Type and press Enter.

Östgötagatan 68

LJUS LJUV JUGEND MED BALKONG OCH LÅG AVGIFT

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Östgötagatan 68
Område
Södermalm - Sofo
Våning
4 av 5, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
53 m²
föreningens information
Avgift
1 495 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och 100mb Bredband

Arkitekturen

Arkitekt: Sam Kjellberg 1912

Kolonnen 1 är ett hus beläget i hörnet av Östgötagatan och Ringvägen. Det uppfördes under åren 1912-1913 och ritades av arkitekt Sam Kjellberg. Han är mannen bakom bland annat husen där restaurangerna Pelikan och Kvarnen ligger. Kolonnen 1 är ett stilfullt jugendhus som är mycket välbevarat, och var då det stod nytt ett påkostat hus med wc, hiss och kopplade tvåglasfönster, som var ganska nytt vid denna tid. I huset som har tre trapphus huserar Brf Tre uppgångar. Föreningen består av 43 lägenheter och ekonomin är mycket god och avgifterna låga. I källaren finns två tvättstugor, en bokningsbar och en obokningsbar. Det är inga svårigheter att hitta tvättid i någon av dem. Föreningen har också en fin stenlagd innergård med planteringar, träd, två uteplatser och en bokningsbar grill. Här finns också ett litet hus med barnvagnsförråd, cykelparkering och soprum.

FÖRENINGEN

Brf Tre Uppgångar

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tre Uppgångar äger fastigheten Kolonnen 1 med adress Ringvägen 133 samt Östgötagatan 66 och 68. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening trots den låga avgiften. I föreningen finns 43 lägenheter, samtliga upplåts med bostadsrätt. Det finns även 4 hyresrättslokaler som hyrs ut till företag och ger ett fint tillskott till föreningen.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen övertog fastigheten 1985.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Renovering i urval

Stammarna har bytts successivt i fastigheten. 1997 byttes el-stigare. 2005 renoverades fasaden mot gården. 2009 renoverades fönstren mot Östgötagatan. 2010 högtrycksspolades samtliga stammar inkl. s.k. inspektion av stammarna skedde och en del stammar filmades utan anmärkning. 2013 renoverades taket. Trasiga plåtdelar byttes och taket målades. 2015 byggdes bakonger mot innergården. 2016-2017 renoverades trapphusen. 2018 fasad- samt balkongrenovering mot gata.

Kommande renovering

Inga större kommande renoveringar finns planerade, men tvättstugan ska uppgraderas.

Ekonomi

Föreningen är nästintill helt skuldfri, endast ett lån om 820 000 kr finns upptaget och i kassan finns dryga miljonen.. Det är med andra ord en av Södermalms ekonomiskt trygga föreningar.

Avgifter

Inga planerade avgiftsförändringar finns.

En överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet debiteras köparen vid överlåtelse och vid pantsättning utgår 1 % av prisbasbeloppet per pant.

Tvättstuga

Föreningens gemensamma tvättstugor är belägna i källaren. De är utrustade med fyra tvättmaskiner, två torktumlare, tre torkskåp och en mangel. Det finns även en obokningsbar spontantvättstuga.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam, prunkande och mysig innergård med utemöbler och grillmöjligheter. På innergården finns det även ett litet gårdshus för sophantering. I detta gårdshus finns även ett barnvagnsutrymme. Cykelrum i källaren och även förvaring för cyklar på gården.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till kabel-TV och bredband via Com Hem i dagsläget. Fiber finns indraget i huset och föreningen har tecknat avtal med OWNIT, som debiterar 134kr per månad.

Medlemskap

Föreningen accepterar delat ägandeskap mellan sambos men inte mellan ex barn/föräldrar. Juridisk person accepteras inte.

Samtliga förvärvare av bostadsrätten ska avse att nyttja bostaden som permanentboende.

OMRÅDET

Här bor du nära både SoFo och Skanstull och behöver inte sakna något. Mitt i smeten men också med flera lugna oaser i närheten, som Lilla Blecktornsparken, Vita Bergen och Eriksdalsområdet. I de närmaste kvarteren finns flera trevliga matställen, till exempel Falloumi, Shaka Shaka och Reggev Hummus. Runt Nytorget bara ett par kvarter bort finns än fler trevliga restauranger, caféer och butiker.