Type and press Enter.

Sibyllegatan 52 B

LJUST, LUFTIGT OCH NYRENOVERAT I SKULDFRI FÖRENING

FOTO: JOHANSSON STYLING: NERO TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sibyllegatan 52 B
Område
Östermalm
Areakälla
föreningens information
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
57 m²
Avgift
1 878 kr/mån Inkl. värme, v/a och bredband

Allmänt om fastigheten

El
4 800 kr/år
Försäkring
2 640 kr/år
Total driftskostnad
7 440 kr/år
Beräknat antal pers
1

Arkitekturen

Arkitekt: Erik Otto Ulrich 1892

Storken 12 är en historiskt intressant och mycket välbevarad fastighet på Sibyllegatan 50 och 52 samt Jungfrugatan 41 och 43. Husen uppfördes av AB Stockholms Arbetarehem som grundades av Agnes Lagerstedt, lärarinna i Hedvig Eleonora skola och därmed varse om att många barn levde under svåra förhållanden. Hon startade först en skollovskoloni och grundade därefter Stockholms Arbetarehem 1892. Agnes Lagerstedt började samla in pengar till att bygga arbetarbostäder och Stockholms stad erbjöd henne tomten Storken 12. Den bebyggdes i två etapper, den norra delen stod klar 1893 efter ritningar av Erik Ulrich och den södra stod klar 1897 och ritades ett år tidigare av Anders Gustaf Forssberg. Agnes Lagerstedt flyttade själv in här och bodde kvar till sin död 1939. Hon ansvarade också för den handelsbod som då fanns här. De båda husen har, trots att de är ritade av två olika arkitekter, en snarlik utformning med fasader i rött och gult tegel. De är exteriört mycket välbevarade och har både portar och fönster från 1890-talet. Husen är blåklassade i Stockholms stads kulturhistoriska bebyggelseklassificering, vilket är den högsta skalan för bebyggelse av synnerligen högt historiskt värde. Brf Storken 12 är en välmående och helt skuldfri förening. Här finns 77 lägenheter, varav en är en kvarvarande hyresrätt, samt tolv lokaler. I husen finns gemensam tvättstuga med torkrum, cykelförråd och en övernattningslägenhet med plats för fyra personer att hyra. Till varje lägenhet hör även ett vindsförråd. Den gemensamma innergården är en lummig och tyst oas med träd, buskar och flera grupper med utemöbler.

FÖRENINGEN

Brf Storken 12

Föreningen

Brf Storken 12 (org. nr 716421-8856) är en skuldfri, äkta förening som förvärvade fastigheten Storken 12 år 1999. Föreningen består av två gathus och ett gårdshus belägna på Sibyllegatan 50-52 samt Jungfrugatan 41-43, och omfattar 76 lägenheter med bostadsrätt, en lägenhet med hyresrätt och 12 lokaler med hyresrätt. Husen förenas av en stor och trevlig innergård med separata hus för soprum och tvättstuga. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen har betalat av sina lån och är därmed skuldfri sedan 2017. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm AB. Teknisk förvaltning sköts av Borg & Merio Fastighetsförvaltning AB.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till kabelnät via Com Hem. Bredband via fibernät ägs av föreningen och ingår i avgiften. Ownit AB ansvarar för driften.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 164 kr av köparen.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras från fall till fall.

Gemensamma utrymmen

Stor tvättstuga i separat gårdshus utrustad med fyra tvättmaskiner, två torkskåp, torktumlare och mangel. I föreningen finns en gästlägenhet för uthyrning till medlemmarnas gäster för 250 kr per natt. Cykelförråd finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2018 OVK genomförd och godkänd, 2016 OVK kontroll samt uppföljning, 2010 tätning av fönster, 2008 renovering av trappuppgångar, 2001 målning av fönster, 1990 stamrenovering.

Kommande renoveringar

Under våren 2019 kommer samtliga fönster att renoveras och målas om, hissen på Sibyllegatan 50 A är f.n. under renovering och hissen för Sibyllegatan 50 B behöver renoveras.

Städning

Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren. Föreningen har en trädgårdsgrupp som planterar och gör fint på gården några gånger per år.

OMRÅDET

Här bor du lika nära Stureplan och Humlegården som Karlaplan och Fältöversten, varifrån du snabbt rör dig vidare ut mot Djurgården. Även Tessinparken och Gärdets stora grönområden ligger nära till. Restaurang- och nöjesutbudet är såklart stort i området. I de allra närmaste kvarteren finns till exempel Ciao Ciao och Halv grek plus turk. Den som vill röra på sig har till exempel SATS på andra sidan Valhallavägen eller joggingspår i Lill-Jansskogen och även nära till exempelvis Stockholms stadion och Östermalms IP.