Type and press Enter.

Folkungagatan 142

VACKERT OCH VÄLBEVARAT - VÄGGMÅLNINGAR, KAKELUGN OCH ÖPPEN SPIS

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 142
Område
Södermalm - Sofia
Våning
1 av 6, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
133 m²
föreningens information
Avgift
3 491 kr/mån inkl värme, VA & kabel-TV. Betalas kvartalsvis

Arkitekturen

Arkitekt: C. Johansson 1916

Fastigheten Fyrtornet 3 anknyter till fyr- och lotsväsendet, och lotsbostäderna finns än idag i kvarteret. Huset stod alltså klart 1916 och ritades av Cyrillus Johansson, en produktiv arkitekt med omfattande produktion. Han har ritat mycket i såväl Stockholm som ute i landet. Han hade en särskild fäbless för tegel. Vin- och spritcentralens byggnad, Årstabron och Essinge kyrka är några av hans verk i staden. Fyrtornet 3 ligger i hörnet av Folkungagatan och Erstagatan, har två trapphus och är sex våningar högt. Den är en mycket fin nationalromantisk byggnad, putsad i en rödbrun nyans och med småspröjsade vitmålade fönster. Efter att ha varit i privat ägo de första tio åren köptes fastigheten 1926 av Kristna Egendomsföreningen, och de hyresgäster som inte var medlemmar där sades upp. Ett oklanderligt uppförande och kristlig vandel krävdes av de boende, vilket förmodligen bidragit till att huset fortfarande är gott och välbevarat skick. Bostadsföreningen Fyrtornet u p a bildades också 1926 och består idag av 40 bostadsrätter, en hyreslägenheter och fem lokaler. Föreningen har en vacker innegård som under varmare årstider prunkar av grönska. I huset finns gemensam tvättstuga, bastu med dörr mot gården, cykelrum och stort soprum med grovsophämtning. När tunnelbanans blå linje byggs ut kommer en station finnas vid Stigbergsparken, endast en minut från huset.

FÖRENINGEN

Bostadsföreningen Fyrtornet U.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Fyrtornet 3. Föreningen upplåter 40 lägenheter samt en hyresrätt och 5 kommersiella lokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1926.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen köper ekonomisk förvaltning av SBC. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Renovering

Stambyte genomfördes 1990 (normalt håller stammar 50-60 år). Då byttes VA-stammar och elstigar ut. VA stammarna har spolats -04, -10 samt -16. Taket renoverades 2003 mot gatan och 2007/2017 mot gården. Fönstren renoverades 2011 mot gården. Mot gatan har de renoverats under 2015. Trapphusen genomgick renovering 1996 och entréerna 2010. Tvättstugan renoverades 2004. Fasaden mot gatan renoverades 1994 och mot gården 1998.

Kommande renoveringar

Styrelsen håller på att upprätta en plan för kommande renoveringar.

Ekonomi

Föreningen har en väldigt god ekonomi. De långfristiga skulderna för föreningen är ca 1 700 000 kr, vilket ger 497 kr/kvm. Snittet för området är ca 5 500 kr/kvm. I likvida tillgångar finns ca 600 000 kr i kassan. Man är med andra ord i princip skuldfri. Detta trots de omfattande renoveringarna som genomförts i modern tid.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen enligt gällande praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad med bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensam höst- och vårstäddagar på de gemensamma allmänna områdena som avrundas med frivilligt samkväm.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga (renoverades 2004). Den är belägen i källaren från gården. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

I fastigheten finns för de boende en bastu samt en grönskande innergård utrustad med trädgårdsmöbler och grill. På gården finns även cykelparkering under tak.

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Bredband från OWNIT OM 500/1000. Kabel-TV från Comhem ingår i basutbudet.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 5 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i genuina stadskvarter nära de vidunderliga vyerna från Stockholms kanske mest berömda utkikspost Fjällgatan. Vandrar du något kvarter söderut hamnar du i SoFo och Vita Bergen. Ett kvarter österut ligger ett av Södermalms många kulturreservat, det kanske mindre kända men väldigt fina kvarteret Utkiken, med hänförande utsikt mot hamninloppet och segelleden. Härifrån kan du ta dig vidare över berget och klättra upp till Fåfängan, ytterligare en plats med utsökt utsikt samt restaurang och café. De närmaste kvarteren bjuder på flera pärlor som Stockholms första ramenbar Ai Ramen och vinbaren Folii.