Type and press Enter.

Skånegatan 105B

VÄLBEVARAT OCH CHARMIGT 1920-TAL VID MYSIG GÅRD

FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skånegatan 105B
Område
Södermalm - Sofo
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
1 rum
Area
32,5 m²
Avgift
2 611 kr/mån I avgiften ingår värme, vatten, internet och kabel-tv basutbud.

Allmänt om fastigheten

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Övrigt
700 kr/år
Total driftskostnad
4 700 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1924

Kopparn 6 är det allra första bostadshus som HSB uppförde i Stockholm och Brf Kopparn dess första förening. Det stod färdigt 1924 och ritades av Sven Wallander. Han var en av initiativtagarna till rörelsen och även dess chefsarkitekt under många år. Samma år som Kopparn 6 stor klar, stod ett annat av Sven Wallanders verk i staden färdigt, det norra Kungstornet på Kungsgatan, Stockholms första ”skyskrapare”. Kopparn 6 ligger i korsningen av Skånegatan och Klippgatan och är ett vackert hörnhus putsat i gult och med en bottenvåning putsad i grått. Fasaden var förhållandevis påkostad och smyckas av olika detaljer som klassicistiska frontoner, fönsterluckor, tandsnittslist under taket och huvbeprydda burspråk med småspröjsade fönster. Övriga fönster har tre glas i varje båge och är målade i grått. Brf Kopparn är en välskött och trevlig förening med god ekonomi. Föreningen har en mycket fin och mysig innergård med grönska och flera träd. Under julen pryds gården av en stor julgran.

FÖRENINGEN

Brf Kopparn i Stockholm

Föreningen

Brf Kopparn (org. nr 702001-1867) bildades den 28 mars 1924 som HSB:s första förening. Föreningen består av 60 bostadsrätter samt en lokal. Åtta av de ursprungliga lägenheterna har slagits ihop två och två så att det numera finns 56 lägenheter och en butikslokal. Föreningens fastighet är belägen vid Skånegatan och Klippgatan intill Vitabergsparken och Sofia kyrka. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Inom några år kommer en stamrenovering att ske, detta kommer förmodligen att finansieras via nya lån vilket också kan medföra en avgiftshöjning. Styrelsen diskuterar för tillfället en potentiell avgiftshöjning på 5% från den 1/4 2019, men inga beslut är fastställda ännu. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

De boende i föreningen sköter huset själva, medlemmarna hjälps åt med städning av trapphus och gård, snöskottning och trädgårdsskötsel. Föreningen har två stycken gemensamma städdagar per år.

Bredband och kabel-tv

Lägenheten är ansluten till TV via ComHem (upphör sommaren 2019) där grundutbud ingår i månadsavgiften. Bostaden är även ansluten till fiber via Ownit och ingår i den angivna avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, vid delat ägarförhållande är minsta andel 10%.

Andrahandsuthyrning

Styrelsen kan i vissa fall bevilja uthyrning i andra hand, dock inte korttidsuthyrningar som Airbnb eller liknande.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 164 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med tre tvättmaskiner samt ett torkskåp, övernattningsrum / föreningslokal, cykelförråd, uteplats på den lummiga innergården.

Hiss finns från portuppgången 105A varifrån man via en övergång på våning 5 enkelt når vindsförrådet som tillhör lägenheten.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

Renoveringar sker löpande och efter behov. 2010 renoverades hissen på Skånegatan 105A och mellan år 1992-93 renoverades tak, fasad, tvättstuga, trapphus och elstigare byttes ut. Genomförd och godkänd OVK

Kommande renoveringar

Rörstammarna i föreningen är slitna och behöver åtgärdas. Detta kommer förmodligen att ske inom 2-3 år

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Vid Skånegatans östra mynning bor du med det bästa av två världar, här har du både lugnet och grönskan och pulsen runt hörnet. Du bor mittemot Sofia kyrka, Vitabergsparken och dess fina kulturhusbebyggelse men hela SoFos grymma utbud av restauranger och caféer nås inom ett par minuter. Till Nytorget är det endast två kvarter. Samtidigt som det händer mycket i kvarteren med nya ställen och gatufester råder en småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Här är det kul att bo!