Type and press Enter.

Tomtebogatan 44

SEKELSKIFTE MED BALKONG OCH KAKELUGN - MKT LÅG BELÅNING

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Tomtebogatan 44, 2,5 - 3,5 tr
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
3.5 av 5, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
59 m²
Förvaltares information
Avgift
2 646 kr/mån Inkl värme, vatten, basutbud kabel-tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 600 kr/år
Total driftskostnad
6 600 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: DORPH & HÖÖG 1906

Bostadsföreningen Kadetten 22 grundades 1920 och omfattar 19 lägenheter och två lokaler. Fastigheten är idag friköpt och byggdes 1906 efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav en stor del av Vasastan dess karaktär under början av 1900-talet. Deras stil gick under beteckningen "Birkastilen", döpt efter Birkastan. Dorph & Höög har också ritat det eleganta Butterickshuset på Drottninggatan 57, som har stora burspråk av glas. Även Sankt Erikspalatset, med det ståtliga tornet vid Sankt Eriksbrons sydvästra fäste, är uppfört efter deras ritningar. Föreningen har en trevlig innergård med planteringar, trädäck och grill. Vidare bjuder huset på en övernattningslägenhet som medlemmarna kan hyra för 200 kr/natt (åtminstone fyra bäddplatser), här finns också bastu. Andra gemensamma utrymmen är barnvagnsförråd (från entrén) och cykelförråd (från gatan) samt välutrustad tvättstuga på bottenplan. Det här är en gammal, stabil förening med god ekonomi som precis sänkt månadsavgifterna. Huset är dessutom i fint skick och de större renoveringarna är redan utförda.

FÖRENINGEN

Bf Kadetten nr 22 upa

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen äger fastigheten Kadetten 22. Fastigheten består av 19 lägenheter, alla är upplåtna med andelsrätt, och 2 är lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1906 av arkitekt Dorph och Höög. Bostadsföreningen lyder under lagen om ekonomiska föreningar samt föreningens stadgar. Föreningen förvaltas dock i all väsentlighet som en s.k. bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen registrerades 1920 då man också förvärvade fastigheten. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Hefab Redovisning AB.

Renoveringar

Fastigheten totalrenoverades 1984-85 och följande åtgärder har genomförts (se sid 8 i årsredovisning 2017 för fullständig lista). 2018 spolning av stammar. 2017 nya tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp, reparation av rör i källaren, reparation av golv i entré. 2016 nytt golv och målning i övernattningslokal, reparation av takspricka. 2013 Byte av radiatortermostater. 2011 målning av fönster (åt söder). 2009 installation av ny fjärrvärmeanläggning. 2008 bygge av balkonger. 2008 spolning av stammar. 1984 nya vatten- och avloppsstammar i kök och badrum.

Kommande renoveringar

Endast mindre åtgärder. Under 2019 kommer föreningen se över belysning på gård och i källare.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till ca 1,8 milj kr, vilket ger cirka 1 715 kr/kvm/boyta. Det är väsentligt under snittet för Vasastans bra föreningar som ligger på ca 5 500 kr/kvm/boyta. Föreningen amorterar normalt ca 90 - 100 tkr årligen.

Avgifter

Föreningen har precis sänkt månadsavgifterna med 10 % och har därefter inga beslutade avgiftsförändringar.

Förråd

Till lägenheten hör ett stort vindsförråd om ca 7,5 kvm golvyta (snedtak i ungefär halva förrådet) och ett mindre källarförråd på ca 1 kvm med 3 hyllplan.

Gemensamma utrymmen

I föreningens fastighet finns allt från en trevlig övernattningslägenhet (100 kr/natt) till bastu (10 kr/gång), gemensam uteplats med sittmöbler. Dessutom finns cykelförråd, tvättstuga och barnvagnsförråd.

Bredband och tv

Ansluten till kabelnät samt bredband med 100 Mbit/s via Bredbandsbolaget. Basutbud kabel-tv och bredband ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2017 och kontroll med föreningens representant den 19 december 2018. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Tomtebogatan är en lugn och trevlig gata i Birkastan, som är en del av Vasastan, belägen bara ett par steg från Rörstrandsgatans härliga folkliv med många restauranger och butiker - i somras förvandlades dessutom Rörstrandsgatan till en gågata med uteserveringar och vi hoppas på att detta blir en tradition. Här bor du också nära härliga och vackra Karlbergs slott med dess grönområden, som bland annat bjuder på promenad- och motionsspår samt tennisbana. En kort promenad bort ligger också gröna Vasaparken med fina bollplaner, skridskois, lekpark och gott om picknickplatser - och inte minst Sven-Harrys konstmuseum. Bättre kommunikationer än från detta område går dessutom knappt att finna - här har du nära till tunnelbanans gröna linje, bland annat busslinje 3 och 4 samt flygbussar. I kvarteren finns all service du behöver och önskar du mer shopping ligger Odenplan och Fridhemsplan inom bekvämt räckhåll. Missa heller inte ett besök i den fina eko-butiken Cajsa Warg på Sankt Eriksplan.