Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Utkiksbacken 22
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 3 av 3, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 65 + 26 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 350 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv )

Utkiksbacken 22

LJUS OCH MYSIG VINDSVÅNING MED VIDUNDERLIG UTSIKT

TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: RYDMANS HEM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Utkiksbacken 22
Område
Gröndal
Våning
3 av 3, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
65 + 26 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 350 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv

Arkitekturen

Arkitekt: CARL J FORSS 1906

Fastigheten Taljan 5 uppfördes 1906 och ritades av Carl J Forss. Från början hade huset butikslokaler i bottenvåningen. Därovan inreddes lägenheter om ett eller två rum, som alla försågs med balkong. Fastigheten byggdes i schweizeristil och hade från början en mycket dekorerad fasad med snirkligt lövsågeri, smidesbalkonger, hörnkedjor och prydnadsgavlar, men dessa fick stryka på foten vid en ombyggnad i början av 1950-talet, då fasaden förenklades och slätputsades enligt den tidens stilideal. Men ändå är det en mycket vacker byggnad vi kan beskåda idag, både utvändigt och invändigt. Trapphuset är mysigt och stämningsfullt i vitpigmenterat trä med pärlspont på väggarna, en knarrande spiraltrappa och rundad ledstång av trä. I föreningens åtta lägenheter bor människor i olika åldrar. Föreningen är liten, trevlig och vid god ekonomi. Här har du möjlighet att leva villaliv med trädgård och grönska, och duka till utomhusmiddag på gårdens terrass under en stor björk.

FÖRENINGEN

Brf Taljan 5

Föreningen

Brf Taljan 5 (org. nr 769626-4758) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Taljan 5 år 2013. Föreningen består av ett flerbostadshus beläget på Utkiksbacken 22 och omfattar 8 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 7 572 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastum.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv och bredband.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

En mindre tvättstuga med en tvättmaskin och torktumlare

Används sällan då alla bostäder bortsett en har egna tvättmaskiner. Mycket trevlig uteplats med fin utsikt, utemöbler och gemensam grill, plats för cyklar finns på gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt källarförråd.

Parkering

Föreningen har 6 platser på gården, f n kö, en parkeringsplats kostar 500 kr / månad.

Renoveringar, i urval

Föreningens fastighet totalrenoverades under 2013 med stambyte i kök och badrum samt även el-stammar, två nya bostäder byggdes. Fasad och tak renoverades av tidigare ägare. Fastigheten är i gott skick och föreningen känner inte till några problem med fastigheten.

Planerade renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan och det som ligger inom de närmsta åren är utvändig genomgång av fönster samt takrenovering (finns i budget). Fasaden kommer att renoveras men inte inom de närmsta 3-7 åren som det ser ut i dagsläget.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i augusti 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Utkiksbacken bjuder på kuperade kvarter med vackra hus, mäktiga vyer och möjligheten att börja varje dag med ett dopp. Området är dessutom det enda bevarade sammanhängande hyresvillaområdet i Stockholms närhet (Huvudsta och Hagalund är två andra kända sådana områden men som idag inte finns kvar i sitt hela ursprung). Gröndals trevliga kvarter ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Här är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.