Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rutger Fuchsgatan 4
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 36 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 758 kr/mån inkl värme och vatten )

Rutger Fuchsgatan 4

Möjlig tvåa! 1920-talspärla med mycket charm

TEXT: BERTHELS STYLING: WIBERG FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rutger Fuchsgatan 4
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
36 kvm
föreningens information
Avgift
1 758 kr/mån inkl värme och vatten

Driftskostnader

El
2 160 kr/år
Försäkring
1 824 kr/år
Övrigt
2 632 kr/år
Total driftskostnad
6 616 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt avser gas

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1928

Under 1920-talet byggdes många mindre lägenheter i Stockholm, där moderniteter som varmvatten och centralvärme prioriterades framför stora ytor. Kroken 9 är ett fint exempel på ett hus uteslutande inrett med ettor i olika storlekar, som är fina bostäder än idag. I många av lägenheterna finns bevarade originaldetaljer som profilerade lister och foder, stora spröjsade fönster, brädgolv och en generös takhöjd och den stora öppna gården ger ett fint ljusinsläpp även till gårdslägenheterna. Först 2004 fick lägenheterna moderna våtrum i samband med ett stambyte och samtidigt inreddes lägenheter på vinden.

Kroken var ursprungligen ett stort kvarter, men i början av 1900-talet klövs det på diagonalen av Rutger Fuchsgatan och kvarteret Metspöet kom till. Bebyggelsen i kvarteret är mestadels från 1910- och 1920-talen. Kroken 9 uppfördes 1928-1929 av byggmästaren C A Kihlgren för egen räkning och ritades av Martin Bocander och Albin Cronvall. Den klassiska 1920-talsbyggnaden består av ett gathus i sex våningar med hiss och en gårdsflygel i fem våningar. Fasaden är slätputsad och bevarar i stort sett sitt ursprungliga utseende, bortsett vissa förändringar i butiksplanet.

FÖRENINGEN

Brf Kroken 9

Föreningen

Föreningen äger fastigheten Kroken 9. Föreningen upplåter 52 lägenheter med bostadsrätt samt tre lägenheter och tre lokaler med hyresrätt och är en äkta förening. Huset ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall och uppfördes 1928-29.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Restate Bjurfors Isaksson Brolin och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia Förvaltning AB.

Renovering

Huset genomgick en större renovering 2002-2006 med stambyte, dragning av nya elledningar samt renovering av tak, fasad, trapphus och tvättstuga. Under 2016 utfördes ytterligare en trapphusrenovering.

Under 2017 utfördes underhållsåtgärder på entréportarna och i trapphus. Då målades det, belysningen sågs över och golven slipades. Säkerhetsdörrar installerades.

Kommande renoveringar

Föreningen har upprättat en underhållsplan som sträcker sig 30 år framåt. Fastigheten anses var gott tekniskt skick. En översyn av fönster kommer ske framöver.

2019 Ovk, Fönsterrenovering.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 17 930 000kr, vilket ger cirka 8 877 kr skuld / boa. Föreningen har 3 lokaler och 3 hyresrätter vilket är både en tillgång och en inkomstkälla. Föreningen för diskussion om att höja avgiften med ca 2% för 2020.

Avgifter

Avgifterna höjdes i maj 2018 med 2 %. Inga fler beslut om avgiftshöjningar finns. Föreningen för diskussion om att höja avgiften med ca 2% för 2020.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Trygg-Hansa Försäkrings AB.

Gemensamma utrymmen

Till lägenheten hör ett källarförråd. På den gemensamma innergården finns cykelställ och i gatuhuset finns ett grovsoprum med sopsortering. Två tvättstugor finns i föreningen, en för drop-in och en bokningsbar.

Bredband och Kabel-TV

Comhem.

Medlemskap

Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen. Minsta godkända ägarandel vid delat ägande är 10 %. En överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet debiteras köparen.

Kontroll

Ovanstående uppgifter kontrollerades med representant för föreningen 2018-06-08. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du nära vatten, grönska och Södermalms puls. Uppskattar du god mat har du flera av stans bästa kinesiska och indiska restauranger alldeles utanför porten och i närheten finns populära krogar, barer och klubbar som Restaurang Bleck, Teatern och Trädgården. Runt Årstaviken har du utmärkta promenad- och motionsstråk, med utomhusgym, badplatser och grönskande natur. Kring Nytorget, en kort promenad norrut, myllrar det av butiker, kaféer och barer. Kommunikationerna är utmärkta och Skanstull, bara hundra meter från huset, trafikeras av flera buss- och tunnelbanelinjer. Här finns också Ringens Köpcentrum, med all tänkbar service och butiker.