Type and press Enter.

Utkiksbacken 22

LJUS OCH MYSIG VINDSVÅNING MED VIDUNDERLIG UTSIKT

TEXT: MURÉN FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: RYDMANS HEM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Utkiksbacken 22
Område
Gröndal
Våning
3 av 3, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
65 m² + 26 m² biarea
Avgift
2 350 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv

Arkitekturen

Arkitekt: CARL J FORSS 1906

Fastigheten Taljan 5 uppfördes 1906 och ritades av Carl J Forss. Från början hade huset butikslokaler i bottenvåningen. Därovan inreddes lägenheter om ett eller två rum, som alla försågs med balkong. Fastigheten byggdes i schweizeristil och hade från början en mycket dekorerad fasad med snirkligt lövsågeri, smidesbalkonger, hörnkedjor och prydnadsgavlar, men dessa fick stryka på foten vid en ombyggnad i början av 1950-talet, då fasaden förenklades och slätputsades enligt den tidens stilideal. Men ändå är det en mycket vacker byggnad vi kan beskåda idag, både utvändigt och invändigt. Trapphuset är mysigt och stämningsfullt i vitpigmenterat trä med pärlspont på väggarna, en knarrande spiraltrappa och rundad ledstång av trä. I föreningens åtta lägenheter bor människor i olika åldrar. Föreningen är liten, trevlig och vid god ekonomi. Här har du möjlighet att leva villaliv med trädgård och grönska, och duka till utomhusmiddag på gårdens terrass under en stor björk.

FÖRENINGEN

Brf Taljan 5

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Taljan 5. Fastigheten uppfördes 1906. Föreningen omfattar åtta lägenheter med bostadsrätt, fördelat på sju stycken tvåor och en etta, total bostadsyta är 416 kvm. Det är en bra och liten förening med trevlig atmosfär.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 2013.

Tomträtt

Föreningen äger marken och drabbas ej av tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Fastum, den ekonomiska förvaltningen sköts i föreningens regi.

Renovering

Föreningens fastighet totalrenoverades under 2013. Stammar, el, två nya bostäder byggdes. Fasad och tak har renoverats av tidigare ägare. Fastigheten är i gott skick och föreningen känner inte till några problem med fastigheten.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan och det som ligger inom de närmsta åren är utvändig målning av fönster samt takrenovering (finns i budget). Fasad kommer att renoveras men inte inom de närmsta 5-10 åren som det ser ut idagsläget.

Ekonomi

Enligt styrelsen är föreningens ekonomi god. Man har dragit ned på onödiga rörliga kostnader. Föreningen har låga lån och gör inga amorteringar idag pga detta. Föreningens lån har det senaste året omförhandlats till lägre ränta.

Andrahandsuthyrning

Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att den ska godkännas av styrelsen med ett år i taget, med giltiga skäl som grund för beviljande.

Tvättstuga:

Gemensam liten tvättstuga med en tvättmaskin samt torktumlare. Används sällan pga att alla bostäder bortsett en har egna tvättsmaskiner.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via IF.

Trappstädning

Städning av trapphus sköts av extern aktör och således ingenting de boende behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Gamensam mycket trevlig uteplats med fin utsikt. Cykelplats finns på gården.

Parkering:

Föreningen har 6 platser på gården, och för närvarande hyr 5 av medlemmarna en plats (500kr /mån), och en hyrs ut till en granne. Medlemmar har förtur. Det är dock inte garanterat att man får en plats, utan det kan uppstå kö beroende på hur många i huset som vill ha plats.

Bredband och Kabel-TV

Man har kabel-TV samt bredband från ComHem.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridiska personer som medlemmar.

Kontroll:

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson 2019-03-20. Uppgifter som är av särskild vikt bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Utkiksbacken bjuder på kuperade kvarter med vackra hus, mäktiga vyer och möjligheten att börja varje dag med ett dopp. Området är dessutom det enda bevarade sammanhängande hyresvillaområdet i Stockholms närhet (Huvudsta och Hagalund är två andra kända sådana områden men som idag inte finns kvar i sitt hela ursprung). Gröndals trevliga kvarter ger dig ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Här är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.