Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 81
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1.5 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 62 kvm
föreningens information + uppm [Tomtareal] => [Avgift] => 3 716 kr/mån Ingår vatten. Kostnad för uppvärmning tillkommer nuvarande ägare betalar ca 4 000kr per år. )

Högbergsgatan 81

SÖDERS SMARTASTE TREA – SNYGGT PLATSBYGGT PLUS KAKELUGN

TEXT: MURÈN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 81
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1.5 av 3, ej hiss
Rum
3 rum
Area
62 kvm
föreningens information + uppm
Avgift
3 716 kr/mån Ingår vatten. Kostnad för uppvärmning tillkommer nuvarande ägare betalar ca 4 000kr per år.

Driftskostnader

Uppvärmning
7 000 kr/år
El
4 000 kr/år
Försäkring
2 887 kr/år
Total driftskostnad
13 887 kr/år

Arkitekturen

Arkitekt: Walfrid Lundin 1896

Stören 20 är en vacker och lite ovanlig byggnad som ligger mellan Högbergsgatan och Bengt Ekehjelmsgatan i hjärtat av Söder. Ovanlig för att den sträcker sig mellan två gator och med två gårdsflyglar innesluter en fin innergård. Stören 20 ritades av civilingenjör Walfrid Lundin som vanligtvis var verksam som byggmästare, men även har ritat ett antal hus runt om i Stockholm. Byggnaden har tre våningar med huvudentré mot Högbergsgatan och med en vacker körport med smidesgrind mot Bengt Ekehjelmsgatan. Huset uppfördes under 1896-1897 och det har en klassisk 1890-talsfasad med mestadels grovt spritputsad fasad. Fasaden är gul och fönstren, som är av korsposttyp, är målade i mörkt rött. Brf Stören 20 består av 35 lägenheter varav två ännu är hyresrätter. Föreningen hyr även ut två lokaler, en av dem är ett hotell. Namnet Hotel Tre Små Rum avslöjar att det inte är någon jätteanläggning vi talar om utan en mysig liten familjeägd variant. En aktiv trädgårdsgrupp sköter om den fina gården som bland annat har varit med i en reklamfilm för Posten. Här finns massor av växter och flera grupper med utemöbler. Grill under sommartid och stor julgran till jul. Föreningen är välskött och har en engagerad styrelse. Många har bott i huset sedan ombildningen 2002 – här trivs man gott! Gemensam tvättstuga finns i huset liksom cykel- och barnvagnsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Stören 20

Allmänt om föreningen

Föreningen tillträdde år 2002 fastigheten Stören 20, fastigheten är upplåten med tomträtt. Föreningen är en äkta förening som består av 33 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 2 st med hyresrätt. Dessutom finns 2 lokaler med hyresrätt.

Renoveringar i urval

2018 byte av taket i gathuset. 2017 ovk. 2014 reparation rökkanaler. 2011 installation av fiberoptiskt fastighetsnät. 2007 renovering av yttertak, trapphus samt fönster. 1985 - 1986 totalrenovering av fastigheten; byte av både badrums- och köksstammar. Nya elstigare i fastigheten. Renoveringar av fasad, fönster och tvättstuga.

Ekonomi

Inga avgiftsförändringar är beslutade. Föreningen har långfristiga skulder på 14,5 mkr, dvs ca 7 000 kr/kvm bostadsyta.

Mark

Föreningen nyttjar marken via tomträtt med en årlig avgäld på 254 200 kr. Avgälden ligger fast till 2023-05-31.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 200 kr och en pantsättningsavgift på ca 500 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen efter skriftlig ansökan.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren som är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Bokas med låsbricka. För förvaring av cyklar finns ett cykelställ på gården samt ett cykelförråd. På gården finns även ett barnvagnsförråd och vid städdagar finns en container för medlemmarnas grovsopor. Föreningens mysiga innergård har gott om sittplatser samt grillmöjligheter.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 3 kvm enligt säljaren.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Comhem alternativt via internet från Open Universe. Abonnemang tecknas separat av bostadsrättshavaren.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2019, hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.