Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Järnlundsvägen 5
  [Område] => ÅRSTA
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 82 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 984 kr/mån inkl. värme & vatten samt bredband (100/100) )

Järnlundsvägen 5

LJUS OCH VÄLPLANERAD FYRA MED BALKONG - HÖGST UPP I HUSET

TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Järnlundsvägen 5
Område
ÅRSTA
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
82 kvm
föreningens information
Avgift
4 984 kr/mån inkl. värme & vatten samt bredband (100/100)

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Orlando 1951

Hallaren 1 består av fyra bostadshus som sammanfogats till två vinkelställda byggnader kring en delvis öppen gård. Byggnaderna är uppförda i 3 våningar samt källare och vilar på en spritputsad, grå sockel och därovan är fasaderna putsade i gul, rosa, grått och vitt med vitputsade fält runt några fönster. Fastigheten uppfördes 1951-1952 under den period då västra Årsta bebyggdes. För ritningarna stod Henning Orlando. Orlando föddes i Frankrike som son till två cirkusartister, kom till Stockholm som 14-åring och utbildade sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska högskolan. I Stockholm är hans mest kända byggnad det 16 våningar höga Erlanderhuset i Marieberg där dåvarande statsminister Tage Erlander bodde. I Brf Hallaren finns 44 lägenheter och sju lokaler. De boende har en stor gård med lekplats, utemöbler och grill. Runt hörnet ligger Storängsparken med stora grönområden och lekpark. I föreningen finns även gemensam tvättstuga, bastu och en gästlägenhet.

FÖRENINGEN

BRF Hallaren

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Hallaren (org. nr 769605-8895) innehar fastigheten med samma namn, med 4 st flerbostadshus som uppfördes 1951 i Årsta. Adresserna är Järnlundsvägen 1, 3, 5 och Skälderviksplan 2, 4, 6, 8 och 10. Föreningen upplåter 44 st lägenheter varav 6 st är hyresrätter, samt 7 st lokaler och 1 st bilplats. Uppvärmning via fjärrvärme.

Fastighetsövertagande

Föreningen förvärvade fastigheten år 2008.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt, avtalet omförhandlas 2021.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Riksbyggen. Teknisk förvaltning via Driftia Förvaltning AB.

Renoveringar

1995 – Tak gjordes och är fortfarande i gott skick. Grunden är okej och fasaden är putsad.

1996 – Stambyte kök och bad.

2009 – Tvättstugan byggdes.

2010 – Installation av fjärrvärme.

2011 – Renovering av portar och fönster.

2013 – Kodlås för entrédörrar. Energideklaration gjordes.

2014 - El-stammar (3-fas indraget).

2015 – Radonmätning. Klart och godkänt av miljöförvaltningen.

2016 – Bygge av bastu samt övernattningslägenhet.

2018 – Renovering av vissa hyresrätter.

Kommande renoveringar

Inga nämnvärt stora reparationer eller ombyggnader planeras under år 2019. Föreningen arbetar efter en underhållsplan.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgick (innan avyttringen av 2 st hyresrätter) till cirka 16,7 mkr medan de årliga intäkterna uppgår till cirka 3 mkr enligt bokslutet 2017. Skuldkvoten är cirka 5,800 kr/kvm boyta vilket är genomsnittligt för Årsta. Föreningen har 6 st kvarvarande hyresrätter vilka kan utgöra goda ekonomiska tillskott vid eventuell upplåtelse till bostadsrätt. Nyligen avyttrades 2 st hyresrätter vilka inbringade cirka 4 mkr till kassan, en del av pengarna avsätts till amortering samt underhållsfonden. Föreningen har även lokalintäkter om cirka 400 tkr. Notera att avskrivningar inte påverkar föreningens likviditet.

Avgifter

Föreningen har tidigare höjt avgiften några procent varje år för att göra en avsättning till underhåll enligt plan. Men 2019 är ingen höjning planerad och det finns heller inget beslut inför 2020. Tack vare försäljningen av hyresrätterna.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkring AB. I försäkringen ingår kollektivt bostadsrättstillägg och styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, anlitade företag ombesörjer den löpande städningen av trapphus och trädgård.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor gård med lekplats, grill, bord och bänkar. I källaren finns bastu och en gästlägenhet/övernattningsrum. Tvättstugan finns också i källaren (ingång från husets kortsida) och är utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare, 1 st torkskåp och 1 st mangel.

Parkering

Föreningen har bara 1 egen p-plats, men du kan förstås parkera på gatan enligt kommunens bestämmelser. Ett boendeparkeringstillstånd kostar 500 kr/mån (taxeområde 4).

Bredband och TV

Föreningen har Stockholms Stadsnät som bredbandsleverantör, som även levererar bredbandstelefoni och bredbands-tv. Bredband (fiber) om 100/100 Mbit/s ingår i månadsavgiften. Du kan också teckna eget avtal med Com Hem men får stå för det själv i så fall.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, avläst 25 jan -19, samt kontakt med styrelsen. Gå gärna in på föreningens hemsida (hallaren.se). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns flera trevliga restauranger. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk. På Järnlundsvägen har du nära ner till Årsta gård och vattnet vid Årstaviken. Du bor dessutom alldeles intill knutpunkten Årstaberg med pendeltåg, tvärbana och bussar, och med bil tar du dig snabbt ut på de stora lederna. I kvarteren finns också det fina 1950-talstorget Skälderviksplan som är en liten oas i området. Torget må föra lite av en törnrosatillvaro men är en vackert skapad plats med stråk med planteringar, stora träd, sittbänkar och konstnärlig utsmyckning. Här finns även närbutik och pizzeria.