Type and press Enter.

Mjölnarvägen 16

INDUSTRIELL FYRA MED HAVSUTSIKT OCH ÖPPEN SPIS

TEXT: NYSTED STYLING: LINDHOLM DESIGN FOTO: BOUCARI

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Mjölnarvägen 16, vån 6
Område
Nacka - Kvarnholmen
Våning
6 av 11, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
108 m²
Avgift
5 808 kr/mån
Pris
7 495 000 kr//bud

Allmänt om fastigheten

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 750 kr/år
Total driftskostnad
6 750 kr/år
Beräknat antal pers
3

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1915 J B Jensen

Brf Hamnmagasinet, eller Magasin 3 som byggnaden initialt kallades, uppfördes sannolikt någon gång under åren 1912-21, efter ritningar av byggnadsingenjör J B Jensen. Bristfällig dokumentation gör dock detta till något av ett antagande. J B Jensen stod emellertid bakom närliggande byggnader som kvarnen Tre Kronor, korngrynskvarnen, Silo 3 samt Magasin 1 & 2. Qvarnaktiebolaget, Tre Kronor bildades år 1897, av grosshandlare Carl August Engström, som vid den tidpunkten var en av landets största mjölimportörer. I samband med att KF tog över verksamheten år 1922, gjordes sedan en mindre tillbyggnad på baksidan, in mot berget. Magasinet var då sex våningar högt. Lite drygt tjugo år senare tillkom ytterligare fyra våningar i identisk stil, med snarlika fönster, varför påbyggnaden idag knappt märks. Under 1960-talet inreddes sedan ett kontroll- och utvecklingslaboratorium på de översta två våningsplanen, liksom ett provbageri.

Brf Hamnmagasinet, Mjölnarvägen 16, stod klart för inflyttning under maj 2013, och består idag av en ståtlig tegelbyggnad om elva våningar och 71 lägenheter, liksom två lokaler på nedre botten.

Huset vilar på en gråputsad sockel med huvudfasaden vänd mot Saltsjön och entrén förlagd till kajen. Fönstren är småspröjsade, vilket minner om det ursprungliga utförandet, som dock hade enkelglas. Fasaden, som i övrigt är blygsamt dekorerad, pryds av lisener; lätt upphöjda och släta horisontella band. Murade och plåtskodda våningsband, så kallade gördelgesimser, avdelar fasaden horisontellt. Industrins exteriör har förstås präglats av rådande arkitekturideal, men också gått sina egna vägar. Tegeltrenden, var ett återkommande fenomen under 1800-talets sista decennier och stammar från Tyskland, där så kallad Rohbau; tegelfasader av hårdbränt, formpressat tegel, var ett vanligt inslag i industrilandskapen. Dessa kombinerades med stora spröjsade fönster som ibland utfördes i gjutjärn. Omkring sekelskiftet började industribyggnaderna dra mer åt funktion än form, vilket kan ses som försmak av 1930-talets funktionalism. På senare år har Kvarnholmen med omnejd omvandlats till ett populärt bostadsområde, bestående av såväl nybyggda hus som äldre industribyggnader i ny tappning.

FÖRENINGEN

Brf Hamnmagasinet

Antal lägenheter och lokaler

71 bostadsrättslägenheter fördelade på 2-6 RoK samt 2 lokaler om 5 835 kvm.

År föreningen övertog fastigheter

2013.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Garage och parkering

Garage finns i området för 60 garageplatser och 2 MC platser, för övrig parkering gäller parkering på gatan.

Renovering

Då huset övertogs i början av 2010 finns underhållsplan för denna fastighet.

Föråddsutrymmet på plan ett har byggts om till mindre förråd.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 103 miljoner. Ekonomin är stabil och har en långsiktig plan för amortering.

Avgifter

Inga planer att förändra avgiften.

Förråd

Förråd om cirka 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen erbjuder en härlig takterrass med fantastisk utsikt över Stockholm och skärgården. Här finns även bastu och stor föreningslokal för medlemmarna att nyttja. Det finns vidare ett gemensamt soprum för hushållssopor samt grovsopor, vidare cykel- och barnvagnsrum i huset.

Bredband och tv

Com Hem samt över bredband/fiber via Ownit.

Juridiska person

Nej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på gränsen mellan stad och skärgård och du har du aldrig mer än några hundra meter till vattnet, och många grönområden för promenader och löprundor. Runt området kommer en 2,2 km lång strandpromenad att sträcka sig. På Kvarnholmen växer en ny stadsdel nu fram. I direkt anslutning till Bageriet byggs ett nytt närcentrum. Restauranger, caféer, butiker och serviceinrättningar infinner sig en efter en. I området projekteras även för en ny grundskola och det kommer att finnas flera förskolor. Till staden tar du dig smidigt på olika sätt. Härligast är att hoppa på pendelbåtarna som tar dig till Nybrokajen på en kvart. Med buss eller bil är du vid Slussen på tio minuter.