Type and press Enter.

Ormbergsvägen 11

SNYGG SJÖNÄRA 2:5:A MED STORA FÖNSTERPARTIER OCH BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ormbergsvägen 11
Område
Gröndal
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
63 m²
föreningens information
Avgift
3 838 kr/mån inkl värme, V/A, hushållsel, bredband samt basutbud kabel-tv. Elen debiteras enligt schablon och kan komma att ändras efter faktiskt förbrukning.

Allmänt om fastigheten

El
4 200 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
7 200 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: BACKSTRÖM & REINIUS 1947

Fastigheten Akterspegeln 24 är en före detta industribyggnad som uppfördes för LM Ericsson under åren 1945-1948. Den ritades av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius som är duon bakom ett flertal byggnader i Gröndal, bland annat de berömda stjärnhusen precis intill. I början av 2000-talet byggdes verkstäder och kontor om till bostäder, totalt 87 lägenheter i olika storlekar och utföranden. Dessa bildar tillsammans Brf Utkiken. Föreningen har en gemensam trädgård med grill och utemöbler och en härlig uteplats med sjöutsikt. I huset finns barnvagns- och cykelförråd, gemensam tvättstuga och en gästlägenhet som de boende kan hyra för 200 kr/natt. Dessutom har föreningen två kajaker som medlemmarna kan nyttja.

FÖRENINGEN

Brf Utkiken i Gröndal

Allmänt om föreningen

Föreningen Brf Utkiken i Gröndal äger fastigheten Akterspegeln 24. Föreningen består av 87 bostadsrätter samt en övernattningslägenhet. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1945 av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum AB Förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av AB Rubin fastighetsförvaltning.

Renoveringar

2019 Stamspolning samt nya tvättmaskiner. 2017 Ytlig renovering av trapphusen. 2016 Målning av soprumsgolv. 2004 Stambyte, omputsning av fasad, byte av ventilation. Under 2020 ska föreningen upprätta ny energideklaration. I dagsläget sker en besiktning av tak, fasad och fönster. Efter det kommer det utföras åtgärder på de byggnadsdelarna.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 55 Mkr, vilket ger cirka 8 400 kr/kvm boyta. Det finns ca 300 tkr i kassa & bank. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Elavtal

Föreningen har ett gemensamt avtal för all el samt inkl. varje lägenhets hushållsel. Föreningen tillämpar ett system med sk schablondebitering. På varje månadsavi debiteras ett ett uppskattat belopp för el. En gång om året stäms sedan den faktiska elförbrukningen av mot det ackumulerade belopp som betalats in och varje hushåll får antingen en extra faktura eller pengar tillbaka.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Som medlem i föreningen behöver man teckna ett bostadsrättstillägg till sin hemförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två städdagar om året.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två större tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. En avgift tas ut användandet av tvättstugan, 30 kr/pass.

Parkering

Föreningen har 7 parkeringsplatser utomhus (415 kr/mån), 41 garageplatser (1 050 kr/mån, för närvarande kö) och 9 mc-platser (415 kr/mån) för uthyrning till medlemmarna. Det är i dagsläget kö till samtliga parkeringsplatser.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har också två kajaker som medlemmarna kan hyra. Det finns fyra barnvagnsrum, ett i varje port, och två cykelrum (i port 5 och port 9). Föreningen har ett lägenhet för övernattning att hyra för 300 kr/dygn. Soprum för hushållssopor finns i varje port samt källsortering på nr 9 samt 7. Föreningen har även en gemensam gård med planeringar och utemöbler.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och kabel-tv

Föreningen är ansluten med fiber till T3. Anslutning upp till 100/10 Mbit ingår i avgiften. Ett trådbundet nätverk är installerat i varje lägenhet med uttag i samtliga rum utom våtrum. Com hem är leverantör av kabel-tv, det analoga grundutbudet ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-05-06 samt senaste årsredovisning och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. För mer information se föreningens hemsida www.brfutkiken.se

OMRÅDET

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det anrika konditoriet Lundbergs där du kan köpa prisbelönt surdegsbröd och klassiska bakverk. Lägg dessutom till vågskvalp, klippor och badbryggor, och du har en oerhört trivsam omgivning. Stjärnhusen ligger lika nära vattnet som Gröndals huvudgata med butiker, service och kommunikationer. Tio minuters promenad bort finns Liljeholmstorget med butiker och service, tunnelbana och bussar. I området finns många trevliga promenadvägar som till exempel tar dig till Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang av högsta klass, eller till Färgfabrikens konsthall med vacker restaurang. Vill du ha stadspuls hoppar du på cykeln och kommer på åtta minuter till Hornstull.