Type and press Enter.

Pokalvägen 5

VIDA VYER FRÅN FENOMENAL FUNKISTREA MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Pokalvägen 5
Område
Södermalm - Reimersholme
Våning
4 av 7, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
76,5 m²
föreningens information
Avgift
4 108 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tv:s grundutbud

Allmänt om fastigheten

El
4 500 kr/år
Försäkring
4 800 kr/år
Total driftskostnad
9 300 kr/år
Beräknat antal pers
4

Arkitekturen

Arkitekt: Grape & Wallander 1943

Brf Reimer består av fyra punkthus högst upp på Reimersholme. Husen uppfördes 1943-1945 av HSB och ritades av Axel Grape som var anställd på HSB:s arkitektkontor. Husen är sju till åtta våningar höga och ligger anpassade i terrängen. I föreningen pågår just nu en fasadrenovering där husen återställs i sin ursprungliga färgsättning från 1940-talet. På Pokalvägen 5 är renoveringen färdig. Brf Reimer består av 184 bostadsrätter och 28 lokaler. Föreningen har även 63 parkeringsplatser som man som medlem kan ställa sig i kö till. I föreningen finns många tillgångar för de boende – två gästlägenheter som kan hyras, en hobbylokal med snickeri- och målarrum, två tvättstugor, bastu, barnvagnsrum, cykelrum och grovsoprum. På de gemensamma ytorna runt husen finns natur och grönska. Föreningen har även ett antal odlingslotter som den odlingsintresserade kan ställa sig i kö till. Här ligger även Pokalparken med lekplats, bord och bänkar för fikastunder och middagar. Runt ön finns många bryggor så ett dopp är aldrig långt borta.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Reimer

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av fyra punkthus på Reimersholmes högsta plats – Pokalvägen. Föreningen äger fastigheterna, alltså marken, för Flaskan 1 & 3 samt Räkenholmen 10 & 11. 184 bostadsrätter, ett antal små, ej kommersiella, lokaler och 63 parkeringsplatser hör till föreningen som beskattas som en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1943 av arkitekt Sven Wallander & Axel Grape.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen har ägt fastigheten sedan 40-talet.

Mark

Föreningen äger sin egen mark, så inga höjningar av tomträttsavgäld är aktuellt.

Förvaltare

Föreningen är ansluten till HSB som sköter den ekonomiska förvaltningen. Teknisk förvaltning samt fastighetsskötsel sköts av Åkerlunds Fastighetsservice AB.

Garage och parkering

Föreningen hyr ut p-platser som det för närvarande är kö till. Kön ställer man sig i på expeditionen.

Renovering

Husen stod färdigbyggda 1944. 2018-2019 renoveras fasad och tak. Samtidigt byts fönster och balkongskärmar. 2016 rensades stammarna och tvättstugorna målades. 2014-2015 kontrollerades och åtgärdades ventilationskanaler och OVK utfördes. 2014 byttes undercentralen för fjärrvärmen till samtliga hus, entréerna målades och markytorna restaurerades. 1998-1999 byttes stammarna i samtliga hus.

Kommande renoveringar

Renovering av fasad och tak pågår, där Pokalvägen 5 är färdigställd. Inom fem år ska hissarna bytas ut. Underhållsplan finns.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till drygt 18,6 mkr, vilket innebär 1 675 kr/kvm bostadsrättsyta. Lånen amorteras löpande.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och ett basutbud för kabel-tv. Under 2017 höjdes avgifterna med 10 %.

Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1 593 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 683 kr per pant.

Förråd

Matkällarförråd samt vindsförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har cykel- och barnvagnsrum i varje hus, samt cykelställ utanför portarna. Tvättstugor för både bokade tider och spontantvätt finns i Pokalvägen 5 och 6. Innanför tvättstugan på 5:an finns också en bastu. Föreningen har också en hobbylokal, två gästlägenheter, grovsoprum och tidningsinsamling.

Parkeringsplatser finns utanför huskropparna och så även odlingslotter. Det är kö till både p-platser och lotterna.

På Pokalvägen 6 ligger en expedition som är bemannad två dagar i veckan. I föreningens expedition kan man låna diverse verktyg och bord för festligheter.

Städning

Trapphusen städas av en firma.

Bredband och tv

Kabel-tv levereras av ComHem och bredband levereras via fiber för Ownit.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns.

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan och anpassade dem till terrängen. Landskapsarkitekt Ulla Bodorff såg till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Området fick stor uppmärksamhet genom en bostadsutställning i samband med invigningen. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Runt ön finns många bryggor så ett dopp är aldrig långt borta. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som ett stort utbud av service, shopping, restauranger och nöjen.