Type and press Enter.

Hälsingegatan 14C

LJUS OCH HÄRLIG LÄGENHET MED BALKONG OCH KAKELUGN

TEXT: MURÉN STYLING: SKOGSVILD FOTOGRAF: BOUKARI

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hälsingegatan 14C
Område
Vasastan
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
55 m²
Avgift
1 654 kr inkl värme, VA. För kabel-TV och Bredband (250 Mbit/s) obligatoriskt tillägg på 265kr/mån.

Arkitekturen

Arkitekt: AXEL RUDOLF BERGMAN 1909

Valkyrian 9 är en pampig byggnad med adress Hälsingegatan 14-16. Den har både prägel av nationalromantik och jugend, och ritades av arkitekt Axel Bergman för stiftelsen Wilhelm Govenii Minne, vars uppgift var att uppföra goda byggnader för samhällets mindre bemedlade, främst änkor och deras barn. Axel Bergman har ritat många bostadshus i både Stockholm och i Västerbotten, och dessutom bistod han I G Clason under arbetet med Nordiska museet 1902-1904. Valkyrian 9, stod färdig 1910 och bestod från början av ett gathus i fem våningar och ett gårdshus i fyra våningar och inreddes med små men drägliga lägenheter. Fastigheten har genomgått två större renoveringar, en på 1940-talet och en 1977 då flera små lägenheter slogs ihop till större och husen fick nuvarande gestaltning. Brf Valkyrian 9 består av 46 bostadsrätter och två lokaler. De boende har en trevlig och grön innergård, som sköts av trädgårsmästare, med utemöbler och grill. Inomhus finns gemensam tvättstuga, sop- och återvinningsrum och barnvagnsförvaring..

FÖRENINGEN

Brf Valkyrian 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Valkyrian 9. Fastigheten består av två flerbostadshus med totalt 45 lägenheter (total boyta 4 083 kvm), samtliga upplåtna med bostadsrätt, samt två lokaler med total uthyrningsbar yta om 556 kvm. Byggnaden ritades av arkitekt Axel Bergman och uppfördes 1910. Husets byggdes om 1983 till sin nuvarande gestaltning.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum UBC Förvaltning AB och den tekniska förvaltningen sköts av C5-gruppen.

Renovering

2015-16 Ombyggnation av fem st takterrrasser på gatuhus. 2015 Ommålning av samtliga fönster. 2014 Stamspolning (stammarna håller god kondition). 2014 Totalrenovering av gården. 2010 Helt nytt tak på gårdshuset i samband med vindsbyggnation. 2008 Byte av fjärrvärmecentral. 2007/08 Modernisering av tvättstugan med nya maskiner samt ommålning. 2007 Ommålning av taket på gatuhuset. 2006 Fasadrenovering gårdshuset. Elstigar i god kondition, förmodligen omgjort någon gång på 90-talet.

Kommande renoveringar

Under de närmsta 3-5 åren behöver gathuset fasadrenoveras.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på 5 Mkr, vilket ger cirka 1 418 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Årsavgiften uppgår 337 kr/kvm, vilket är mycket lågt. Det finns inga planerade förändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga städdagar men däremot en grillfest på sommaren och ett glöggmingel i december. En viss skötsel av gårdarna ingår i avgiften.

Tvättstuga

Modern tvättstuga med tre tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp samt ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

Gården är nyligen renoverad (2014) med utemöbler, grill, cykelställ, växter etc. Det finns även ytterligare en innergård med en boulebana. Hobbyrum med enklare verktyg etc är under uppförande. Det finns ett övernattningsrum för korttidsboende för gäster till föreningens medlemmar. Det finns även ett barnvagnsrum med direkt ingång från gatan. Övernattningslägenhet och bastu diskuteras. Till lägenheten hör ett förråd på ca 4 kvm i källaren.

Bredband och Kabel-TV:

Internet (upp till 250 mbit/s) och TV (TiVo) från Comhem. Obligatorsitk tillägg om 265kr/mån.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du ungefär mitt i triangeln S:t Eriksplan, Odenplan och Vanadisplan. Kommunikationerna är här de allra bästa med tunnelbana, pendeltåg, flygbussar och ett flertal busslinjer, bland annat stombussarna 2, 3 och 4. Det är även lätt och smidigt att komma ut till E4. Restaurang- och caféutbudet i området ger mycket att välja på, bland annat runt Rörstrandsgatan och vid alla knutpunkter. Du bor snett mitt emot den trivsamma stadsoasen Hälsingehöjden. Ytterligare grönska nås via kort promenad till Hagaparken, Vasaparken eller Karlbergs slott med omgivningar.