Type and press Enter.

Södermannagatan 60

TJUGOTALSCHARM MED HÖGT OCH FRITT LÄGE

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 60
Område
Södermalm - Sofia
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
40 m²
föreningens information
Avgift
1 182 kr/mån inklusive värme, vatten, kabel-tvs grundutbud och bredband via fiber.

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 100 kr/år
Övrigt
2 600 kr/år
Total driftskostnad
8 700 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
uppgifterna baseras på säljarens förbrukning. Övrigt innefattar gaskostnad.

Arkitekturen

Arkitekt: 1927 Höög & Morssing

Harven 60 är en fastighet belägen i hörnet av Södermannagatan och Ringvägen. Här uppfördes 1927 ett bostadshus i sex våningar som ritades av arkitektduon Anders Höög & Gunnar Morssing. Tillsammans ritade de ungefär 140 hus i Stockholm under 20 års tid. Bland de mer kända byggnaderna finns Folkoperan på Hornsgatan och Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen. Harven 60 är ett klassicistiskt 1920-talshus med stram fasad putsad i gråbrunt och vitmålade och ursprungliga fönster med tre glas i varje båge. Brf Eken 17 bildades 1942 och har 36 lägenheter och tre lokaler. På den gemensamma innergården finns uteplats, grill och cykelparkering. I huset finns hobbyrum, cykelrum och en tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, mangel och torkrum.

FÖRENINGEN

Brf Eken nr 17

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Eken nr 17 bildades 1942 och består idag av 36 bostadsrätter, en hyresrätt samt 3 lokaler (två restauranger och en tatueringsstudio). Föreningen beskattas som äkta och äger fastigheten Harven 60 som är bebyggd med ett hus med adresserna Södermannagatan 60 och Ringvägen 147. Huset byggdes 1927 och ritades av Höög & Morssing.

Mark

Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför inte av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Renoveringar i urval

2018 – OVK-besiktning

2017 – relining avloppsstam

2015 - brandskydd, installation fiber

2014 - slipning av marmorgolv i trapphus

2013 - takvärme

2011 - spolning avloppsstammar

2011/12 – trapphusrenovering.

2007 - fönstermålning, installation av bullerdämpande glas mot gatan.

2006 – spolning av avloppsstammar, kök och badrum.

2001 – omläggning av tak.

1990 – byte av elstigare.

1980-tal – vatten och avloppsstammar bytta i omgångar under 80-talet.

Kommande renoveringar

De ska renovera fönstren, det vill säga måla och rusta upp, inom 2019. Köks- och badrumsstammar ska spolas 2019. Kring 2020 ska plåttaket mot innergården målas om och piskbalkongerna renoveras. Eventuellt putsas fasaden samtidigt som piskbalkongerna renoveras.

Ekonomi

Föreningens belåningsgrad ligger på 151 kr/kvm. Snittet på Södermalm ligger på 6000 kr/kvm. Föreningen har även positiva resultat.

Avgifter

Avgiften ligger på ca 350 kr/kvm/år, vilket är en bra bit under snittet på Södermalm. I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift och pantsättningsavgift ut i enlighet med stadgarna.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har till förfogande en fin innergård med utemöbler och grill. Hobbyrum, cykelrum i källaren samt cykelställ ute på gården. Tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Även ett torkrum finns.

Det finns även ett soprum där det går att återvinna glas och plast.

Bredband och tv

Föreningen har ett kollektivt bredbandsnät via All-Tele med hastighet 1000/1000 Mbit/s. Kabel-tv levereras av ComHem och basutbud ingår i avgiften.

Medlemskap

Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning för 2018 och kontakt med styrelsen i april 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I dessa kvarter behöver du inte sakna något. Södermannagatan leder dig rätt in i SoFo med allt vad det innebär med ett rikt restaurang- och caféutbud och kreativa butiker. I de närmaste kvarteren på Ringvägen finns en blandning av nya restauranger som Bleck och Reggev Hummus, och äldre ställen som Blecktornskällaren. Två kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger och serviceinrättningar samt tunnelbana. Flera busslinjer passerar även precis i närheten. Här bor du intill många parker som Lilla och Stora Blecktornsparken och Vita Bergen. Årstaviken erbjuder motionsstråk längs vattnet och kanske ett dopp en sommarkväll?