Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Majstångsvägen 5
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 96 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 5 224 kr/mån inkl. VA, kabel-TV och bredband. )

Majstångsvägen 5

MYSIG OCH SOCIAL FYRA MED TRE FUNGERANDE KAKELUGNAR

TEXT: MURÉN FOTOGRAF: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Majstångsvägen 5
Område
Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
96 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
5 224 kr/mån inkl. VA, kabel-TV och bredband.

Driftskostnader

El
6 800 kr/år
Försäkring
272 kr/år
Total driftskostnad
7 072 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Brag 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg; Silverpoppeln, Cypressen och Järneken. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen t och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Den här lägenheten ligger i kvarteret Silverpoppeln som har en mysig och lummig innergård med träd, buskar, rabatter, gräsmattor och grusgångar. Här finns flera sittgrupper dit du gärna tar med dig både frukost och middag. Allt andas genuinitet och är mycket trivsamt. I den populära föreningen finns 220 lägenheter och 16 kommersiella lokaler. För de boende finns bland annat en festlokal, ett övernattningsrum, gym, bastu, hobbylokal och två tvättstugor. Trivseln i föreningen är hög, flera av de boende har bott här i över 40 år.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken (detta hus) samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och 16 hyresrättslokaler. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Teknisk- och ekonomisk förvaltning sköts av Riksbyggen.

Urval renoveringar

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats. 2003 renoverades tak och fasad och 2011 målades trapphusen om. 2012 blev tvättstugan renoverad samt gym och bastu. 2015 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. I föreningen byts stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar. Detta bekostas av föreningen och sker så smidigt att man ej behöver evakuera lägenheten. Källarstammarna byttes 2015/2016. Takarbeten, 2018/2019. Renovering av trapphus, samt upprustning av tvättstugan i Järneken, 2019.

Kommande renoveringar:

Föreningen planerar stamspolning samt renovering av portar 2021 vilket de har budgeterat ca 3,5 mkr för. Föreningen ser löpande över möjligheterna att installera solceller på föreningens tak, utreder att ändra användningsområdena för all gemensam yta. Fortsatt arbete med brandskyddet på vindarna.

Ekonomi

Föreningen har länge haft stark ekonomi. De långfristiga skulderna för föreningen ligger på cirka 54 mkr, (ca 3 200 kr/kvm) långt under snittet för området. Föreningen höjde avgifterna senast med 2% i oktober 2020 för att täcka normala kostnadsökningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Hemförsäkring tecknas individuellt av bostadsrättshavarna men bostadsrättstillägg ingår kollektivt i föreningens försäkring.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket vacker fin och grön trädgård som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och bastu som kan nyttjas av medlemmarna. Övrigt finns festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8 och ett gym! Övernattningsrummet kostar 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt. Föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt. Cykelförråd och barnvagnsrum finns i källaren.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i föreningen på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5. I tvättstugan på Ringdansvägen finns 10 maskiner, 5 torkskåp, 5 tumlare, mangel samt extern centrifug. Denna tvättstuga rustades upp under 2019.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (100Mbit/s) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage. Biografen Tellus som snart kan fira 100-årsjubileum ligger i föreningen. Verksamheten här startade redan 1920 och erbjuder idag både film, föredrag, konserter, café och annat. Du bor dessutom precis intill den fina och populära Svandammsparken som är en riktig oas med plaskdamm och grönytor.