoveringar

Se sid 3 i årsredovisningen. Fasadrenovering 1974. Stambyte 1982. Takrenovering 1990. Byte av elstigare 1992. Renovering av balkonger och fasad mot innergården 2012. Spolning av stammar 2013 och 2019.

Kommande renoveringar

Installation av bergvärme under hösten 2019. Fasad och balkong renovering planeras inom kommande åren. Annars sker mindre löpande underhåll enligt underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och har varit skuldfria fram tills nu, då man tog lån på 4,23 mkr för investering i bergvärme (klart i början på december). Det ger oss ett nyckeltal om 788 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg nivå då snittet för en välskött förening på Södermalm ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. De två senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst (plus 444 respektive 963 tkr). Föreningen har årliga lokalintäkter på ca 300 tkr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhets-el samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar, en viss justering uppåt kan komma pga kommande renoveringsbehov.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Hushållsel

Gemensam debitering av hushållsel, individuell förbrukning faktureras enskild medlem i samband med avgiftsavisering.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare i varje) varav en är drop-in med god tillgänglighet.

Gemensamma utrymmen

Två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis. Kan bokas utan kostnad. Belägen på källarplan i Wollmar Yxkullhuset. Övernattningslägenhet på Doktor Abelins gata, våningssäng med en dubbel nere och en enkel i överslafen. Toalett men ej dusch (150 kr/natt).

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4,5 kvm golvyta.

Bredband och kabel-tv

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta ägarandel vid delat ägande är 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-11-25, årsredovisning 2017/2018 och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Den här lugna återvändsgatan känns nästan som en egen liten ö, även om läget är så centralt det bara kan bli, mellan Krukmakar- och Wollmar Yxkullsgatan. Här har du både Zinkensdamm och Mariatorget på promenadavstånd, med ett brett utbud på bra matbutiker, mysiga Söderfik, barer och kvarterskrogar. Här bor du också i direkt anslutning till goda kommunikationer; tunnelbanans röda linje som tar dig till Slussen och Hornstull på ett ögonblick, liksom bussar, pendel- och lokaltåg vid Södra station. Men bäst av allt är ändå att bo i händelsernas centrum och ändå kunna njuta av magiska promenadstråk och utkiksplatser som Skinnarviksparken och Tantolunden. Livskvalitet när den är som bäst.