Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Furusundsgatan 7
  [Område] => Gärdet
  [Våning] => 1 av 9, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 42 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 861 kr/mån inkl värme och vatten. Obligatoriskt tillägg om 180 kr/mån för bredband. )

Furusundsgatan 7

CHARMIG FUNKISTVÅA MED BEVARADE DETALJER

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Furusundsgatan 7
Område
Gärdet
Våning
1 av 9, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
42 kvm
föreningens information
Avgift
2 861 kr/mån inkl värme och vatten. Obligatoriskt tillägg om 180 kr/mån för bredband.

Arkitekturen

Arkitekt: Wolter Gahn 1939

1930-talets arkitektur präglades av funktionalismen och hela området kring Gärdesstaden är ett utmärkt exempel på det. Husen kännetecknas av höga punkthus och lägre lamellhus, hela området präglas också av funktionalismens tankar om praktisk nytta och närhet till grönområden. Fodermarsken 3 uppfördes i denna anda 1939, det är ett bostadshus i åtta våningar med en delvis inredd suterrängvåning. Lägenheterna fick tidstypisk och funktionell inredning och utrustades med badrum. I köket fanns rostfri diskbänk, gasspis och skafferi, samt gott om skåp. Husen fick vid denna tid strama fasader helt utan ornament, till skillnad från 1920-talets klassicistiska byggnader. Frånvaron av dekor gjorde att fönster, balkonger och portar blev viktiga arkitektoniska element.

Fodermarsken 3 är ett klassiskt funkishus i sin utformning som punkthus sammankopplat med intilliggande fastighet. Byggnaden vilar på en granitklädd sockel, och vi ser också granit som material runt den förhållandevis strama portalen. Fasaden pryds också av två rader av snedställda burspråk, något vi ser ett fint exempel på också interiört i vardagsrummet i detta boende. Fodermarsken 3 är verkligen ett praktfullt exempel på funkisstilen och representerar en gyllene period inom bostadsbyggandet med sina påkostade materialval och sin strama dekor.

Placeringen av huset ska också nämnas, Fodermarsken 3 ligger högst uppe på Gärdeshöjden med riktigt fina grönområden och vacker utsikt.

Bostadsrättsföreningen Hästkastanjen bildades 2009 och består av 34 lägenheter. Det är en liten förening med stort engagemang, här finns en gemensam trädgård på husets framsida och i källaren cykelförråd och tvättstuga. I varje lägenhet ingår ett källarförråd.

FÖRENINGEN

Brf Hästkastanjen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Fodermarsken 3. Föreningen består av 33 lägenheter, varav 32 är upplåtna med bostadsrätt och 1 är upplåten med hyresrätt. Huset ritades 1939 av arkitekt Wolter Gahn.

År föreningen övertog fastigheten

Brf Hästkastanjen är en äkta bostadsrättsförening som bildades och förvärvade fastigheten 2009.

Mark

Föreningen äger marken.

Genomförda renoveringar

2016 Stamspolning. 2015 Ny torktumlare och torkskåp installeras. 2014 OVK-besiktning utförd. 2013 Injustering av värmecentralen samt gruppanslutningsavtal för bredband och IP-telefoni slutits med Bredbandsbolaget. 2012 Byte av balkongräcken samt besiktning av balkongplattor, renovering av fönster samt fönsterkarmar och byte av innerruta till isolerglas. 2012 Ommålning tak.

2011 Reparation av rökgångar. 2010 Stamspolning. 2005 Hissrenovering. 2002-2003 Ommålning trapphuset, fasadrenovering, renovering tvättstuga, installation av säkerhetsdörrar.

2000-2002 Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum samt byte av el-stigar. 3-fas el finns indraget i lägenheterna.

Kommande renoveringar

Bättringsmålning av fönster 2018 alt. våren 2019.

Kabel-tv och bredband

Kabel-tv via Comhem och bredband via Bredbandsbolaget, 100/100 Mbit/s.

Gemensamma utrymmen

Det finns cykelförråd och två tvättstugor. En större bokningsbar, och en mindre som ej går att boka utan fri disponering råder, det finns även ett mangelrum samt torkrum. Mangelrummet i tvättstugan används just nu som barnvagnsutrymme och förvarning av barnvagnar.

Överlåtelseavgift

1 138 kr betalas av köpare.

Pantsättningsavgift

455 kr

Delat ägande

Föreningen accepterar delat ägande.

Juridisk person

Juridisk person accepteras ej.

Övrigt

Endast kolfilterfläkt godkännes som köksfläkt.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Beteckningen Gärdet är en förkortning av Ladugårdsgärdet, som i sin tur kommer från den tid då fyra kungliga ladugårdar var riktmärke för platsen. Idag finns här stora grönområden och från detta boende har du grönska och lugn precis runt knuten. Husets läge längst in på Furusundsgatan gör detta boende extra lugnt och tyst. Samtidigt finns närhet till exempelvis Karlaplan och Fältöverstens rika utbud av butiker och caféer, och med bussar och tunnelbana tre minuter från lägenheten är du snabbt i centrala Stockholm. Gärdet har i sig flera sevärdheter, som Kaknästornet och närhet till museer som Etnografiska, Sjöhistoriska och Tekniska. Från Frihamnen, ett stenkast bort reser du med enkelhet till Helsingfors, Tallin och Riga.