Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 18
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 23 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 371 kr/mån
)

Tavastgatan 18

LJUS COMPACT LIVING-DRÖM MED FYRA FÖNSTER I SÖDERLÄGE

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 18
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
23 kvm
Avgift
1 371 kr/mån

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt: N G Kjellberg - 1930

Katthuvudet 4 med adress Tavastgatan 18 ritades 1930 och är en byggnad som är en typisk för den tid när klassicismen ännu inte helt släppt taget och helt ersatts av funktionalismen. Fastigheten ritades av N G Kjellberg vars kontor Kjellbergs arkitektbyrå även ritat husen på nummer 14 och 16. Katthuvudet 4 är en sex våningar hög byggnad med kungsvåning överst. Tavastgatan är en smal gata med anor, och var tidigare bebyggd med äldre hus av det mindre formatet. När husen blev högre och större planerades denna östra del av kvarteret Katthuvudet med gårdar som öppnas upp mot Tavastgatan. Därför bor du här med lummiga lungor på vardera sida om huset. Fasaden är putsad i en röd nyans. Byggnaden vilar på en grund av granit, och samma material omger även husets entré. Huset är exteriört i ett fint ursprungligt skick, med ett senare tillägg i form av balkonger med smidesräcken som satts upp på gårdsfasaderna. Brf Katten 4 bildades 1982 och består av 31 lägenheter, varav en fortfarande är en hyresrätt. Föreningen har en nyrenoverad gårdsmiljö med planteringar, träd, utemöbler och cykelparkering. Gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp finns i husets källare.

FÖRENINGEN

Brf Katten 4

Kalla fakta om föreningen

Bostadsföreningen är en äkta bostadsförening som övertog fastigheten 1982 och omfattar 31 lägenheter med bostadsrättsform samt en upplåten som hyresrättsbostad. Den dagen denna blir ledig säljs den på marknaden och köpeskillingen tillfaller föreningen, som då ex vis kan amortera på lånen eller utgöra kapital för renovering etc. Föreningen äger marken och det finns således inga risker för förhöjda tomträttsavgälder eller liknande.

Gemensamma utrymmen

Som boende i föreningen har man tillgång till trivsam innergård. Det finns cykelförråd på vinden och cykelparkering på gården. Cyklar kan även förvaras på vädringsbalkongen mellan plan 1 och 2. Tvättstugan är belägen i källaren och den är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare samt ett torkskåp.

Genomförda renoveringar

Balkonger samt uteplats byggdes/renoverades samt säkerhetsdörrar installerades 2015.

Vattenrören från stuprännan grävdes ner och stenplattorna på gången upp till soprummet byttes ut 2011.Yttertaket reparerades under 2010 och elstigarna byttes ut året innan. I samband med detta byggdes även en ny tvättstuga i källaren. 2007 målades trapphuset om och då passade man på att byta ut all belysning i de offentliga utrymmena samt renovera hissen. Yttertaket målades och källarfönstren byttes 2006. 2004 målades och renoverades samtliga fönster I fastigheten. Stammarna byttes I slutet av 1980 talet. Stammar håller normal I 50-60 år.

Kommande renoveringar:

Taket skall renoveras.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med en för området mycket låg belåning (cirka 1 600 kr i lån per kvm medan snittet för Södermalms föreningar är strax över 6 000 kr i lån per kvm). Föreningen godkänner delat ägande, någon minsta ägarandel finns ej. Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen.

Andrahandsuthyrning:

För att beviljas uthyrning av sin bostad krävs giltiga skäl. Exempelvis studier på annan ort, samboende etc. hotelliknande verksamhet godkäns ej.

TV och Internet

Kabel-TV och internet via ComHem (ej fiber).

OMRÅDET

Här bor du i idylliska kvarter på Mariaberget där historiska hus och kullerstensgator blir din vardag. Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm, här har du Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, Stadshuset, city och de fjärran vyerna från första parkett. På Tavastgatan infinner sig lugnet och stadsbruset filtreras undan. Men närheten till stadslivet finns här och närområdet bjuder på många bra restauranger och caféer. Vill du äta libanesiskt ligger Tabbouli ett fåtal steg från porten.