Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svärdlångsvägen 66
  [Område] => ÅRSTA
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 110 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 5 692 kr/mån inkl. värme & vatten (obl. tillägg för bredband 195 kr/mån) )

Svärdlångsvägen 66

LJUS OCH LEKFULL FUNKISFEMMA MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG

TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svärdlångsvägen 66
Område
ÅRSTA
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
5 rum och kök
Area
110 kvm
föreningens information
Avgift
5 692 kr/mån inkl. värme & vatten (obl. tillägg för bredband 195 kr/mån)

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 200 kr/år
Total driftskostnad
5 800 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Driften kan variera beroende på levnadsvanor.

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Orlando 1950

Värmeln 2 i Årsta är en byggnad bestående av fem huskroppar byggda i sicksack utmed Svärdlångsvägen. De uppfördes 1950-1952 under den period då västra Årsta bebyggdes. För ritningarna stod Henning Orlando. Orlando föddes i Frankrike som son till två cirkusartister, kom till Stockholm som 14-åring och utbildade sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska högskolan. I Stockholm är hans mest kända byggnad det 16 våningar höga Erlanderhuset i Marieberg där dåvarande statsminister Tage Erlander bodde. Värmeln 2 har bara tre våningar men är likväl en imponerande skapelse där de fem husen är sammanbyggda av loggior. Totalt finns nio trapphus och där inreddes från början lägenheter mellan två och sex rum och kök. Brf Värmeln 2 består av 54 lägenheter, två hyresrätter och sju lokaler. Runt huset finns gräsmattor och grönska där det går att ha grill på sommaren. På framsidan av huset finns en fin och välutrustad lekpark och sittmöbler. I huset finns gemensam tvättstuga och förråd.

FÖRENINGEN

BRF Värmeln

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Värmeln (org. nr 769607-9446) innehar fastigheten Stockholm Värmeln 2. De fem bostadshusen uppfördes 1952 och är belägna i Årsta. Föreningen upplåter 52 st lägenheter med bostadsrätt och 2 st lägenheter med hyresrätt samt 7 st lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2008.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, omförhandlas 2021.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning tillhandahålls av Conzignus Hem och Fastighet AB, teknisk förvaltning sköts av Rubin Facilitetsservice AB inklusive snöröjning, trappstädning och markskötsel.

Renoveringar

2018 - Genomgång av brandskydd i fastigheten. Hålighet runt fastigheten åtgärdat. Ny asfaltering port 70. Nytt trädgårdsavtal, nytt försäkringsbolag.

2017 - OVK genomförd. Rensning av stuprör och tak, uppgradering av portsystemet.

2014 - Radonmätning, installation av frånluftsventiler samt rengöring av värme/kylsystem. Trapphusen renoverades även.

2011 - Renovering av fasaden, nya el-stammar, nya el-centraler med jordfelsbrytare i alla lägenheter. Nya entréportar, renovering av balkongplattor, installation av fiber. Bygge av två tvättstationer i tvättstugan.

2010 - Isolering av vinden.

1996 - V/A-stammar, förbättring av putsfasaderna samt målning. Fönster ljudisolerades, balkongerna renoverades och så även el-stigarna.

Kommande renoveringar:

Skorstenarna kommer att renoveras längre fram. Föreningen står för sotning, vilket sker vart 4:e år.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 15,8 mkr och årliga intäkter uppgår till drygt 2,8 mkr, i kassan finns drygt 1 mkr. Föreningen har kvar hyresrätter som kan utgöra goda ekonomiska tillgångar i framtiden. Av föreningens intäkter är cirka 300 tkr från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4,600 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Eventuellt kan avgiftshöjning ske, även om styrelsen inte kan säga exakt när eller med hur många procent. Vid överlåtelse betalar köparen en liten avgift om 2,5 % av ett prisbasbelopp för föreningens handläggning. Att pantsätta lägenheten kostar 1 % av ett prisbasbelopp.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens försäkring finns via Protector Forsikring ASA.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, i övrigt sköter fastighetsförvaltare om trapphus och utemiljö inklusive snöröjning.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren mellan port 62 och 64 och är utrustad med fyra tvättmaskiner, två uppsättningar torktumlare och torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns också cykelrum och förvaring av barnvagnar. Man kan låna föreningslokalen vid tillkomster. Föreningen har även en lekplats i den fina gårdsmiljön

Parkering

Föreningen har inga egna p-platser, men Familjebostäder har en närbelägen p-plats där man kan ställa sig i kö enl. säljaren. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har Bredbandsbolaget avseende bredband och internet samt telefoni och tv. Föreningen har fiber-anslutning. Varje medlem väljer sitt eget paket och kan välja en högre surfhastighet. Baspaketet ingår som ett tillägg över avgiften och ger en hastighet om 100 Mbit/s.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella dokument och kontakt med styrelsen i juli 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns flera trevliga restauranger. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk. Svärdlångsvägen tar dig ner till Årsta gård och vattnet vid Årstaviken. Du bor dessutom alldeles intill knutpunkten Årstaberg med pendeltåg, tvärbana och bussar, och med bil tar du dig snabbt ut på de stora lederna. I kvarteren finns också det fina 1950-talstorget Skälderviksplan som är en liten oas i området. Torget må föra lite av en törnrosatillvaro men är en vackert skapad plats med stråk med planteringar, stora träd, sittbänkar och konstnärlig utsmyckning. Här finns även en närbutik.