Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Styrbjörnsvägen 26
  [Område] => Aspudden
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 53 kvm
mätbevis [Tomtareal] => [Avgift] => 2 650 kr/mån inkl. värme & vatten )

Styrbjörnsvägen 26

GENOMGÅENDE OCH LJUS TVÅA HÖGST UPP I HUSET MED BALKONG OCH UTSIKT

TEXT: BERTHELS FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Styrbjörnsvägen 26
Område
Aspudden
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
53 kvm
mätbevis
Avgift
2 650 kr/mån inkl. värme & vatten

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
227 kr/år
Total driftskostnad
3 227 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Ernst Grönwall 1947

Har du hört talas om folkhemsarkitektur? Det är vad vi brukar kalla den varma funktionalism som präglar många av de bostadshus som uppfördes i Stockholms närförorter i slutet av 1940-talet och början av 1950-talet. Gåsen 18 i Aspudden är ett bra exempel med sina två tidstypiska och välbevarade smalhus om tre våningar och souterrängvåning, med spritputsad fasad och vackra träportar med glaspartier. Husen uppfördes av Stockholmshem, ett av stadens allmännyttiga bostadsbolag, efter ritningar av Ernst Grönwall och stod klara för inflyttning 1947. Lägenheterna i Gåsen 18 är välplanerade med stora fönster, som plåtats in på senare år, och i många fall vackra snickerier, kök och garderober bevarade från byggåret. De flesta av lägenheterna har även balkong. På 80-talet tillkom ett soprum och 2015 fick balkongerna nya räcken i äldre stil, men i övrigt bevarar husen i stor utsträckning sin ursprungliga karaktär.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Styrgåsen

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s Brf Styrgåsen i Stockholm (org. nr 769620-9126) är en äkta förening belägen på fastigheten Gåsen 18. De två bostadshusen bebyggdes 1947 och är belägna på Styrbjörnsvägen 22-40. Föreningen upplåter 48 st lägenheter med bostadsrätt, 7 st lägenheter med hyresrätt samt 1 lokal.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2009.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom äganderätt och påverkas därför inte av tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts via HSB.

Renoveringar

1998 – Renovering av taket.

2000 – Renovering av balkongerna.

2005 – Byte av vatten- och avloppsstammar för kök och badrum. Renovering av samtliga badrum. Modernisering av elinstallationerna.

2012 – Bygge av tvättstuga.

2013 – Fjärrvärmens undercentral byggdes.

2014 – Isolering av vindarna.

2016 – OVK, godkänd.

2018 – Underhåll av skorstenar.

2019 - Dränering samt nya källarförråd.

2020 - Renovering av portar och bänkar.

Kommande renoveringar

Plåtarbeten på taket kommer ske under 2021. Det fanns tidigare en diskussion att renovera fönstren men det har lagts på is. Anledningen är helt enkelt för att fönstren är i gott skick och det var snarare för att energieffektivisera. Dock har beslut tagits att det inte är aktuellt att byta fönster pga av detta då vinningen är för låg.

Ekonomi

Föreningen har en stark ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 9,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 2,1 mkr. Det finns dessutom ca 4,6 mkr i kassa & bank. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 3,100 kr, snittet i Aspudden uppgår till 6.000 kr. Mellan 2016 – 2017 amorterades 8 mkr, finansierat av tre ombildningar. Dolda tillgångar i form av flera hyresrätter.

Månadsavgift, bredband och tv

Värme och vatten ingår i avgiften. Det finns inga beslutade avgiftsändringar. Lägenheten är förberedd för anslutning till bredband via Com Hem eller via stadsnätets fibernät. Öppen fiber är indragen vilket gör att du kan välja mellan fler leverantörer (bredbandswebben.se). Från och med årsskiftet kommer det tecknas ett gruppavtal för bredband via Stockholm Stadsnät. 59kr/månaden tillkommer då på avgiften för 1Gbit.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen godkänner ej juridisk person. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via IF. Föreningen tecknar ett kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna. Styrelseansvarsförsäkring finns.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i huset men i en annan port. Den är utrustad med 4 st tvättmaskiner, 2 st torktumlare och 2 st torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig gårdsmiljö med lekplatser och utemöbler/grillplats. I källaren finns förutom tvättstuga även cykelrum och barnvagnsrum. Soprum finns också.

Parkering

Föreningen har 22 st p-platser (450kr/månad) och 4 st gästparkeringar. Kösystemet hanteras via HSB. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2019 samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.hsb.se/stockholm/brf/styrgasen.

OMRÅDET

Här bor du nära naturen, med service, nöjen och kommunikationer på bekvämt avstånd. I dalgången nedanför köksfönstret ligger Vintervikens trädgård, där du kan flanera runt bland odlingarna eller njuta av en bit mat och livemusik i caféet. Vinterviken bjuder även på härliga promenadstråk längst vattnet, kantat av klippbad och småbåtshamnar. På sju minuter promenerar du, genom trivsamma villakvarter, till Aspuddens centrum. Här finns bland annat en välsorterad ICA-butik, tunnelbanestation och mysig småstadskänsla med cafe´er, pizzerior, frisör, skräddare och blomsteraffär. I sjön Trekanten kan du bada om somrarna och åka skridskor på vintern, och bortanför den ligger Liljeholmsgallerian med över 90 butiker, flygbuss och tvärbana. Dessutom tar det bara tio minuter att cykla till Södermalm, eller fem om du tar tuben.