Type and press Enter.

Folkskolegatan 3

LJUS GENOMGÅENDE TVÅA MED BALKONG MOT GRÖN GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkskolegatan 3
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
50 m²
föreningens information
Avgift
2 680 kr/mån inkl värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El
1 320 kr/år
Försäkring
2 650 kr/år
Total driftskostnad
3 970 kr/år
Beräknat antal pers
1

Arkitekturen

Arkitekt: Wallby 1930

Fastigheten Turbinen 25 ritades 1930 av Anton Wallby, som var en ofta anlitad arkitekt i dessa Hornstullskvarter. Till utseendet är det ett bostadshus typiskt för det tidiga 1930-talet där klassicismen dröjt sig kvar. Fönstren är klassiskt spröjsade med tre glas i varje båge. Byggnaden är till större delen uppförd i sex våningar, det översta våningsplanet indraget med en längsgående balkong med svart smidesräcke. Fasaden är putsad i en gul nyans och fönstren är målade i vitt. Fastigheten har inte genomgått några större förändringar utan är till stora delar i fint ursprungligt skick. Den ligger vid en lugn och grönskande återvändsgata och har en liten förgård med cykelparkering samt en trevlig grön innergård med utemöbler och gemensam grill. I Brf Turbinen 25 finns 57 lägenheter, de flesta av mindre format.

FÖRENINGEN

Brf Turbinen 25

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Turbinen 25 på Folkskolegatan 3 i Stockholm. Huset består av 57 lägenheter som alla upplåts med bostadsrätt och beskattas som en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1930 av Anton Wallby.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Turbinen 25 övertog fastigheten år 1985.

Mark

Föreningen äger marken och tomträttsavgäld finns alltså inte.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB och fastikhetsskötsel samt teknisk förvaltning av Driftia Förvaltning AB.

Renovering

Huset byggdes 1930, och här är ett urval av renoveringar som utförts på senare år. En större lista finns i årsredovisningen.

2017 renoverades kungsbalkonger och vädringsbalkonger. Säkerhetsdörrar och postboxar installerades. Trapphuset renoverades i sin helhet. Samma år godkändes en OVK och en tvättmaskin byttes. 2016 planterades det ny växtlighet på innergården och stuprännorna underhölls. 2015 renoverades fönstren och hissen. Även balkongerna mot gården byggdes detta år. 2011 installerades fibernät för bredband. 2007/2008 byttes rörstammarna. 2003 byttes elstammarna.

Kommande renoveringar

I nuläget uppdateras värmecentralen, i övrigt finns inga större kommande renoveringar planerade.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till drygt 14 mkr, vilket innebär 5 969 kr/kvm bostadsrättsyta.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. Ett obligatoriskt tillägg för bredband och kabel-tv om 156 kr/mån tillkommer avgiften. Inga förändringar på avgifterna finns planerade.

Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1138 kr av lägenhetens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 455 kr per pant.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga med två tvättstationer samt en mysig innergård med grill, bord och tillhörande stolar. Möjlighet till cykelförvaring finns i källaren samt på föreningens cykelparkering framför huset.

Städning

Trapphusen städas av en firma.

Bredband och tv

Kabel-tv levereras av ComHem och bredband via fiber av Ownit.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns, men den som äger måste bo i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning för 2017 samt representant från styrelsen 2018-11-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I detta lugna område är det lätt att trivas. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad och kajakpaddling vid Långholmen och Reimersholme. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret.