Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Nynäsvägen 316
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 39 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 605 kr/mån inkl. värme & vatten (+264 kr/mån för bredband) [Pris] => 2 800 000 kr acceptpris )

Nynäsvägen 316

VACKER & BEVARAD TJUGOTALSETTA MED SOVRUMMET MOT TRÄDGÅRDEN

TEXT: HENRIK FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

BUDGIVNING

Högsta bud: kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
2 300 000 kr*
1
27 okt 16.13
* = Annullerat bud

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Nynäsvägen 316
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
39 kvm
föreningens information
Avgift
2 605 kr/mån inkl. värme & vatten (+264 kr/mån för bredband)
Pris
2 800 000 kr acceptpris

Allmänt om fastigheten

El
2 500 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
6 664 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Posten övrigt avser gasspis/ugn.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matateljén
Att ha denna pärla runt hörnet är få förunnat, lätt hänt att slinka in på deras uteservering på väg hem från jobbet eller varför inte unna sig en lyxlunch om man ändå jobbar hemifrån.
Delselius Bageri
I vacker gammal lokal och snart med uteservering är det Gamla Enskedes hängställe där alla "locals" samlas, och helgfrukosten är alltid räddad.
Bergenströms rekvisita
Fanny Bergenströms fantastiska butik där man vill ha precis allt.
Skogskyrkogården
För helgpromenaden innan man slinker in på en kaffe och bulle på Delselius.
Enskedeparkens Bageri
En 25 min promenad bort ligger denna lilla oas som ger en känsla av att befinna sig ute på landet fast man är så nära stan.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1926

Bostadshusen på Nynäsvägen 316 - 318, Högaffeln 6 & 7, uppfördes 1926 - 1927 efter ritningar av arkitekt Edvin Engström som då arbetade på Stockholm stads fastighetskontor. Förövrigt en av de mest produktiva arkitekterna som bidragit till Stockholms bebyggelse, inte minst även villor och enfamiljshus. Dessa två hus på Nynäsvägen uppfördes med bostadslägenheter om uteslutande 1 - 2 rum och kök vilket var vanligast vid den här tiden. En förhållandevis modern utrustning betingade dessa byggnader, med centralvärme och wc. Lägenheterna inreddes med skåpsförvaring och garderober. Arkitekturstilen är 1920-talsklassicism vilket präglas av sexrutade tvåluftsfönster, slätputsad fasad med vissa dekorationer och inte minst husets symmetriska uttryck med jämnt fördelade fönster. För det mesta bevarar dessa vackra hus sitt ursprungliga utseende och skiljer sig rätt stort från andra tjugotalshus längs Nynäsvägen som ibland har renoverats i en mindre varsam riktning.

FÖRENINGEN

Brf Högaffeln 6 - 7

Antal lägenheter och lokaler

Brf Högaffeln 6-7 (org. nr 769623-5246) innehar fastigheterna Högaffeln 6 & 7 med två bostadshus i G:a Enskede i Stockholms kommun. Föreningens byggnader stod färdiga 1926 och är totalrenoverade 2011. Föreningen består av 24 st lägenheter (1.177 kvm) och en lokal (62 kvm).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2011 i samband med att fastigheten renoverades.

Mark

Föreningen äger ej marken, tomträttsavtalet löper till 2026.

Renoveringar

I samband med föreningens bildande skedde en stor renovering med bl.a. utbytta stammar och el, putsning av fasad och rustning av tvättstuga. 2013 – Byggnation av uteplats och träaltan. 2014 – Gruppanslutning av fiber, renovering av cykelrum. 2018 - Renovering och ersättning av alla fönster mot baksidan, ny tvättmaskin i tvättstugan. 2019 – Ny tvättmaskin.

Kommande renoveringar

Inget stort, OVK under 2020. Framöver behöver fönstren mot Nynäsvägen ses över.

Ekonomi

Föreningens lån (2019) uppgår till cirka 13,3 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 11,300 kr/kvm boyta. Årliga intäkter uppgår till drygt 1 mkr. Om man bortser från avskrivningar så gör föreningen ett plusresultat likviditetsmässigt, eftersom avskrivningar inte påverkar betalningsförmågan. Huset är totalrenoverat för 9 år sedan vilket får ställas till en högre belåning. I kassan finns ca 500 tkr.

Avgifter

Inga uppgifter om planer på ytterligare avgiftsändringar. Avgiften har nyligen höjts inför oktober med 8 procent med motiveringen att detta inte gjorts sedan föreningens bildades.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Städning

Föreningen har en städfirma så medlemmarna behöver därmed inte ombesörja detta själva. Städdagar förekommer årligen för trädgårdens räkning.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i källaren med 2 st maskiner, 1 st torkskåp och 1 st torktumlare. Många lägenheter har egen tvättmaskin så ägaren upplever det som enkelt att få tid. Nyare maskiner.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga uteplatsen med stolar, bord och grill. Här ser man ut över en allmänning som i princip bara nyttjas av de som bor i husen runtom. I övrigt finns cykelrum och barnvagnsrum i källaren. Odlingsmöjligheter finns för den med gröna fingrar. God trivsel i huset.

Parkering

Föreningen har 9 st egna platser som kostar 630 kr/mån. I övrigt gäller boendeparkeringstaxa 4 i G:a Enskede, 500 kr/mån eller 10 kr/timme.

Bredband och TV

Bredband (fiber) från Bredbandsbolaget är indraget i huset och även till denna lägenhet. Ett obligatoriskt tillägg om 264 kr/mån tillkommer vid sidan om avgiften. Digital-tv basutbud T1 från Bredbandsbolaget ingår i avgiften.

Vindslägenheter

Man har ett pågående ärende med Stockholm om vindslägenheter som saknar bygglov. Detta drivs med jurist och kontrollansvarig, målsättningen är att ändra detaljplanen. Mer bakgrundsinformation finns i årsredovisningen, men målet är att värna medlemmarnas ekonomiska intressen och sköta detta omsorgsfullt.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i oktober 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du precis vid den fina och drygt tre hektar stora Margaretaparken. Här kan man åka pulka på vintern och träna alla årstider. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Matateljén och Enskedeparkens Bageri på kort promenadavstånd, och Robin Delselius bageri ligger endast fyra minuter bort, vilket borgar för gott, färskt frukostbröd närhelst du vill ha det. Nackareservatet, bibliotek, simhall, och Enskede IP är andra tillgångar i området. Dalen centrum, Globen shopping och Farsta är olika alternativ då inköp behöver göras. Bland flera kommunikationsalternativ ligger tunnelbanestationen Sandsborg cirka 300 meter bort.