Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Anders Reimers väg 1
  [Område] => Södermalm - Reimersholme
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss, hiss finns inte
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 53 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 324 kr/mån inklusive värme, vatten, bredband och ett grundutbud för kabel-tv. )

Anders Reimers väg 1

LJUS GENOMGÅENDE FUNKISTVÅA MED BALKONG OCH VATTENVY

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Anders Reimers väg 1
Område
Södermalm - Reimersholme
Våning
3 av 3, ej hiss, hiss finns inte
Rum
2 rum
Area
53 kvm
föreningens information
Avgift
3 324 kr/mån inklusive värme, vatten, bredband och ett grundutbud för kabel-tv.

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
5 500 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
uppgifterna baseras på säljarnas förbrukning, vilket gäller två vuxna och ett barn.

Arkitekturen

Arkitekt: 1942 Wallander

Fastigheten på Anders Reimers väg 1 ritades 1943 av Sven Wallander. Wallander var en av grundarna till HSB och har för dem ritat ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Fastigheten är en välbevarad 1940-talsbyggnad som inte har genomgått några större förändringar exteriört sedan byggnadstiden. Fasaden är nyligt renoverad och är tvåfärgad i ljusröd och gulorange puts, medan bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten. Brf Pålsundet är Reimersholmes äldsta bostadsrättsförening och en ytterst välmående sådan med många tillgångar att nyttja för de boende. Här finns hobbyrum, fotorum, motionsrum, bastu, två gästlägenheter, festlokal, sex tvättstugor, grovsoprum och miljörum. Dessutom två detaljer som är mer unika; egna badbryggor och en bokningsbar roddbåt.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Brf Pålsundet i Stockholm äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt 74 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av HSB:s chefsarkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening. Föreningens hemsida för mer information, https://palsundet.se/#.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden.

1990-tal: Byte av taken på låghusen.

1991-94: Byte av el-stigare och samtliga va-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också.

1998: Målning av fönster på höghusen.

2003: Målning fönster på låghusen.

2005: Omläggning av taket på höghusen.

2007: Ovk-besiktning av ventilationen i höghusen.

2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas.

2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentral till fjärrvärme.

2011: Ovk-besiktning av ventilationen i låghusen.

2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter.

2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet.

2016: Omläggning av taket.

2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014.

2018: Byte tvättutrustning i en tvättstuga. Byte bärlina i en hiss.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att förbättra trapphusen. Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Titta under Dokument & Media i högerspalten.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår till 84 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 3 979 kr/kvm. Föreningen visade positivt resultat de två senaste åren (plus 2,05 mkr 2020 samt plus 1,74 mkr 2019). Lokalintäkterna uppgick 2020 till ca 2,3 mkr. Föreningen har beslutat att höja avgifterna med 3% under år 2022.

Avgifter

Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår. En obligatorisk kostnad för bredband om 41 kr/mån tillkommer avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar två förråd, ett vindsförråd om ca 10 kvm golvyta och ett matkällarförråd på knappt 1 kvm på samma våningsplan som lägenheten.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns 6 tvättstugor i föreningen varav en på samma våningsplan som lägenheten och den har 4 stora tvättmaskiner, 1 torktumlare, 2 stora torkrum. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum och en badbrygga, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning samt en ateljéförening. Föreningen har något så ovanligt som en egen bokningsbar roddbåt, Pållan som kan lånas av de boende.

Garage/p-plats/mc samt kajak/kanotplatser

Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. (För uthyrning finns 6 mc-platser inomhus, 1 garageplats, ca 15 kajak/kanotplatser i garage.)

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av Comhem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

Medlemskap i HSB krävs ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från Årsredovisningen 2020, stadgar, föreningens hemsida samt från föreningens kontaktperson i april 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Här finns även en kajakklubb. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen, vilket är en kort promenad för boende på denna adress. På helgerna tar du med fördel stråket vid Bergsunds strand till Hornstulls marknad och äter godaste burgaren på foodtrucken Funky Chicken eller fikar på Vurma eller Cinnamon. Kvällstid ges trevligt häng på Mbargo, Judit & Bertil eller någon av de andra barerna i närheten.