Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stagneliusvägen 23
  [Område] => Kungsholmen - Fredhäll
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 47,5 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 355 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs basutbud. )

Stagneliusvägen 23

PÅ FEMTE VÅNINGEN - SNYGG HÖRNTVÅA MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stagneliusvägen 23
Område
Kungsholmen - Fredhäll
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
47,5 kvm
föreningens information
Avgift
3 355 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs basutbud.

Arkitekturen

Arkitekt: 1936 Wallander

Under 1930-talet byggde HSB ett större antal hus i Fredhäll. Ett av dem var Bäckahästen 3 på Stagneliusvägen 23. Huset är ett sju våningar högt punkthus, som tillsammans med tre punkthus med fem våningar som ligger mittemot på samma gata utgör Brf Bäckahästen. De ritades av Sven Wallander och Axel Grape på HSB:s arkitektkontor, och de stod färdiga för inflyttning hösten 1937. Brf Bäckahästen är en stor, anrik och välskött förening med god ekonomi som bildades samma år som husen byggdes. Föreningen består av 191 bostadsrättslägenheter och fyra lokaler. För de boende finns tvättstugor i varje hus (bokning online), en gästlägenhet att hyra, föreningslokal, bastu, cykelrum i markplan vid entré och flera takterrasser. Alla faciliteter är till gängliga för alla i föreningen oavsett hus.

FÖRENINGEN

HSB Brf Bäckahästen

Antal lägenheter och lokaler: HSB Brf Bäckahästen är en äkta bostadsrättsförening som äger och förvaltar fastigheterna Bäckahästen 1, 2, 3 samt Solsången 4. Föreningen består av 191 bostadsrättslägenheter samt 6 lokaler. Huset ritades 1936 av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen har ägt marken sedan 1937, när det flyttades in. Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare: Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering i urval: 2018 - Horisontella stammar. 2017 - Renovering stentrappor. 2016/2017 – SBA. 2016 – Stamspolning, OVK, undercentral - totalbyte. 2015 - Upprustning trädgård, passersystem till tvättstugor, byte av maskiner i tvättstugor. 2014 - Byte armaturer i trappor, målning av trappuppgångar. 2012/2013 – Balkongrenovering. 2009 – OVK, utemiljö och rabatter. 2007 – Fasad, sotning. 2006 – Beskärning av träd, stamspolning, hissrenovering. 2002 – OVK. 1998 – Sotning. 1997 – Tak. 1986/1989 - Stambyte, 3-glasfönster, köksinredning, badrum, el, tilläggsisolering fasad, fjärrvärme.

I nuläget finns det inga planerade renoveringar.

Ekonomi: De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 35 269 807 kr, vilket ger cirka 4 514 kr/kvm boyta.

Avgifter: I avgiften ingår värme, vatten, bredband (1000 Mbit/s) via Bahnhof, kabelTV (basutbud) via ComHem. Inga avgiftsförändringar är beslutade. Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet av bostadens köpare. Vid pantsättning utgår en avgift om 1 % av pbb per pant.

Förråd: Till varje lägenhet hör ett förrådsutrymme. Det är märkt med lägenhetsnumret och placerat i källaren eller på vinden. Det finns också ett begränsat antal extra utrymmen, sk matkällare, som hyrs ut till intresserade.

Gemensamma utrymmen: I port 28 finns en föreningslokal med plats för ca 20 personer, bastu samt piskaltaner som omvandlats till sol- och umgängesterrasser. En av dessa ligger högst upp i det här huset. Nyckel till bastun fås mot en avgift om 400 kr. I varje hus finns det tvättstugor samt ett cykelrum. Nyckel till cykelrummet fås mot en avgift om 250 kr. Mellan husen finns även trivsamma uteplatser som tillhör föreningen.

TV och bredband: Föreningens fastigheter är anslutna till ComHem. Fastigheterna är förberedda för Digital TV så genom att använda en dekoder från ComHem så kan man få en rad andra kanaler. Bredband via Bahnhof (via fiber) ingår i månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Styrelsens tillstånd krävs för att hyra ut i andra hand. En avgift om 350 kr/mån tas ut vid uthyrning.

Medlemskap: Föreningen godkänner delat ägande mellan sambos och makar som har för avsikt att bo i bostaden permanent. Föreningen godkänner ej juridisk person som ägare.

Kontroll: Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2019 samt föreningens hemsida i Oktober 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fredhäll är en mycket trevlig del av Kungsholmen med bebyggelse mestadels från 1930-talet. Det direkta och höga läget vid Mälaren ger fantastiska vyer. Här finns ett av Stockholms första solbad, Fredhällsbadet, som är öppet för allmänheten under sommarmånaderna, och för medlemmar i den ideella föreningen Fredhälls Badklubb under vintertid. Här ligger också den trevliga restaurangen Solstugan i härligt kvällssolsläge. I Fredhäll är gatorna uppkallade efter författare, förutom Stagnelius hittar du till exempel gator namngivna efter Fröding, Atterbom och Snoilsky. På Stagneliusgatan bor du på gränsen till Marieberg, nära DN och Expressen, och nära många parkområden som Rålis, Mariebergsparken och Fredhällsparken med fina promenadvägar längs vattnet.