Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Surbrunnsgatan 40 B - stallet
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 69 + 38 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 200 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv )

Surbrunnsgatan 40 B - stallet

EGET GÅRDSHUS - UTEPLATS, VINKÄLLARE OCH KAMIN

STYLING: LINDHOLM FOTO: JOHANSSON TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Surbrunnsgatan 40 B - stallet
Område
Vasastan
Rum
4 rum och kök
Area
69 + 38 kvm
föreningens information
Avgift
2 200 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
14 000 kr/år
Försäkring
3 300 kr/år
Total driftskostnad
17 300 kr/år
Drift räknat på
3 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Johan Ernst Rosander 1888-1889

Killingen 15 är ett elegant 1880-talshus som uppfördes 1888–1889. Vem som ritade huset är tyvärr okänt. Vid den här tiden var det dock inte alls ovanligt att byggmästaren (Johan Ernst Rosander) eller byggherre ritade fastigheten själv. Huset består av gathus samt ett gårdshus uppfört i fyra våningar vardera samt på gården längst in det f d stallet. Stallet bevarar takkupa och hissbom. Den senare användes för att lyfta upp foder eller liknande till vinden. Gathuset vilar på en grund av natursten och därovan pryds fasaden till stora dela av putsrustik, brun på nedre botten och vitbeige därovan. I husets mitt finns en imponerande portal med korintiska halvkolonner som bär upp en rikt profilerad kornisch. Brf Killingen 15 består av 13 större bostadsrättslägenheter och 3 lokaler med hyresrätt som ger föreningen cirka 1 miljon kronor i intäkter per år. De boende har två fina innergårdar med utemöbler och grill att njuta av sommartid.

FÖRENINGEN

Brf Killingen 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Killingen 15 och tillhörande mark. Föreningen upplåter 13 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen övertog fastigheten 1945.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Moderna Försäkringar. Som tilläggsförsäkring ingår gemensamt bostadsrättstillägg samt ansvarsförsäkring för styrelsen och Anticimex trygghetsavtal.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts internt.

Renoveringar

1974 stammar, elstigare, fasad och takbeklänad. 2000 målning trapphus. 2003 fönsterrenovering inkl. målning. 2005 byte fjärrvärmeanläggning och renovering gård. 2007 montering energifönster. 2008 målning troligen tak. 2015 byte radiatorventiler och injustering värmesystem.

Kommande renoveringar

Byte av fyra takfläktar kommer att ske under 2019.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med bland annat hyresintäkter på normalt nästan 1 mkr/år. Föreningen är i det närmaste skuldfri med långfristiga skulder på endast 0,7 mkr (470 kr/kvm/bostadsrättsyta). En välskött förening i Vasastan brukar ligga på ca 5 500 kr/kvm/bostadsrättsyta. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar och har därutöver gått med positivt resultat de två senaste åren (plus 279 tkr 2017).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning/trädgårdsmästare

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Föreningen har ett avtal med trädgårdsmästare som sköter all skötsel av föreningens gård.

Förråd

Källarförråd. Nuvarande ägare hyr därutöver ett gigantiskt förråd för 2 500 kr/mån i anslutning till källarvåningen.

Gemensamma utrymmen

Gemensamhetslokal, bastu med dusch.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften. Bredband via Comhem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2017 samt kontroll med föreningen den 16 januari 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt i området som kallas Sibirien, nära Roslagsgatans alla charmiga specialbutiker där du kan köpa allt från franska delikatesser till antika möbler och gamla inredningsdetaljer hos Byggfabriken. Gatan har fått namnet Surbrunnsgatan eftersom det förr fanns en surbrunn vars vatten ansågs vara så hälsogivande att det kunde bota sjukdomar. Några portar bort ligger den både kvarterskrogen Jim & Jacob samt den populära minigolfbaren Swing med god mat och dryck. Snett över gatan finner vi den kända ståuppklubben Norra Brunn, som också fått sitt namn efter gatan. Från Surbrunnsgatan har du gångavstånd till det mesta, nyrenoverade Vanadisbadet, Odenplan och Stadsbiblioteket ligger inom räckhåll, liksom Vanadislunden, Jarlaplan och Observatorielunden. I Brunnsviken finns båtplatser, badplats och kanotklubb med kanotuthyrning.