Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ringvägen 153, 5 tr
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 74 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 3 432 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv basutbud
)

Ringvägen 153

RENOVERINGSCHANS – LJUS OCH GENOMGÅENDE MÖJLIG TREA 5 TR UPP

TEXT: SJÖGREN FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ringvägen 153, 5 tr
Område
Södermalm - SoFo
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
74 kvm
Avgift
3 432 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv basutbud

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 300 kr/år
Övrigt
3 024 kr/år
Total driftskostnad
9 324 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Stark 1929

Kvarteret Räfsan bebyggdes till större delen under 1920-talet, med undantag för några tidigare uppförda byggnader. Räfsan 7 uppfördes 1927-1930 efter ritningar av Albin Stark. Den långa tillkomstprocessen beror på att huset ritades om under tiden. De första ritningarna är från 1926. Albin Stark var en produktiv arkitekt som ritat åtskilliga byggnader i såväl Stockholm som Solna under flera decennier och i olika byggnadsstilar. Räfsan 7 består av ett gathus i sex våningar och en gårdsflygel som är fem våningar hög. Fasaden är stramt klassicistisk och välbevarad, putsad i en rosa nyans och har symmetriskt utplacerade fönster som är spröjsade med tre glas i varje båge. Brf Räfsan 153 är en nybildad förening med 61 lägenheter varav 14 med hyresrätt, två hyreslokaler och två garage som är uthyrda till företag.

FÖRENINGEN

Brf Räfsan 153

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Räfsan 7. Förening består av 65 lägenheter, varav 55 är upplåtna med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen hyr även ut lokaler till två restauranger, en verkstad samt ett garage. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1927-1930 av arkitekt Albin Stark.

År föreningen övertog fastigheten

Brf Räfsan 153 ombildades år 2018.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko. Teknisk förvaltning sköts av AB Energibevakning.

Garage och parkering

Föreningen disponerar för närvarande inga parkeringsplatser. Dock kommer det finnas tillgänglig parkering att hyra när gårdsbjälklaget är klart.

Renoveringar i urval

2019 stambyte, byte av el och radiatorer i samtliga lägenheter och hela fastigheten, renovering av hissar, åtgärder gällande värme och ventilation, tvättstuga, armaturer i trapphuset, rivning av elrum, 2018 vinden har exploateras och sålts som bostadsrätter i samband med det gjordes även taket.

Kommande renoveringar

2021 Renovering av gårdsbjälklag, 2 plan samt gård. Planeras vara klart juli/augusti. 2022 Ytskiktsrenovering samt byte spis, fläkt m.m. hyreslägenheter. 2023 Renovering av fasad, franska balkonger med smide, fönster med fönsterdörrar, bleck, beslag och stuprör. Renovering av entréport och balkongdörrar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 59 925 000 milj kr, vilket ger cirka 18 535 kr/kvm boyta. Inga nya lån är upptagna sedan 2020 årsredovisning. Föreningen har ca 6.4 milj kr i kassan.

Avgifter

I månadsavgiften ingår värme och vatten. Det finns i dagsläget inga planerade avgiftshöjningar. Kontrollerat med ordförande 2021-05-06.

Förråd

Till lägenheten disponeras idag ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Två tvättstugor med digitalt boknings system.

Bredband och tv

TV-leverantör är Comhem. Bredband beställs individuellt av varje lägenhetsinnehavare. Fiber är planerat att dras in i höst.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande där minsta ägarandel uppgår till minst 5%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2020 samt mailkonversation med ordförande 2021-0. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i trivsamma kvarter vid Ringvägens lugna slutpunkt. Du bor mittemot lilla Blecktornsparken och en av stans bästa och mysigaste uteserveringar Bleck. Dessutom har du här mycket nära till Nytorget och SoFo-områdets stora utbud av restauranger, caféer, barer och butiker och till Stora Blecktornsparken och Vitabergsparken. Det är också trevligt att ha nära till vattnet i Södra Hammarbyhamnen och alla promenad- och löparstråk längs med Hammarby sjö och Årstaviken. Busshållplats finns precis intill och att hitta parkeringsplats på gatan utanför brukar gå galant. Praktiska extradetaljer är även att det finns en färghandel i grannfastigheten och en pizzeria i samma hus – perfekt för en lägenhetsrenoverare!