Type and press Enter.

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Vindragarvägen 7
Område
Södermalm - Reimersholme
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
56.5 m²
Avgift
3 276 kr inkl. värme, vatten, grundutbud kabel-tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
7 200 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Övrigt står för gas.

Arkitekturen

Arkitekt: Wallander 1944

Huset och föreningen

Brf Mälarens totalt sju fastigheter uppfördes under åren 1944 – 1947 och ritades av arkitekt Sven Wallander på HSB:s arkitektkontor. Wallander var även en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Han har främst ritat bostäder men även några offentliga byggnader som Norra Kungstornet på Kungsgatan. Vindragarvägen 7 ligger längst ut i ett långt fyravåningshus med tre byggnadskroppar som sammanbinds av två låga byggnader. Fasaden är putsade i en gul nyans med partier av gult tegel. Portarna är i ek och glas och har ett litet skärmtak. Föreningen Brf Mälaren bildades när husen byggdes och är en stor och stabil förening bestående av 282 lägenheter. För de boende finns en mängd tillgångar som grill, hobbyrum, motionsrum, föreningslokal och en egen roddbåt. Dessutom har man en gemensam takterrass med häftig vidsträckt utsikt över Södermalm, Globen, Liljeholmen, Gröndal och Essingeöarna. Till föreningen hör också Reimers gamla malmgård som HSB rustade upp och inredde som förskola.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Mälaren i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Vinfatet 1 & 2, Remmaren 1, 2 & 3, Vindragaren 1 & 2 samt Räkenholmen 6. Föreningen upplåter 282 lägenheter med bostadsrätt samt 8 bostadsrättslokaler. Till detta har man 26 ungdomsrum på Vindragarvägen 2, 10, 11, 12 och 19. Rummen hyrs ut till ungdomar mellan 18 och 29 år, med inskränkt besittningsskydd. Föreningen är en äkta förening och huset ritades 1945 av Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen förvärvade fastigheten i samband med uppförandet.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Garage och parkering

Föreningen hyr ut parkeringsplatser, för närvarande är det 55 köande till dem. Boendeparkering via Stockholms Stad på gatan.

Renovering i urval:

2001 byte av stammar i kök och badrum samt elstigar, 2009 renovering och utbyte av värmecentral och undercentral, 2010-2012 fasadrenovering och fönstermålning, 2013-2014 renoverades balkongerna, 2014 renovering av tvättstuga Vindragarvägen 21, 2015 omläggning takets tätskikt på Vindragarvägen 8, 2016 asfaltering Vindragarvägen 12, 2017 OVK. 2018 renovering plattgång och dagvatten längs låghuset.

Kommande renoveringar

Portar samt låssystem i dessa, fönstermålning och takrenovering låghusen ligger på agendan.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 2 798 kr/kvm boyta. Snittet i innerstan är 6000 kr/kvm. Föreningen har positiva årsresultat.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och basutbud för kabel-tv. Från 1/1 2018 höjdes månadsavgiften för bostadsrätter med 3%, med anledning av ökning av amorteringarna, högre avskrivningar samt högre kostnader för försäkring, värme och el.

Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1593 kr av köparen och vid pantsättning utgår en avgift om 683 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning tillåts enligt hyreslagens regelverk och styrelsen måste godkänna uthyrningen. Avgiften för nya och förlängningar av andrahandsuthyrningar är 10 % av ett prisbasbelopp per år. Avgiften faktureras månadsvis (ca 379 SEK per månad).

Förråd

Till lägenheten hör två förråd, ett i källaren och ett på vinden.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det fyra gästlägenheter, föreningslokal, soprum, pingis- och träningsrum, hobbylokal, roddbåt, grill samt cykel- och barnvagnsrum. Tvättstugor finns på Vindragarvägen 4, 10 och 21.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till ComHem och abonnemang tecknas av varje medlem individuellt. Bredband 100/10 och ett basutbud för tv ingår i avgiften.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift. Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, http://www.brfmalaren.se samt årsredovisning för 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Ombyggnationer som kräver flytt av vatten/avlopp samt ventilation kräver godkännande från föreningens förvaltare.

OMRÅDET

Att bo på en ö är att leva nära årstiderna. Här är vattnet, naturen och lugnet alltid närvarande, samtidigt som staden finns tätt intill. Runt Reimersholme finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan. Därtill såg landskapsarkitekt Ulla Bodorff till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar busslinjerna 54 och 66. Tunnelbanan finns vid Hornstull, som även erbjuder allt du kan önska av restauranger, barer, caféer, butiker och service.